O zi cu zăpadă, soare şi spa

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
O zi cu zăpadă, soare şi spa jpeg

Dacă estimez corect, am coborît azi vreo 35 de kilometri cu snowboard-ul. Cea mai lungă coborîre a avut peste 10 kilometri şi am numit-o pîrtia perfectă – lungă, destul de abruptă şi de lată încît să cobori în curbe line, deschise, dar şi suficient de liniştită încît să nu-ţi rupi nimic, mai ales pentru cineva de nivel mediu, ca mine, care începe să prindă curaj şi să ia viteză, în ciuda nesiguranţei în mişcări. M-am oprit la una dintre multele cabane, sus de tot, cu terasă protejată de vînt, cu geamuri, cu

, ceai cald şi mîncare excelentă

, cu sticle de şampanie, cu schiuri pe pereţi şi cu muzică nouă. Parcă se mai topise şi gheaţa care-mi dăduse coşmaruri cu o zi înainte, cînd m-am întors la pensiune cu genunchii umflaţi şi vineţi, graţie căzăturilor repetate, şi cu o stare ambiguă de panică doar cînd vedeam sau mă gîndeam la gheaţă. Pînă şi cea din whiskey-ul après ski arăta suspect şi-mi dădea fiori. Dar azi a fost soare. Am mers pe o pasarelă subţire, un pod suspendat, pe deasupra unei prăpăstii, cu sentimentul că zborul nu e o chestie atît de improbabilă. Munţi peste tot – înalţi, cu pîrtii în toate părţile, albi, impasibili, cu unii versanţi abrupţi, cum vezi prin filmele de sport extrem. Pe pîrtii, mulţimea veselă şi colorată alunecă la vale şi pe unii îi bănuieşti că fac parte din vreo echipă naţională de ski sau snowboard. Acum îi vezi, şi peste o secundă nu mai sînt. Pe porţiunile plate, coşmarul oricărui snowboard, schiorii prietenoşi îţi întind un băţ să-ţi dea un

. Cît despre pîrtii, cu acelaşi ski pass poţi merge în vreo patru staţiuni, cu pîrtii pînă la peste 2500 m altitudine, şi nu rar se întîmplă să pleci dintr-un loc şi să cobori în cu totul altă staţiune sau să te pierzi în mulţimea de linii albastre, roşii şi negre de pe hartă. Noroc că ski pass-ul funcţionează şi pe post de abonament la autobuzul care leagă staţiunile. Nu-ţi poţi stăpîni un zîmbet cînd te gîndeşti că, la Sinaia, ai nevoie de două ski pass-uri pentru trei pîrtii. Dacă n-ar avea wi-fi pînă şi pe unele pîrtii, aş zice că te rupi total de viaţa obişnuită de acasă.  

Degeaba zice Mattias, mai mult în glumă, e adevărat, de veşnicul război între boarderi şi schiori. Mattias atinge 140 km/h pe schiuri, ştie fiecare dîmb şi fiecare copac, toate traseele

şi n-are nici o tresărire cînd îi vede pe cei doi băieţi ai lui, de 14 şi 10 ani, decolînd ca din glonţ la vale, printre copaci. Cît despre Birgitt, e relaxarea întruchipată, chiar şi atunci cînd dispare în cîteva secunde, în viteză, pe pîrtie. Nu-i crezi că au în jur de 40 de ani. Sînt cele mai simpatice gazde şi, în apartamentul pe care-l închiriază, te simţi ca acasă. Au trăit toată viaţa la munte, le place să se distreze şi dau senzaţia că nimic nu-i poate scoate din starea de zen şi nimic nu le poate şterge zîmbetul de pe faţă. Printre altele, Mattias cîntă într-o trupă – data trecută, am fost la un concert într-un băruleţ din zonă, şi tocmai am aflat că a lucrat la proiectarea pasarelei peste prăpastie. Pentru Birgitt, libertatea e importantă – poate de aceea, de 20 de ani, este pe cont propriu, face fizioterapie şi are mîini magice. La subsolul casei, acum trei ani era un studio de repetiţii, acum l-au transformat în saună. Mi-e cam dor însă de tobele în care toată lumea bătea frenetic, după cîteva sticle de vin.  

Seara am petrecut-o la spa. Am zis spa? Se numeşte Paradisul. Nu o veţi găsi cu numele ăsta, dar sînt sigură că toţi cei care au fost la unul dintre cele două spa-uri uriaşe din zonă au plecat cu impresia asta. După o zi de ski, nu este nimic mai minunat decît să stai în bazinele termale, să înoţi în apă caldă în aer liber, cu fulgii căzînd pe tine şi cu munţii profilaţi pe fundal, ireali în aburul ce iese din bazin. Sau să stai în jacuzzi-ul de afară, cu „bulbuci“ care-ţi fac masaj la spate şi-ţi relaxează şi ultima contractură musculară de la vreo întoarcere bruscă, care topesc febra musculară şi te fac moale şi uşor. Vedeta serii este însă sauna, în toate variantele posibile, mai ales atunci cînd participi la un ritual. Mai devreme, un domn între două vîrste rotea energic un prosop şi termometrul arăta 90 de grade, iar valurile de aer fierbinte îţi creşteau temperatura în corp aproape de insuportabil, răcorit fiind doar de uleiurile aromatice de eucalipt sau mentă, puse pe pietrele fierbinţi. E o atmosferă stranie acolo, cu toate corpurile goale, transpirate, în semiîntuneric (e interzis să intri în costum de baie în saună), unde treci peste orice pudoare sau complex legat de propriul trup. Nu m-am aruncat în zăpadă, ca mulţi alţii, nici nu mi-am turnat o găleată cu gheaţă în cap, e suficient să simţi gerul de seară al Alpilor ca să-ţi intre sîngele în viteză şi în ultima capilară. 

E frumos în Bad Hofgastein, un orăşel liniştit, aproape de Salzburg, parte din Gastein, zonă din Austria cunoscută pentru ski şi spa-uri, cu facilităţi excelente, cu tot ce vrei şi nu vrei, pentru amatori şi, cred, după ce am văzut un afiş mare, prin care li se ura „Bine au venit“ membrilor echipei naţionale de ski a SUA, pentru profesionişti. Are efect instant de liniştire şi de punere pe picioare, chiar şi obosite după efort, mai ales cînd eşti cu un grup vesel de prieteni, care seara au chef de gătit, de fiert vin, de ascultat muzici dubioase sau de citit şi discutat o carte.   

Foto: C. Foarfă

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.