Pe planeta Werchter 2014

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Pe planeta Werchter 2014 jpeg

Mi-e greu să-mi explic (nici cercetătorii japonezi n-au reuşit încă) cum de n-am ajuns, pînă acum aproape o lună, la nici un festival mare de muzică din afară. Nici măcar pînă la Sziget n-am fost în stare, ce să mai vorbesc de altele. La concerte am fost la cîteva (Radiohead-ul de la Praga a fost de departe cel mai tare), de la festivalurile din România rar am lipsit, fie că vorbim de B’estfest, Electric Castle, Artmania, Peninsula sau chiar unele mai supărate, de rock. Cumva, planetele nu s-au aliniat corespunzător şi în fiecare an, pînă acum, rîcîiam de invidie tastatura cînd vedeam statusurile şi pozele prietenilor mei plecaţi afară pe la festivaluri. Ba mint, am avut o tentativă, am fost o zi la Rock in Rio la Lisabona, la Muse, dar nu se pune – n-am stat la cort, n-am mîncat/dormit acolo.  

Se poate spune că Werchter-ul de anul ăsta m-a prins novice în materie de festivaluri pe alte plaiuri. Mersul la festival e complet diferit de orice altă călătorie – te duci acolo şi doar acolo, aproape că nici nu contează unde se întîmplă evenimentul, intri în lumea aia complet, pentru cîteva zile, şi nu te mai interesează altceva. Mersul meu în Belgia, la Werchter, a fost un şir de mici uimiri, dar şi un şir lung de lucruri familiare, învăţate la festivalurile de la noi.  

Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, organizat impecabil, Rock Werchter şi-a început zgomotoasa istorie în 1976. Pe aici au trecut, în ultimii ani, majoritatea artiştilor mari la care vă puteţi gîndi, de la Coldplay şi Red Hot Chilli Peppers, la Depeche Mode, David Bowie, Bjork sau Rammstein. Iar 2014 nu a făcut excepţie, cu Pearl Jam, Metallica sau Arctic Monkeys. Prietenii care merg de ani de zile la Werchter susţin însă că line-up-ul a fost ceva mai slab, că s-a comercializat şi s-a aglomerat foarte tare festivalul şi că, inevitabil, nu mai e ce-a fost. Salvăm Rock Werchter? Într-adevăr, numărul participanţilor creşte de la an la an, în 2014 ajungînd la 88.000.  

Werchter-ul e o lume în sine, intri acolo, ieşi după cinci zile cu urechile bubuindu-ţi, cu o lipsă acută de somn, bronzat cu dungi sau murat de ploaie şi cu un ficat obosit. O parte dintre camping-uri s-au deschis cu o zi înainte, aşa că am ajuns acolo mai devreme, precauţi, să găsim loc de cort. Care loc de cort? La nici două ore de la deschiderea porţilor, cel mai mare camping era aproape plin. În mintea mea neobişnuită cu astfel de evenimente, am zis să merg light – rucsac, un cort minuscul, saci de dormit şi cam atît. Doar le căram în spate! Ei bine, mulţi dintre colocatarii camping-ului păreau să se mute acolo – bagaje uriaşe, umbrare, bucătării mobile, şezlonguri, litri de băutură şi kilograme de mîncare (cînd am văzut preţurile, am înţeles parţial de ce). Se făceau adevărate tabere şi muzica urla nonstop. Iar la final, o mare parte dintre toate aceste lucruri au rămas acolo într-un haos greu de descris – vivat consumerismul!  

Programul zilnic era simplu – te trezeai, coadă la duş, cafea, croasante şi apoi începea cursa pentru net şi priză (unii mai trebuiau să şi muncească), preferabil în acelaşi loc. Pe la prînz, cînd se deschideau porţile festivalului, începea alergatul de la o scenă la alta, de la The Barn la KlubC şi înapoi la scena mare, cu o trecere scurtă pe la scoici şi stridii (da, mîncare de festival!), şi pe la un pahar de roze. Pearl Jam au fost – cum altfel? – senzaţionali, cu un Eddie Veder în mare formă, pus pe glume şi poveşti, într-un concert lung, ce n-ai fi vrut să se mai termine. Oricît de mult mi-a plăcut Pearl Jam, am plecat de la Werchter îndrăgostită iremediabil de aerul neglijent, uşor bukowskian, rebel, de atitudinea caldă şi sinceră, şi de muzica lui Damon Albarn, de data asta fără Blur, care mi-a intrat în vene şi acolo a rămas. Mult mi-au plăcut şi sofisticata Agnes Obel, cu vocea ei profundă, care te făcea să pluteşti, dar şi Lykke Li, neconvenţională şi puternică, o apariţie nebună şi o injecţie neaşteptată de energie pentru ce ştiam (ascultasem) eu înainte. De plutit am plutit şi pe trip hop-ul celor de la London Grammar şi foarte faini au fost şi fraţii Angus & Julia Stone. Recunosc că m-am plictisit la Metallica, ne cunoaştem de atîta timp, i-am văzut de multe ori şi îi ascult de la 10 ani, aşa că nu mi-au mai spus mare lucru. Şi n-am înţeles nici în ruptul capului de ce Kings of Leon au atîta succes, dar, iarăşi, cred că e problema mea.  

Am plecat de la primul meu festival din afară cu promisiunea solemnă că o să-mi fac din asta un obicei. Cîteva zile, trăieşti în cu totul altă lume, cu oameni coloraţi, veseli, cu tot felul de apariţii simpatice (unii aleg să se îmbrace la festival în unicorni, în cer înstelat sau în pisici), cu multe trupe pe care voiai să le vezi şi cu unele descoperiri de moment şi cu o stare de bine care nu te lasă mult timp. La aproape o lună de la Werchter, nu mă conving să-mi tai brăţările de la mînă.  

Foto: C. Foarfă

2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la Arad 20-22 aprilie 2023: despre Comedia lumii
Tema care reunește evenimentele culturale de la Arad este ”Comedia lumii”.
Poster Orizontal OCR 5 Aprilie 2023 Beethoven jpg
TRIPLUL DE BEETHOVEN CU 3 MUZICIENI MULTIPREMIAȚI INTERNAȚIONAL : MARIA MARICA, CORNELIUS ZIRBO ȘI CADMIEL BOȚAC
Ei vor interpreta Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.
p 16 Draga tata jpg
Trei scrisori
Mulțumesc mult pentru scrisoarea care a ajuns aici în aceeași seară în care am ajuns și noi.
p 17 1 jpg
După revoluție
O epocă totuși distantă, în care gestul de a porni o cameră de filmat conținea adesea în miezul său promisiunea, între timp rătăcită, a unui mîine mai bun.
990 17 Biro coperta2 jpg
Manevre noi pentru vechi epigoni
Oricum, alternativele care să acopere acest cîmp liric/stilistic se împuținează.
p 23 1 jpg
Victor Brauner – Confesiune cu ocazia unei expoziții
Lucrările „decorative“ corespund „construcțiilor“ elogiate de Ilarie Voronca în textul publicat în paginile revistei 75 HP.
Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.