„Respiră şi mergi“ – Adinel TUDOR despre cum e să urci pe Kilimanjaro

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
„Respiră şi mergi“ – Adinel TUDOR despre cum e să urci pe Kilimanjaro jpeg

Cînd Adinel mi-a spus că pleacă pe Kilimanjaro, m-am gîndit că, probabil, eu nu aş face lucrul ăsta. Chiar dacă nu e unul dintre cei mai grei munţi (citisem despre ascensiunile pe Everest sau pe alţi optmiari), Kilimanjaro mi se părea o provocare fizică şi mai ales psihică. L-am întrebat deci, la cald, a doua zi după ce s-a întors, ce l-a făcut să meargă acolo şi cum a fost experienţa. Adinel Tudor este antreprenor în serie, cu business-uri în cele mai variate domenii, printre care şi zona culturală, el fiind fondatorul Bookaholic.ro. E pasionat de sport, de activităţi dintre cele mai variate, unele extreme, de lectură, tehnologie sau economie.  

Ce te-a făcut să urci pe Kilimanjaro? 

Ce ne face pe noi, oamenii, în general, să urcăm un munte, să căutăm izvoarele unui rîu, să mergem către Poli sau pe fundul mării? Pentru mine e o combinaţie de dorinţă de explorare cu provocarea către sine, să mă duc mai departe, să îmi demonstrez că pot, să fiu mîine mai bun decît astăzi. În cazul particular al ascensiunii pe Kilimajaro, e vorba, în plus, şi de promisiunea celui mai frumos răsărit din lume, la Stella Point, 5685 m. 

La ce te aşteptai şi cum a fost, de fapt? 

Probabil că primul lucru pe care îl auzi, ca român, cînd povesteşti prietenilor că intenţionezi să pleci pe Kilimanjaro este „Aa, e uşor, a urcat şi Andreea Marin“. Aşadar, oricîtă pregătire mentală şi fizică am făcut înainte, cumva am plecat destul de relaxat mental, pentru că a urcat şi Zîna Surprizelor, nu-i aşa? Realitatea este totuşi diferită, asta, bineînţeles, şi în funcţie de traseul ales. Eu am fost, împreună cu o echipă românească, pe traseul Machame sau „Whisky Route“, al doilea cel mai dificil traseu, un traseu fără provocări tehnice, însă cu provocări fizice, de efort şi adaptare la înălţime. 

Care au fost cele mai grele lucruri? Dar cele mai faine? 

Şi, vorbind mai devreme despre provocări, probabil cea mai dificilă dintre ele a fost în a patra şi a cincea zi de ascensiune. Practic, au fost două zile legate, fără ceva să le delimiteze în amintirea mea. Am plecat din tabăra Barranco, de la 3984 m, la 8,30 dimineaţă şi, cu cîteva pauze scurte de somn sau masă, ziua cea lungă s-a terminat a două zi, seara, după ce urcasem pînă pe vîrful Uhuru şi coborîsem deja în tabăra Mweka, la „doar“ 3090 m. Între timp am dormit probabil patru-cinci ore în total, iar ascensiunea către vîrf a început la 00,00, de unde şi acest refuz al memoriei de a înregistra cele două zile ca separate. A fost o zi lungă, provocatoare şi frumoasă. 

Cel mai fain a fost cînd ne-am trezit în ultima zi, la 3090 m, altitudine care ni se părea deja un fel de nivelul mării, în ciuda celor peste 500 de metri în plus faţă de vîrful Moldoveanu, în cîntecele echipelor de sprijin locale (ghizi, porteri şi asistenţi), cîntece de mulţumire şi de felicitare a celor care au cucerit vîrful. De altfel, cred că oricine a cucerit Kilimanjaro îşi aduce aminte de cuvintele cîntecului „Jambo Bwana“, cu care echipa de ghizi acompaniază orice ascensiune: „Jambo! Jambo bwana! / Habari gani? Mzuri sana! / Wageni, mwakaribishwa! / Kilimanjaro? Hakuna matata!“ 

Cum s-a desfăşurat călătoria? 

Una dintre cele mai frumoase părţi ale ascensiunii pe Kilimanjaro este trecerea prin patru anotimpuri şi prin forme de relief şi de vegetaţie extreme de diverse. Am plecat în mijlocul verii ecuatoriale, cu temperaturi de peste 30 de grade, prin junglă, şi am ajuns în vîrf, în numai cinci zile, la temperaturi negative, cu vînt puternic şi deşert alpin. Prima zi a fost de acomodare, de cunoaştere cu întreaga echipă locală de sprijin – ghizi, porter, bucătar – şi de

uşor prin junglă. Nu mi-a pus vreo provocare fizică, dar marşul prin junglă m-a ajutat să mă concentrez la zilele următoare şi să îmi reamintesc motivaţia de a urca pînă în vîrf. A doua zi a fost mult mai solicitantă fizic, cu ascensiune de 800 de metri diferenţă de nivel pozitivă în doar patru ore, ieşind din junglă şi intrînd în „amoorland“. Urma să fie şi ultima zi în care am urcat doar pînă la prînz. Aclimatizarea mi-a prins bine, în ciuda faptului că am luptat din a doua zi (şi pînă la plecare) cu o răceală, care mi-a fost la fel de utilă ca o pietricică în bocanc. Pauza în tabăra Shira, la 3847 m, a fost ultima suficient de lungă şi ne-a permis tuturor să ne încărcăm pentru următoarele zile. 

Deja, din a treia zi, lucrurile au devenit „serioase“. Am plecat de dimineaţă şi am urcat pînă la Lava Tower, la 4600 m altitudine, unde ne-am oprit pentru prînz. Aceasta a fost şi prima zi cu semne de rău de altitudine în echipa noastră. 

Simptomele au fost mai puternice la unii, împiedicîndu-i să se bucure de pauza la Lava Tower. Eu eram foarte fericit că nu mă doare capul, că nu am crampe musculare şi nici un alt fel de semne ale răului de altitudine. Bineînţeles că aveam să aflu mai tîrziu că mă grăbeam să mă bucur. După prînz, am urmat deviza „Climb-high, sleep-low“ şi am coborît de la 4600 m către tabăra Barranco, la 3984 m. Bilanţul finalului de zi nu părea aşa încurajator, cu doar 100 de metri cîştigaţi în altitudine pe drumul către vîrf, însă somnul la sub 4000 m mi-a prins foarte bine. Cît de important este oxigenul… 

Mi-e greu să delimitez a patra şi a cincea zi, după cum povesteam şi mai devreme, deci le voi pune împreună, cum sînt ele în memoria mea. Am plecat de dimineaţă în forţă, escaladînd peretele Barranco – un perete stîncos de 257 m înălţime –, primul moment în care am simţit o provocare fizică şi fiorul „chiar escaladez Kilimanjaro“. În ciuda aspectului puţin înfricoşător, nu este un perete care să necesite tehnică de escaladă deosebită, ci mai degrabă picioare, plămîni şi un „bun-simţ“ de echilibru. De sus, priveliştea este excelentă, tabăra de unde plecasem se vedea în depărtare, jos, adăugînd un sentiment plăcut de împlinire. Am continuat marşul către tabăra Karanga, prin valea Karanga şi deşertul alpin. După prînz, fără pauză, am plecat mai departe către ultima tabără înaintea vîrfului Barafu, la 4681 m. Era prima oară cînd urcam la peste 4000 m, iar sentimentul depăşirii primei bariere de altitudine a fost excelent. Însă, pe măsură ce mă apropiam de tabără, mi-am dat seama că mă bucurasem mult prea devreme de lipsa răului de altitudine. Odată ce am trecut de 4500 m, durerea de cap specifică a devenit un companion al fiecărui pas. Lipsa oxigenului a venit să adauge grade stării de disconfort, iar seara, cînd am ajuns în ultima tabără înainte de vîrf, nu îmi doream decît să dorm şi să se termine cît mai repede totul. Am dormit cîteva ore după-amiază, ne-am trezit la semnalul primit cu „bucurie“ la 23,30, iar la 00,00 eram pregătiţi de ascensiunea finală. Durerea de cap nu voia să plece nicăieri, aşa că mi-am dat seama că va trebui să o iau cu mine pe vîrf. Primele ore de urcat din cei 1200 m diferenţă de nivel au fost relativ monotoni „pole, pole“, adică „încet, încet“, după cum ne spunea ghidul. Însă fiecare sută de metri pe verticală părea să adauge 100 de grame fiecărui bocanc şi 1 kilogram rucsacului. Încet, încet. După primele ore de urcat, mantra a devenit „respiră, mergi, respiră, mergi“.  Corpul cumva asculta cele două comenzi, dar nu pot spune că mai aveam energie pentru multe alte gînduri pe lîngă ele. Respiră şi mergi. Am ajuns la 5000 de metri. Un nou prag. Ar trebui să mă bucur. Respiră şi mergi. Mai avem mult? Mai avem de urcat. Respiră şi mergi. Pauzaaaa! Ce bine e să stai jos, chiar şi puţin. Haide, sus, sîntem în întîrziere. Respiră şi mergi. Cît de multe lumini de la lanternele frontale sînt deasupra şi dedesubtul nostru… Respiră şi mergi. Uite, am depăşit un alt grup. Se face lumină. Respiră şi mergi. O fi răsăritul? Oare cît mai avem? Respiră şi mergi. Pas deasupra altui pas. 

În final, a început să se facă lumină, ceea ce înseamnă că sîntem aproape de primul vîrf, Stella Point, 5685 m. Cel mai frumos răsărit din lume. Încă puţin pînă în vîrf. Respiră şi mergi. Ultimii metri pînă la Stella Point sînt un efort inuman. Am rămas fără energie, trebuie să fac o pauză pentru un gel energizant şi un baton. Ah, ce buni sînt carbohidraţii în stare pură! Am ajuns, iată răsăritul. E într-adevăr frumos, dar nu mai am acces la memorie ca să îmi dau seama dacă e „cel mai frumos“. Aş vrea să mă opresc aici. Măcar puţin, să stau la soare, să mă odihnesc şi să dorm. Ghidul vine şi mă felicită, zîmbesc la poză. Apoi nu vrea să mă lase să stau. Mai e puţin pînă la Uhuru, puţin peste 100 de metri pe vertical. Încă puţin, am ajuns pînă aici, nu mă pot opri. Merg. Pas după pas. Respiră şi mergi. 

Cînd a trecut o oră? Nu ştiu, dar sînt în vîrf. Priveliştea este superbă, se văd gheţarii mai jos de noi. Toată lumea face poze, cumva găsim cu toţii resurse pentru un ultim zîmbet. Bucuria cuceririi vîrfului o vei simţi mai tîrziu. Acum trebuie să coborîm. Repede, să ajungi înapoi la oxigen. Sînt încă trei ore de mers înapoi pînă în tabără. Am urcat opt. Nu ştiu exact cînd au trecut. Am respirat şi am mers. Am ajuns. Hai să coborîm. 

Prima parte a coborîrii este un fel de schi pe grohotiş, fără zăpadă şi fără schiuri. Coborîm destul de repede, încît oxigenul suplimentar să îmi permită să mă gîndesc şi la altceva decît „respiră şi mergi“. Ce bine ar fi să pot dormi în soare. Cît noroc am avut cu vremea, nu am prins nici o zi de ploaie sau de ninsoare. Ce frumos se vede totul la coborîre, chiar şi deşertul alpin are farmecul lui. 

Ajuns în tabără, sînt felicitat de echipa locală. Se bucură pentru mine. Pot dormi. 

Abia după încă două ore de somn rememorez totul. Sentimentul este excelent, am reuşit, simt victoria, adrenalina, endorfinele şi totuşi prea puţin oxigen. Începem coborîrea către tabăra Mweka, la 3000 m. Pe măsură ce coborîm, se dezleagă limbile, facem conversaţie, rîdem şi ne bucurăm. Am reuşit! 

Ultima zi începe cu cîntecele echipelor locale, care felicită turiştii pentru realizare.

astăzi avem doar o ultimă coborîre uşoară, de trei-patru ore şi se va fi terminat aventura aici. Trebuie să o repetăm, trebuie să mergem la anul pe un alt munte. 

Ce trebuie să ştii cînd urci pe Kilimanjaro? 

Cred că, rezumînd, pentru a urca pe Kilimajaro trebuie să fii bine pregătit mental şi fizic. Nu este deloc greu tehnic, ci doar fizic şi psihic. Şi nu, nu este banal pentru că a urcat Zîna. 

Cum a fost interacţiunea cu oamenii de acolo? 

Cu siguranţă, eu nu aş fi reuşit fără echipa locală. De la porteri, care ne depăşeau cărînd pe cap sau în spate toate bagajele noastre grele, pînă la ghizi, care au avut tot timpul cuvintele şi cîntecele de încurajare potrivite, vorbim de oameni minunaţi, care iubesc cu adevărat muntele pe care tocmai îl urci. 

a consemnat Cristina FOARFĂ

Foto: A. Tudor

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.