Nunta la călători

Publicat în Dilema Veche nr. 606 din 24-30 septembrie 2015
Nunta la călători jpeg

M-am trezit azi-dimineaţă cu greu după orele petrecute în autocarul care ne aducea înapoi din Thassos. Aş mai fi putut sta cîteva zile, dar calendarul încărcat, plin de notificări şi

-uri, înţepa mai rău ca aricii de mare pe care îi evitam în apă. Trezită ca şi cînd n-aş fi apucat să aţipesc, după petrecerea de nuntă de pe plajă, mi-am făcut bagajele în cinci minute şi am dormit în autocar în cele mai incomode poziţii. Spre deosebire de alţii, însă, am dormit. „Se vede experienţa“, rîdeau mirii, vorbind despre ideile lor de lună de miere şi despre orele mele de dormit zguduit prin autocare cu bănci de lemn prin Asia sau prin autogări şi aeroporturi, după ce-mi înghesuiam totul în rucsac în cîteva minute, într-o evidentă criză de timp. Glumeam că erau ocupate restaurantele de nuntă din Bucureşti şi s-au terminat sarmalele, aşa că au fost obligaţi de soartă şi de criză să ducă cincizeci de invitaţi în Grecia şi să-i îndoape cu fructe de mare şi tzatziki. Iar slujba de pe plajă, cu apusul reflectat în apă şi-n insulele greceşti în spate, în bătaia valurilor şi-a pescăruşilor, părea desprinsă dintr-un film romantic. 

La fel şi la alţi prieteni care s-au căsătorit pe plajă, la o terasă din Mamaia Nord, cu preotul adus pe nisip şi cu răsăritul văzut înveliţi în pături pe malul mării (dacă-mi amintesc bine, s-a făcut şi baie). Sau alţii care ne-au dus la munte, cu mireasa care s-a schimbat în bocanci, la un moment dat, şi cu petrecere la cabană, fără vreo grijă că s-ar putea să nu le iasă paşii la dans. Ca să nu mai zic de alţii care au fugit singuri în Vegas să se căsătorească, lucru pe care l-am aflat de pe Facebook, cînd am văzut numele schimbat. Exemplele de nunţi atipice ar putea continua, dar un singur lucru au în comun – sînt oameni cărora le place să călătorească, să descopere, care nu se formalizează şi care îşi iau libertatea să se căsătorească aşa cum vor ei, nu ceilalţi. Şi, în ciuda aparenţelor, o nuntă atipică, chiar dacă departe de casă, aduce cu ea mai puţine bătăi de cap decît una normală, tocmai pentru că atunci îţi dai seama, eficient şi prioritizat, de ce ai nevoie, care sînt lucrurile care chiar contează pentru tine dintre toate care „se fac“ şi care sînt oamenii pe care chiar îţi doreşti să îi ai alături, dincolo de orice „obligaţii“. Distracţia, cum spune reclama, e garantată. 

Acum patru ani, cînd m-am căsătorit, am luat vreo patruzeci de prieteni pe criteriul „Dacă am băut o bere în ultimele şase luni sau am vorbit mai mult decît un «Bună, ce faci?», eşti invitat“, i-am dus în Deltă şi am făcut un party de un week-end pe hoteluri plutitoare. Practic, am plecat din Tulcea cu hoteluri cu tot (pontoane plutitoare cu camere duble, terase, bucătărie, trase de şalupă) sîmbătă dimineaţă, ne-am oprit undeva în mijlocul pelicanilor şi stufului, pe un canal, ne-am plimbat cu bărcile prin zonă şi am băut, dansat şi mîncat peşte pînă a doua zi, cînd, mahmuri, ne-a adus hotelul înapoi. Totul organizat într-o săptămînă şi jumătate mai mult prin telefon („Ce vreţi să mîncaţi?“, „Peşte!“, „De care?“, „Proaspăt!“ – şi aşa a fost), fără complicăreli, mărturii, funde pe scaune şi rochii cu paiete. 

Cînd ai dorul de ducă în tălpi şi cînd doar gîndul unei nunţi de proporţii pantagruelice în care nu cunoşti nici jumătate de invitaţi, iar pe un sfert i-ai văzut ultima oară cînd aveai 6 ani (ce mult ai crescut!) îţi provoacă furnicături pe şira spinării, o idee bună e să pleci şi să faci lucrurile aşa cum simţi.   

Foto: C. Foarfă

952 15 1 jpeg
Tăcerea capodoperei și foșnetul vieții
Teribila absență a emoției, am înțeles, își avea sursa în faptul că aceste monumente exemplare le port în mine, că ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-junglă
Mozaicul referențial al cărții lui Alexandru N. Stermin poate părea deconcertant, dacă n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea că sîntem efectiv „căzuți din junglă” și că dinamica biologică și socială a junglei poate da seama de ceea ce am fost și de ceea ce am devenit, în prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
Cîntă, zeiță, mînia ce-aprinse pe Venus Actrița
„Fur” este un spectacol despre relația de putere dintre bărbați și femei în mediul artistic și are la bază un roman, „Venus im Pelz” (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.