#paris

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
#paris jpeg

De╚Öi am fost acolo de mai multe ori, ├«mi amintesc Parisul ├«n doar trei lumini, toate legate de st─âri, de momente, de senza╚Ťii. ├Äi suprapun o hart─â emo╚Ťional─â, subiectiv─â. Am fost la Paris pentru prima oar─â acum zece ani. La fa┬şcultate fiind, nu mai ie╚Öisem niciodat─â din ╚Ťar─â. Totul mi se p─ârea ÔÇ×rozÔÇť, spectaculos, prima c─âl─âtorie romantic─â ├«n doi, prima ie╚Öire din spa╚Ťiile cunoscute, primele zeci de ore de mers ├«ncontinuu. Alergam pe str─âzi cu foamea nebun─â de a nu pierde nimic ╚Öi de a cuprinde c├«t mai multe ├«n cele c├«teva zile petrecute acolo, cu sentimente contradictorii fa╚Ť─â de francezii care nu mi se p─âreau atunci prea prieteno╚Öi c├«nd le vorbeai ├«n englez─â ╚Öi cu gustul croissantelor de diminea╚Ť─â, la cafea, ├«n gur─â. St─âteam ├«ntr-o mansard─â ├«n Montmartre ╚Öi b─âteam zilnic ora╚Öul, de la muzee (atunci m-am ├«ndr─âgostit de Centre Pompidou) la catedrale sau la ÔÇ×obiectiveÔÇť mai pu╚Ťin clasice, cum ar fi cafeneaua unde s-a filmat Am├ęlie.

A fost apoi Parisul sumbru, de sf├«r╚Öit de iarn─â, c├«nd tr─âiam primul meu ╚Öoc ╚Öi m-am dus acolo pentru c├«teva zile ca s─â m─â rup de realitatea de aici. M─â plimbam pe str─âzi ╚Öi nu vedeam nimic, sub o lumin─â ap─âs─âtoare, f─âcut─â buc─â╚Ťi, cu un amalgam de sentimente de triste╚Ťe, lupt─â, fric─â, neprev─âzut ╚Öi moarte interioar─â. Nu ├«n╚Ťelegeam nimic din mine ╚Öi din Paris, nu m─â mai interesau lucrurile ╚Öi locurile care ├«mi pl─âceau, nu mai d─âdeam doi bani pe croissante, cafenele, muzee sau orice altceva, important─â era doar supravie╚Ťuirea ╚Öi ├«ntrebarea dac─â voi redeveni vreodat─â la fel.

Peste c├«teva luni am fost din nou. M─â lipisem la loc, se pusese ceva crust─â peste r─âni ╚Öi aveam sentimentul ├«nving─âtorului dup─â ce c├«╚Ötigase c├«teva b─ât─âlii, chiar dac─â nu toat─â lupta. Eram euforic─â, mi se p─ârea c─â Parisul se schimbase, glumeam c─â primarul a f─âcut treab─â bun─â, cerul era din nou albastru, str─âzile vibrau, ora╚Öul str─âlucea, mi se p─ârea c─â totul revenise la via╚Ť─â, mai puternic ca ├«nainte. Alergam din nou pe str─âzi, m─â bucuram de fiecare cafea b─âut─â la soare, cu con╚Ötiin╚Ťa unei traume peste care, cumva, trecusem. Nu disp─âruser─â urmele, nu m─â pref─âceam c─â nu s-a ├«nt├«mplat nimic, dar tocmai de aici venea for╚Ťa.

A╚Öa m─â g├«ndesc la Paris acum, tul┬şburat─â de ce s-a ├«nt├«mplat, cu toate site-urile de ╚Ötiri deschise, ├«ncerc├«nd s─â ├«n╚Ťeleg de ce at├«ta violen╚Ť─â, g├«ndindu-m─â la ora╚Öul at├«t de viu ╚Öi de autentic care mi-a fost al─âturi ╚Öi la oamenii lui r─âni╚Ťi. Cu o fric─â ira╚Ťional─â de omniprezen╚Ť─â a mor╚Ťii, cu anxietatea provocat─â de Colectiv ├«nc─â acut─â, cu alte ve╚Öti triste din lumea prietenilor mei, Parisul m-a f─âcut s─â m─â ├«ntreb, b─âbe╚Öte, raportat la cum simt eu lumea ╚Öi f─âr─â vreo leg─âtur─â obiectiv─â ├«ntre lucruri, de ce nu se mai termin─â. Ce va urma? Cum se va termina? Care va fi lupta Parisului ca s─â se lipeasc─â la loc?

Ies fricile, dorin╚Ťa ca stilul de via╚Ť─â s─â r─âm├«n─â la fel. Se va schimba ceva? E doar ├«nceputul, cum citesc? Cum voi mai c─âl─âtori acum? Voi urca la fel de natural ├«n┬ştr-un avion ╚Öi voi merge la fel de senin─â la un concert ├«n Paris, New York sau oriunde altundeva? Voi sta lini╚Ötit─â pe o teras─â, f─âr─â teama c─â un maniac va scoate arma ╚Öi va trage orbe╚Öte ├«n mul╚Ťime? Probabil c─â da, fricile se vor transforma.

Imaginile de la m─âcel te fac s─â chestionezi ce mai ├«nseamn─â umanitatea. Apoi te ui╚Ťi ├«n jur. M-au emo╚Ťionat oamenii care, solidari, ╚Öi-au deschis u╚Öile pentru ca ceilal╚Ťi s─â fie ├«n siguran╚Ť─â. Mi-am amintit de prietenii mei ╚Öi cum s-au mobilizat ei ├«ntr-o criz─â sau de oamenii care au stat ore ├«n ╚Öir la coad─â s─â doneze s├«nge. O traum─â care arat─â ce e mai ur├«t ├«n oameni ├«nt─âre╚Öte leg─âturile ╚Öi scoate ce e mai frumos din oameni. Scoate ╚Öi fricile ╚Öi te face s─â chestionezi ce e important. Dar frumosul acela r─âm├«ne ╚Öi prinde putere. Sau cel pu╚Ťin asta vreau acum s─â cred.

Foto: wikimedia commons

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.