Ricky, poliţistul adjectivelor

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Ricky, poliţistul adjectivelor jpeg

„O-paaa!“ e cuvîntul – şi, uneori, ritmul – fetelor din Coreea. Bărbaţii coreeni visează ca toată viaţa lor să fie numiţi opa. Tradus în diferite contexte lingvistice şi urbane coreene (sensul prim e de „frate mai mare“, doar în adresarea fetelor) e combinaţia – letală, pe scara vînătorii erotice – de prieten, frate, iubit, „băiat rău“, care se încruntă butch, dar care zîmbeşte Disney după colţ, să nu i se vadă sufletul roll, baby, roll.

Apelativul e folosit cu un invariabil zîmbet larg şi cu un soi de mîţîială. Din păcate pentru băieţi şi pentru foarte muncitele lor ore la sală, nu toată viaţa sînt numiţi opa. Cum s-au căsătorit ori au depăşit o anumită vîrstă, în care nici un efect cosmetic, chirurgical ori sportiv nu mai poate face nimic pentru cauză, se schimbă placa comunicaţională, devin ajoshi, „nenea“ de-a dreptul, cu toată căderea imagologică subsecventă.  

Pentru un tînăr, viaţa în Coreea are la tot pasul ierarhii, cutume, poziţii şi dispoziţii de respectat, dacă nu vechi, imediat şi natural adoptate. Tînărul coreean e confruntat cu apăsătorul conservatorism parental – prin definiţie confucianistă – asociat succesului. Trebuie să reziste, apoi, cercurilor castei familiale – serii de mătuşi şi unchi, toate relevante, pînă la proba contrarie. (Vezi telenovela cu iz de marketing media a familiei Kim din Nord. Sînt convins că mulţi din Sud chiar aşa o şi urmăresc, ca pe un nou episod „care pe care“, serial Dynasty, imberbul cu alură de adolescent drastic reprimat, Kim Jong-un în rol de divă „Dan, grab a snicker“ – Joan Collins). Intră în circuitul şcolar, aprig, apoi în competiţia feroce a pieţei muncii. Cercurile nenumărate ale prezenţei urbane contemporane coreene, fiecare adăugînd ceva la pedigree-ul simbolic al fiecăruia: faima oraşului de origine, universitatea absolvită, pînă la ultima marcă a parvenitismului global, olimpiada brand-urilor. Totul e competiţie; ce ar scuti amorul, cel mai glossy capitol al vieţii, de asta? Cît de elegant îi ţine el poşeta ei, cît timp amîndoi se plimbă in the mood for love, nu pe scări, cu sufertaşul, ca în filmul lui Won Kar Wai, ci în Gangnam, city-ul seulez. Cuvîntul-mantră al unui tînăr seulez e style/stylish. De aceea, iubirea trubadurescă cunoaşte în Coreea o adevărată renaştere – cu tot arsenalul necesar: cîntece, flori, cadouri cît mai roz, pluş şi inimioare, ciorăpei şi căciuliţe –, exprimată cu cît mai multe semne de punctuaţie, emoticoane şi adjective cu lopata, exclamaţii, „mai nu vrea, mai se lasă“ à la carte, despărţiri fulger prin SMS şi/sau status de Facebook.  

În Coreea, circuitul produselor comerciale care însoţesc fîlfîitul de inimioară e concurat, cert, doar de cel la IT-uri, ori de cel de la neoanele viu colorate. Iubirea-android. Visul suprem de marketing şi antropologie urbană. Au inventat şi o „sărbătoare naţională“ strict celebrată de toţi: pornind de la observaţia 3D că data de 11.11 seamănă cu nişte sticks-uri îmbrăcate în ciocolată, au declarat-o „Peppero Day“, iar „ritualul“ e să pui un beţigaş din acesta la capătul a două guri voluntare şi să vezi care „pupă“ primul. Şi dă-i cu vagabondul înainte, că doamna e ruşinată cît îi şade bine!

De cîteva decenii, pe această piaţă dresată de „vînători vînaţi“ – vorba lui Michel Tournier, a mai apărut un concurent, un nou tip de opa. „Ricky.“ Nu e numai prin Itaewon, cartierul străinilor din Seul, ci şi prin Hongdae, cartierul tineretului universitar coreean, ori Apgujeong, Dorobanţiul local. Ziua predă la o şcoală engleza lui nativă, serios, dar cîrcotaş cu regulile ierahiei coreene. Seara iese – pulovăraş la baza gîtului, bărbiţă cît trebuie, mîneci suflecate rebel, poster – la un sandwich Subway pe fugă, şi pe urmă la un pint, jucînd biliard în pub-ul coreean local ori discutînd cu amicii despre fotbalul de acasă, din Liverpool, Ohio ori Vancouver. E glumeţ, sportiv, lads’ lad, băiat bun, ascultă muzică indie cu substrat violet, e respectuos şi atent social, are profiluri de socializare pe toate tipurile de site-uri. Uşor condescendent, fără să vrea, pentru că e pentru prima oară în poziţia de delocalizat. E „liberal“, i-ar fi greu economic acasă, în Europa crizei sau în America tea party. Nu e venit pentru carieră în academics, deşi poate predă chiar la o universitate. Marketingul universitar poate avea, în acerba competiţie locală, motive diverse de angajare, unul fiind chiar acela de „a fi Ricky“.  

Cu Ricky, toată lumea are un crush, toţi îl admiră pentru savoir faire-ul social, pentru dezinhibiţia de a lega o conversaţie pe orice subiect, de la ultima problemă paparazzo în familia regală britanică, ori plezniri teologice aplicate de Chris Hitchens unor bigoţi. Ori de a executa, chirurgical, un one night stand, fără prea multe farafastîcuri roz şi kimchi consumat bolînd. Scrie SMS-uri calme, de se simte semnul exclamării şi cînd pune punct. A venit în Coreea pentru fun & travel, exotism bine plătit, totul e awesome, pînă cînd primul buddy se însoară cu o localnică ori altul pleacă, după cei vreo zece ani scurşi iute, ca berea vara, la unul dintre nenumăratele rooftop party-uri în care e DJ, şi îl lasă nostalgic, doar cu Facebook-ul şi cu vreo glumă drept amintire. Pentru remontarea ego-ului, Thailanda şi Bali sînt la îndemînă. Îşi „trăieşte viaţa“.  

Nu-i e prea clar cînd a devenit, în ochii fetelor, ajoshi. Vorba – admirativă – a unui coleg coreean: „În Coreea, fetele sînt tari, domnu’ Bogdan!“ 

Foto: B. Tănase

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Elena Lasconi   conferinta de presa USR  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (4) jpg
„Om de afaceri eşuat” . Cine este cel pe care Elena Lasconi îl acuză că face presiuni pentru retragerea ei din cursa prezidențială
Elena Lasconi, candidat USR la prezidențiale, susține că a primit amenințări din partea unui oficial de top, fost diplomat, care pune presiuni ca aceasta să se retragă din cursa prezidențială. Ea a dezvăluit despre cine este vorba.
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Animalul care a murit de spaimă din cauza focului de artificii, la o grădină zoologică! Făcea parte dintr-o specie pe cale de dispariție
Un pui de panda roșu a murit din cauza stresului provocat de artificii. Animalul, de la Grădina Zoologică din Edinburgh, avea numai trei luni când a încetat din viață. Și mama puiului murise cu doar trei zile înainte. O organizație de caritate cere restricții cu privire la focurile de artificii.
cumpărături online foto pixabay
Compania americană Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.
1 chec cu portocale jpg jpeg
Cea mai delicioasă rețetă de chec cu portocale. Se prepară rapid și este ideală pentru masa de sărbători, dar și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce
Cel mai delicios chec cu portocale, ideal atât pentru masa de sărbători, cât și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce. O rețetă inedită, creată de Cosânzenele gătesc, una dintre cele mai cunoscute pagini de rețete de pe TikTok.
ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.