Sari-ul, acele de siguranţă şi-o nuntă ca-n poveşti de Bollywood

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Sari ul, acele de siguranţă şi o nuntă ca n poveşti de Bollywood png

„Mergem la nuntă“, mă anunţă Desiree, pe care o cunoscusem de cîteva zile şi care stătea de luni bune în India. „E nunta unui prieten, o să fie cu tam-tam mare, nu ratezi aşa ceva nici mort.“ „Păi, te-a invitat pe tine, nu pe noi“, răspund anemic. „Ba şi pe voi, o să fie o mie de oameni acolo. N-auzi că e de fiţe?“ Despre tipul care se căsătorea, (ne)fericitul mire, adică, aflu că e dintr-o familie foarte bogată din Jaipur, cu business-uri de toate felurile, un băiat foarte deschis la minte, deştept, plimbat prin toată lumea, cu studiile pe afară, care era de mult timp într-o relaţie cu o fată. Dar, cum se întîmplă lucrurile în India, nu ea era fata cu care se căsătorea, ci alta, tot dintr-o familie bogată, pe care o întîlnise o singură dată înainte de nunta aranjată în cele mai mici amănunte de prea grijuliii părinţi. Desiree îmi povestise că a fost deprimat o perioadă după ce-a aflat că urmează să se însoare, apoi s-a resemnat, spunînd că n-are ce să facă, asta e tradiţia.  

Ca fetele, prima întrebare a fost: în ce ne îmbrăcăm? Nu prea merge în tenişi şi-n pantaloni scurţi, nu? Nu. Sari-uri, am decis. În India, cînd vrei să cumperi ceva, eşti mort. În zonele comerciale, toţi trag de tine într-o parte şi-n alta, e superaglomeraţie, trebuie să negociezi, nu ştii la cît, poveste lungă. După îndelungi tribulaţii, discuţii cu vînzătorii care ne îngropau în materiale, am plecat victorioase acasă cu două sari-uri care cel puţin n-aveau paiete, nu străluceau prea tare şi modelul n-arăta chiar făcut pe un LSD de proastă calitate.

Sari-ul înseamnă, de fapt, şapte metri de material. Şi aici a început adevărata distracţie. După ce ne-am uitat la tutoriale pe YouTube cum te înfăşori în cei şapte metri fără să te sufoci, fără să arăţi ca o mumie sau ca un pom de Crăciun în dizgraţie, pe stil indian, şi, eventual, să te poţi şi mişca, ne-a luat patru ore, multe rîsete transformate pe parcurs în înjurături la adresa modei milenare şi un milion de ace de siguranţă să le punem pe noi. Ba cădeau, ba nu făceam pliurile bine, ba se vedea prea multă piele, ba prea puţină, ba stăteau strîmb, ba nu respiram, ba ne împiedicam în ele. Distracţie, cum spuneam. Cînd, făcute pachet de nervi şi pachet de sari la propriu, ieşim din cameră pregătite să mergem ca nişte dive la nuntă, dăm nas în nas cu femeile de la pensiune, pe care le pufneşte rîsul cînd ne văd. Nu mai aveam timp şi mai ales chef s-o luăm de la capăt, dar am aflat apoi că pliurile pe umăr stăteau prost, atîrna prea mult material şi nici nu-l legasem prea bine să ne putem mişca. Asta ne-am dat şi noi seama cînd traversam strada printre motorete şi ricşe, cu paşi mici-mici, şi cînd am realizat că nu prea putem sta pe scaun.  

Ajunşi într-un final apoteotic la nuntă, mi-am închis cu greu gura de uimire şi mi-am înghiţit cu greu onomatopeele. Era suprarealist – exact, dar exact ca într-un film de Bollywood, o grădină mare, decorată roz bombon cu alb şi cu statui, flori şi cu o mie de oameni îmbrăcaţi fix ca-n filme (femeile în sari-uri mai bine prinse ca ale noastre şi considerabil mai împodobite, bărbaţii cu pantaloni largi, turbane). Mirii participau, într-un spaţiu separat, la procesiunea de căsătorie – vivaah sanskar, înconjurînd focul într-un ritual numit agni pradakshina, ardeau beţişoare parfumate şi făceau gesturi simbolice. Ar fi fost minunat dacă n-aş fi ştiut că totul e doar o faţadă, dacă nu s-ar fi citit tristeţe, plictiseală şi resemnare în ochii amîndurora.  

Totul era ca un film, de la mirii care-şi jucau deloc convingători rolurile, la decorul kitschos şi la nuntaşii de la care mă aşteptam să facă rapid un dans în linie. Nu greşeam prea mult, am aflat că peste jumătate dintre ei chiar erau actori la Bollywood, unii celebri (incultura m-a împiedicat să-i recunosc, dar eram informată la fiecare pas), ba chiar l-am cunoscut pe Mr. Univers de acum cîţiva ani şi pe nişte producători şmecheri de filme din acelea atît de delicioase.

Toţi erau prietenoşi, mai ales rudele mirilor, era o onoare pentru ei să aibă albi la nuntă, chiar şi aşa bronzaţi cu dungi şi răvăşiţi ca noi. Acolo erau cele mai frumoase femei pe care le-am văzut vreodată, iar cea mai frumoasă dintre ele ne povestea resemnată cum urma să intre în curînd într-o căsătorie aranjată. Contraexemplul era o actriţă de la Bollywood, şi ea acolo, care avusese curajul să se opună familiei, plecase de acasă, o perioadă şi din ţară, şi se căsătorise cu bărbatul pe care-l iubea, în ciuda unor certuri monstruoase şi a oprobiului public. „Şi atunci de ce toate filmele voastre vorbesc despre dragoste? Sau literatura?“ întreb. „Asta e ceea ce vor oamenii să vadă pentru că nu au. Pentru că în India nu există iubiri împlinite. Sînt ahtiaţi după poveşti de iubire pentru că nu le trăiesc.“ Uitîndu-mă la stîngăcia mirilor care abia-şi atingeau mîinile în timpul saptapadi, auzind cum îşi rosteau jurămintele ca pe poezie, înţelegeam foarte bine ce vrea să zică.

Sentimentul bollywoodian al fiinţei nu mă părăsea şi, oricît de simpatic şi amuzant arăta peisajul, artificialul tuturor lucrurilor de acolo mă înţepa mai rău ca acele de siguranţă de la sari, intrate deja adînc în piele.  

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

romaniaargentina jpg
Un fotbalist care a scris istorie pentru România refuză să meargă la Mondialul din 2026
Campionatul Mondial de fotbal, găzduit de SUA, Mexic și de Canada, va fi primul din istorie care va alinia la start nu mai puțin de 48 de echipe, cu Europa dând 16 naționale.
banner laura cosoi png
malpraxis jurnalantena3.ro
Tragedia de la Târgu Jiu a modificat Legea Sănătății, dar nu a rezolvat problema: „Un plasture”
Medicii care nu sunt pediatri însă tratează în situații de urgență pacienți minori nu vor mai fi răspunzători pentru eventualele daune și prejudicii produse în exercitarea profesiunii, atunci când aceștia acționează cu bună-credință.
sectie votare jpg
A început votul în diaspora pentru alegerea preşedintelui României. Unde a fost deschisă prima secţie
În diaspora, vineri s-a dat startul votului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce în ţară este ultima zi de campanie electorală pentru candidaţii la funcţia de preşedinte.
recolta grâu
Soiul de lux care a adus României renumele de ”grânar al Europei”. Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști
Grâul roșu a fost o plantă minune în agricultura româneacă fiind căutată în Europa de marii patiseri ai secolului al XIX-lea și început de secol XX. Era cultivat cu precădere în județul Botoșani și a dispărut în anii comunismului. Aceast tip de grâu a conferit un renume aparte României.
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
Între ele este o diferență de 1,5 m înălțime! Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă, întâlnire „ca fetele”
Nu în fiecare zi se întâmplă ca cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume să se întâlnească – iar când realități atât de diferite se ciocnesc, rezultatul este întotdeauna uimitor.
Viscol ger zapada ninsoare FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Prognoza meteo vineri, 22 noiembrie. Cod roşu de ninsori viscolite în şapte judeţe şi cod portocaliu în alte trei şi la munte
Meteorologii anunţă pentru vineri vreme rece şi sunt în continuare valabile codurile roşu şi portocaliu de ninsori şi vânt puternic, emise în urmă cu o zi.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada