Poezia e la Bistriţa

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Poezia e la Bistriţa jpeg

Mai întîi, care-i rostul unui festival de poezie în vremuri grele şi confuze?

Are acelaşi rost ca în vremuri fericite şi prospere, ba chiar în aceste vremuri cred că e nevoie mai mult ca oricînd de luciditatea şi cinismul poeţilor. Poezia lucrează ca şi Bursa, cu indici, doar că oscilarea indicilor poetici nu ţine de cotele pieţelor, ci de armonizarea lumii. Este dovedit că omenirea nu se poate debarasa de poezie, ea există de mii de ani, nu de puţine ori i s-a cîntat prohodul şi, dacă Dumnezeu a murit de mai bine de un secol, poezia continuă să trăiască. Dacă oamenii nu ar avea nevoie de un festival de poezie, nu s-ar face, pur şi simplu. Omenirea extirpă fără milă tot ceea ce nu-i mai e necesar. Au dispărut caleaşca, gramofonul, casetele audio, dinozaurii, corsetele, dar poezia a rezistat. Şi farmecul unui festival de poezie ţine şi de faptul că lumea se întreabă ce rost mai are, pe cînd un festival de jazz, să zicem, sau de tradiţii populare, e acceptat fără comentarii.

Festivalul de poezie şi muzică de cameră „Poezia e la Bistriţa”, ajuns la a cincea ediţie, a crescut de la an la an. Ce aduce acum în plus şi spre ce ideal tinde?

Ediţia de anul acesta e prima cu participare internaţională, ceea ce presupune şi o logistică mai complicată, dar sper să ne descurcăm cu bine. Vom tipări cîteva sute de exemplare dintr-o broşură care va cuprinde informaţii utile despre invitaţi şi programul fiecărei zile. Invitaţii străini vor citi în limba de origine, iar traducerea în română va fi proiectată pe un ecran. De la ediţia din 2012, poeţii invită şi un prozator, anul acesta prozatorul invitat va fi Attila Bartis din Ungaria.

Ideal e să putem invita în fiecare an cîţiva poeţi străini şi să apară cît mai mulţi poeţi români tineri, pentru ca poeţii invitaţi să nu fie tot aceiaşi; asta chiar e o problemă, pentru că nu sînt foarte mulţi poeţi buni în România.

Printre organizatorii tradiţionali a apărut şi Tăşuleasa Social; cum aşa?

Păi, e simplu: nouă ne place ce fac ei şi lor le place ce facem noi, aşa că am zis hai să facem ceva împreună. Abia aştept noaptea de lecturi de la Tăşuleasa, în aer liber, în jurul focului. Şi faptul că prozatorul invitat e Attila Bartis îl datorăm tot celor de la Tăşuleasa Social.

Dă-ne nişte cifre: cîţi poeţi sînt invitaţi anul acesta, cîte evenimente au loc?

Anul acesta sînt invitaţi 18 poeţi, dintre care 5 străini, plus prozatorul, plus un bonus: fotograful Cosmin Bumbuţ, care îşi va lansa în premieră la Bistriţa, albumul de fotografii Bumbata, realizat cu imagini de la închisoarea din Aiud. Sînt trei seri de lectură, multe lansări de carte, discuţii cu prozatorul invitat, scurte recitaluri de muzică de cameră, plus recitalul special susţinut noapte de noapte de inimosul director al festivalului, domnul Gavril Ţărmure. Cei care au fost la Bistriţa, ştiu ce înseamnă asta: Ţărmure. Connecting People.

Cum crezi că stăm la capitolul festivaluri literare: ce ne lipseşte, ce ne prisoseşte?

Ne lipseşte calitatea şi ne prisoseşte provincialismul, asta nu exclude Bucureştiul; un exemplu clar de cum nu trebuie organizat un festival de poezie este Tîrgul Naţional al Cărţii de Poezie. Un lucru bun cred că fac cei care organizează Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti.

Faci acest festival de poezie, singurul la noi, de cinci ani, iar acum eşti şi în juriul concursului de debut Unicredit-Humanitas la secţiunea de poezie; o să devii un fel de patron al poeziei?

Sper să devin un mecenar al poeziei. Şi asta e o glumă şi în acelaşi timp nu e, pentru că orice poet e un mercenar cu suflet de mecena. Iar în organizarea festivalului, I never walk alone, sîntem o echipă la fel de unită ca fanii lui Liverpool. În afară de domnul Ţărmure, care e directorul festivalului şi care răspunde de partea muzicală a festivalului, din echipă fac parte Dan Coman şi Ana Dragu, împreună cu care gîndim lista de invitaţi, Radu Vancu, moderatorul bine temperat, Toma & Toma (Ana Toma, Camelia Toma), responsabile cu tot ce ţine de suportul media al festivalului şi artistul plastic Emil Dumitraş, care an de an face design.ul tricourilor cu festivalul.

Avem un prim-ministru plagiator, un ministru al Educaţiei agramat, ICR-ul a fost distrus şi nu dă semne că va putea fi reconstruit, revista Tribuna este condusă în continuare de un tip cu probleme şi gramaticale, şi de caracter... Ce-i de făcut acum cînd cultura a încăput pe mîini nepricepute?

Iată ce zice Enrique Vila-Matas despre Spania: „Te îngrozeşte nivelul de ignoranţă din această ţară şi, mai ales, satisfacţia dată de această ignoranţă. E o ţară plină de invidie şi de rea-voinţă, cu o moralitate jalnică, pentru a nu zice inexistentă. Şi am impresia că dacă eşti cît de cît cult, atunci eşti pierdut“. Dacă ne uităm în jur, România e mama Spaniei! Dar cred că asta nu trebuie să ne descurajeze; cînd ţara te vrea prost, naţionalist, xenofob, ortodox, să-i dai cu tifla ţării şi să-ţi vezi de treabă. Cultura de calitate îşi găseşte loc oriunde, pentru lucrul bine făcut nu există nici bariere, nici graniţe. Aşadar, repet, să nu ne descurajăm şi să continuăm să scriem, dar nu comunicate.

Marin Mălaicu-Hondrari este organizator al Festivalului „Poezia e la Bistriţa“ (18-21 iulie). Programul poate fi găsit la poeziaelabistrita.wordpress.com.

a consemnat Marius CHIVU

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.