#paris

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
#paris jpeg

De╚Öi am fost acolo de mai multe ori, ├«mi amintesc Parisul ├«n doar trei lumini, toate legate de st─âri, de momente, de senza╚Ťii. ├Äi suprapun o hart─â emo╚Ťional─â, subiectiv─â. Am fost la Paris pentru prima oar─â acum zece ani. La fa┬şcultate fiind, nu mai ie╚Öisem niciodat─â din ╚Ťar─â. Totul mi se p─ârea ÔÇ×rozÔÇť, spectaculos, prima c─âl─âtorie romantic─â ├«n doi, prima ie╚Öire din spa╚Ťiile cunoscute, primele zeci de ore de mers ├«ncontinuu. Alergam pe str─âzi cu foamea nebun─â de a nu pierde nimic ╚Öi de a cuprinde c├«t mai multe ├«n cele c├«teva zile petrecute acolo, cu sentimente contradictorii fa╚Ť─â de francezii care nu mi se p─âreau atunci prea prieteno╚Öi c├«nd le vorbeai ├«n englez─â ╚Öi cu gustul croissantelor de diminea╚Ť─â, la cafea, ├«n gur─â. St─âteam ├«ntr-o mansard─â ├«n Montmartre ╚Öi b─âteam zilnic ora╚Öul, de la muzee (atunci m-am ├«ndr─âgostit de Centre Pompidou) la catedrale sau la ÔÇ×obiectiveÔÇť mai pu╚Ťin clasice, cum ar fi cafeneaua unde s-a filmat Am├ęlie.

A fost apoi Parisul sumbru, de sf├«r╚Öit de iarn─â, c├«nd tr─âiam primul meu ╚Öoc ╚Öi m-am dus acolo pentru c├«teva zile ca s─â m─â rup de realitatea de aici. M─â plimbam pe str─âzi ╚Öi nu vedeam nimic, sub o lumin─â ap─âs─âtoare, f─âcut─â buc─â╚Ťi, cu un amalgam de sentimente de triste╚Ťe, lupt─â, fric─â, neprev─âzut ╚Öi moarte interioar─â. Nu ├«n╚Ťelegeam nimic din mine ╚Öi din Paris, nu m─â mai interesau lucrurile ╚Öi locurile care ├«mi pl─âceau, nu mai d─âdeam doi bani pe croissante, cafenele, muzee sau orice altceva, important─â era doar supravie╚Ťuirea ╚Öi ├«ntrebarea dac─â voi redeveni vreodat─â la fel.

Peste c├«teva luni am fost din nou. M─â lipisem la loc, se pusese ceva crust─â peste r─âni ╚Öi aveam sentimentul ├«nving─âtorului dup─â ce c├«╚Ötigase c├«teva b─ât─âlii, chiar dac─â nu toat─â lupta. Eram euforic─â, mi se p─ârea c─â Parisul se schimbase, glumeam c─â primarul a f─âcut treab─â bun─â, cerul era din nou albastru, str─âzile vibrau, ora╚Öul str─âlucea, mi se p─ârea c─â totul revenise la via╚Ť─â, mai puternic ca ├«nainte. Alergam din nou pe str─âzi, m─â bucuram de fiecare cafea b─âut─â la soare, cu con╚Ötiin╚Ťa unei traume peste care, cumva, trecusem. Nu disp─âruser─â urmele, nu m─â pref─âceam c─â nu s-a ├«nt├«mplat nimic, dar tocmai de aici venea for╚Ťa.

A╚Öa m─â g├«ndesc la Paris acum, tul┬şburat─â de ce s-a ├«nt├«mplat, cu toate site-urile de ╚Ötiri deschise, ├«ncerc├«nd s─â ├«n╚Ťeleg de ce at├«ta violen╚Ť─â, g├«ndindu-m─â la ora╚Öul at├«t de viu ╚Öi de autentic care mi-a fost al─âturi ╚Öi la oamenii lui r─âni╚Ťi. Cu o fric─â ira╚Ťional─â de omniprezen╚Ť─â a mor╚Ťii, cu anxietatea provocat─â de Colectiv ├«nc─â acut─â, cu alte ve╚Öti triste din lumea prietenilor mei, Parisul m-a f─âcut s─â m─â ├«ntreb, b─âbe╚Öte, raportat la cum simt eu lumea ╚Öi f─âr─â vreo leg─âtur─â obiectiv─â ├«ntre lucruri, de ce nu se mai termin─â. Ce va urma? Cum se va termina? Care va fi lupta Parisului ca s─â se lipeasc─â la loc?

Ies fricile, dorin╚Ťa ca stilul de via╚Ť─â s─â r─âm├«n─â la fel. Se va schimba ceva? E doar ├«nceputul, cum citesc? Cum voi mai c─âl─âtori acum? Voi urca la fel de natural ├«n┬ştr-un avion ╚Öi voi merge la fel de senin─â la un concert ├«n Paris, New York sau oriunde altundeva? Voi sta lini╚Ötit─â pe o teras─â, f─âr─â teama c─â un maniac va scoate arma ╚Öi va trage orbe╚Öte ├«n mul╚Ťime? Probabil c─â da, fricile se vor transforma.

Imaginile de la m─âcel te fac s─â chestionezi ce mai ├«nseamn─â umanitatea. Apoi te ui╚Ťi ├«n jur. M-au emo╚Ťionat oamenii care, solidari, ╚Öi-au deschis u╚Öile pentru ca ceilal╚Ťi s─â fie ├«n siguran╚Ť─â. Mi-am amintit de prietenii mei ╚Öi cum s-au mobilizat ei ├«ntr-o criz─â sau de oamenii care au stat ore ├«n ╚Öir la coad─â s─â doneze s├«nge. O traum─â care arat─â ce e mai ur├«t ├«n oameni ├«nt─âre╚Öte leg─âturile ╚Öi scoate ce e mai frumos din oameni. Scoate ╚Öi fricile ╚Öi te face s─â chestionezi ce e important. Dar frumosul acela r─âm├«ne ╚Öi prinde putere. Sau cel pu╚Ťin asta vreau acum s─â cred.

Foto: wikimedia commons

952 15 1 jpeg
T─âcerea capodoperei ╚Öi fo╚Önetul vie╚Ťii
Teribila absen╚Ť─â a emo╚Ťiei, am ├«n╚Ťeles, ├«╚Öi avea sursa ├«n faptul c─â aceste monumente exemplare le port ├«n mine, c─â ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-jungl─â
Mozaicul referen╚Ťial al c─âr╚Ťii lui Alexandru N. Stermin poate p─ârea deconcertant, dac─â n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea c─â s├«ntem efectiv ÔÇ×c─âzu╚Ťi din jungl─âÔÇŁ ╚Öi c─â dinamica biologic─â ╚Öi social─â a junglei poate da seama de ceea ce am fost ╚Öi de ceea ce am devenit, ├«n prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
C├«nt─â, zei╚Ť─â, m├«nia ce-aprinse pe Venus Actri╚Ťa
ÔÇ×FurÔÇŁ este un spectacol despre rela╚Ťia de putere dintre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei ├«n mediul artistic ╚Öi are la baz─â un roman, ÔÇ×Venus im PelzÔÇŁ (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.
image
Momentul ├«n care Roxana Donisan a fost atacat─â de rechin a fost filmat de un turist.┬áÔÇ×A ajuns p├ón─â la geamandur─â, acolo a ├«nh─â┼úat-o rechinulÔÇť
P─ârin┼úii Roxanei Donisan, rom├ónca ucis─â ├«n Egipt de un rechin, au povestit c─â fiica lor a g─âsit oferta de vacan┼ú─â ├«n sta┼úiunea Hurghada ├«n ultima clip─â ┼či a ocupat singurul loc r─âmas liber ├«n avion. Acum a┼čteapt─â s─â ajung─â acas─â trupul ne├«nsufle┼úit al singurului lor copil.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.