O ceremonie a ceaiului printre zgărie-nori

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
O ceremonie a ceaiului printre zgărie nori jpeg

Am asistat odată la o ceremonie a pregătirii ceaiului, într-o căsuţă tradiţională coreeană – hanok, foarte bine renovată. De fapt, după luciul pietrelor care alcătuiau gardul, era mai degrabă refăcută de la zero. Frumoasă, cu uşi cu glasvand din hîrtie – hanji, dată cu ulei pentru rezistenţă, cu streşini arcuite, care adăposteau nişte prispe mici, liniştite şi răcoroase.

Ne duseseră într-o excursie organizată, „cu clasa“, pentru străini. Ajunşi înăuntru, ne-au aşezat turceşte, faţă în faţă, în şiruri de cîte trei. În faţa fiecăruia, pe măsuţe de bambus lăcuit – frumoasa ceramică locală, verde-jad Celadon, cu ceainic cu coadă lungă, laterală, foarte practică, un bol şi două ceşcuţe, fără toartă, o clepsidră şi un pămătuf.

Pe o farfuriuţă – trei prăjiturele din orez expandat. În sita ceainicului, deja aşezate – frunzele de ceai verde, iar lîngă măsuţă – o carafă cu apă fierbinte. Cu un aer pătruns, îmbrăcată în falduri ţepene de mătase, distinsa gazdă începe să oficieze: acum se ia, cu două mîini, încet, vasul cu apă fierbinte. Acum se toarnă, înceeet-înceeet, cu capul uşor înclinat dreapta, apa în bol. După ce apa respiră un pic, se ia bolul şi se toarnă, tot cu două mîini şi tot încet, peste frunzele de ceai din sită, apoi se pune capacul ceainicului. Nu se toarnă niciodată apa fierbinte direct peste ceai, gustul ar fi prea mojic. Se lasă trei minute, cît durează clepsidra din faţă. Apoi, tot cu două mîini, ţinînd ferm de coada ceainicului, se toarnă ceaiul, cu o infinită delicateţe, în cele două ceşcuţe. Iei una şi, cu două mîini – normă a politeţii locale, una aşezată sub fundul ceşcuţei, una delicat din lateral – o oferi tot politicos, adică lent, invitatului (pe post de „invitat“, eu îl aveam pe amicul Jean-Baptiste, care şi începuse – ştiind cît, vorba bunicii, „din năzi“ sînt făcut şi cît mă arcuiesc interior în atari circumstanţe – cu un mitraliant „o scapi, o scapi, o scapi“, de-mi venea să i-o ofer într-o manieră mult, mult mai deversată. N-am scăpat-o, dar tot am reuşit s-o ciobesc un pic la final, de atîta stres. În China, calitatea ceştilor de ceai e măsurată după sonoritatea muzicală pe care o produc cînd le atingi contururile. Nici cele coreene nu se lasă mai prejos – am constatat, consternat, odată cu clinchetul care a trezit în afabila noastră gazdă o scurtă, dar radicală arcuire de sprînceană.) Iei şi cealaltă ceaşcă şi, la fel de neabătut în delicateţe, începi să bei încet, avînd grijă, mare grijă ca ceşcuţa să nu lase să se vadă gura în procesul înghiţirii. Se curăţă sita cu pămătuful, de frunzele folosite, şi se reia, la fel de atent, tot ritualul.

Deşi detaliată, corenii se laudă că ceremonia lor e mai puţin formală decît a japonezilor, că accentele se culeg din gust, din împărţirea ceaiurilor în categorii, precum: amar, dulce, înţepător, astringent, şi nu din gesturi. Că e mai meditativ, nu decorativ.  

La final, eram puţin obosit de atîta lentoare şi concentrare. Şi nu prea înţelegeam. Cînd au pierdut-o? Eu ştiam, mi se spusese, constatasem în n cazuri, că în Coreea trebuie să faci totul nu repede, ci repede-repede. Acest bbali-bbali e un blestem naţional, o recunosc şi ei. Trebuie să devenim tigri economici bbali-bbali! Trebuie să tăiem munţii (sacri) pentru autostrăzi şi să dăm peste cap ordini milenare şamanice? Da, desigur, repede-repede. Trebuie să punem la pămînt cartierul ăsta de blocuri, să facem altul? La fel de repejor. Pauză de prînz, stat în voie la masă? Nu există. Nici n-apuci să te dumireşti ce mănînci, că al tău comesean coreean a şi hăpăit tot. Ceremonie a ceaiului? Dar cafeaua instant ce are? A zis şeful că trebuie făcut pînă mîine planul cincinal? E gata de alaltăieri, să trăiţi! Greu, tare greu le este companiilor coreene cu angajaţi alogeni sau la vreo negociere cu firme străine. Dacă-i ştii un pic mai bine, îi simţi cum se chirchesc în pantofi la vreo negociere care trenează, ca să nu şteargă complezenţa unui zîmbet mînzesc. Dar ce e la gura lor seara, la un pahar soju – să te ţii! Au un temperament pe fast-forward, desele altercaţii din Parlament stau mărturie. Şi, oricum, muncesc prea mult ca să nu se plictisească repede. 

Seul-ul de azi, fie în peisaj nocturn ori diurn, pare compus doar din linii şi dîre electrizante pe care graba citadină le lasă în urma ei. Nu-i vezi, nu-i simţi, doar o mare masă spartă în linii electrice, fosforescente. Nu te obosi să cauţi marile bulevarde ale Asiei, într-un fel, sînt toate la fel. Asia e în liniştea micilor colţuri şi străzi ascunse liniştit între noile betoane, unde găseşti restaurantele cu maximum cinci mese, ori ceainării cu două camere cît o nucă, semnalate de un lampion. Ca cele din Insa-dong, în curţi care mai conţin şi mici galerii independente de artă, ori paviloane înmiresmate vara, unde te poţi pierde cu prietenii. Aici nu mai încape grabă, ci acel alean, acea gradare înceată – yavaş yavaş, cum ar zice estic, de la celălalt ţărm al Asiei, turcii – care dă, cu adevărat, în jurul unui ceai bine aromat, ritm vieţii.

Am ieşit din hanok-ul distinsei gazde uşor ameţit. Ştiam totuşi că, pentru a respecta karma cu adevărat, o astfel de casă nu poate fi construită decît dacă are în spate un munte, iar în faţă – o apă. O simplă privire şi îţi dai seama ca zgîrie-norii din fundal îşi intră bine în rol, iar pentru apă e acolo imensul fluviu Han, atent ca totul să curgă.  

Foto: B. Tănase

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Elena Lasconi   conferinta de presa USR  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (4) jpg
„Om de afaceri eşuat” . Cine este cel pe care Elena Lasconi îl acuză că face presiuni pentru retragerea ei din cursa prezidențială
Elena Lasconi, candidat USR la prezidențiale, susține că a primit amenințări din partea unui oficial de top, fost diplomat, care pune presiuni ca aceasta să se retragă din cursa prezidențială. Ea a dezvăluit despre cine este vorba.
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Animalul care a murit de spaimă din cauza focului de artificii, la o grădină zoologică! Făcea parte dintr-o specie pe cale de dispariție
Un pui de panda roșu a murit din cauza stresului provocat de artificii. Animalul, de la Grădina Zoologică din Edinburgh, avea numai trei luni când a încetat din viață. Și mama puiului murise cu doar trei zile înainte. O organizație de caritate cere restricții cu privire la focurile de artificii.
cumpărături online foto pixabay
Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.
1 chec cu portocale jpg jpeg
Cea mai delicioasă rețetă de chec cu portocale. Se prepară rapid și este ideală pentru masa de sărbători, dar și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce
Cel mai delicios chec cu portocale, ideal atât pentru masa de sărbători, cât și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce. O rețetă inedită, creată de Cosânzenele gătesc, una dintre cele mai cunoscute pagini de rețete de pe TikTok.
ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.