Numele lui e Alb

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Numele lui e Alb jpeg

Oraşele-Gotham, cele care au peste zece milioane de locuitori, nu există în afara metroului şi a ceţii poluate de dimineaţă. Fiecare dintre aceste mari oraşe are însă nuanţa coloristică proprie, dată de aburul dimineţii, răsărit/apus de soare în combinaţie cu calitatea produsului poluant propriu. Unele oraşe se vizitează pentru monumentele lor celebre, altele pentru că eşti în doi, altele pentru că îţi şade bine cu drumul. Dar oraşele ar trebui vizitate şi pentru culorile lor specifice. În cel mai realist mod cu putinţă, unele oraşe au, cred, o culoare anume.

Seulul nu are o culoare, căci blur-ul lui e, pentru mine, alb. Aşa încît celor care ajung acolo le-aş recomanda să facă un tur de white-hunting, iar harta mea personală de hayan-jido (harta albului) ar arăta cam aşa:

O călătorie cu metroul. Seulul are nouă linii de metrou, fiecare cu cîte cel puţin treizeci de staţii, dispuse perfect mimetic cu întreaga suprafaţă a oraşului, un habitat în sine. În asemenea oraşe-mamut, o călătorie cu metroul e o formă de a-l cunoaşte mult mai recomandabilă decît, să zicem, autobuzele supraetajate de suprafaţă. Pe lîngă organizarea absolut impecabilă, metroul seulez posedă un alb distinct: punctualitatea imaculată a sosirilor/plecărilor; eleganţa folosirii scărilor rulante; vocea ultrafeminină a crainicei care anunţă staţiile şi închiderea de uşi, motiv suficient pentru a te plimba cu metroul seulez; uşile glasvand, anti-suicid (instalate pentru că, pe lîngă fluviul Han, metroul era cel mai des folosit în ţara cu rata cea mai înaltă a suicidului, în rîndul tinerilor, din lume – fluviul curge, dar metroul, într-un miripolis, nu poate sta în loc), care se deschid doar în momentul în care metroul a parcat în staţie, supa indistinct albă de călători care dorm exact, dar exact cît trebuie şi se trezesc fix cu cîteva secunde înainte de a ajunge la destinaţie. Sau citesc, sau privesc în gol, ceea ce e un mod de a fi alb. În metroul seulez miroase a usturoi, leguma albă atît de iubită de coreeni. Trecerile de la subterană la suprafaţă, pe lîngă fluviul Han sau pe lîngă un perete alb-murdar de blocuri. Fiecare linie are o culoare, trasată şi pe pereţii albi ai metroului, pe care o urmezi ca într-un clip rave pînă ajungi la suprafaţă. După o călătorie de la un capăt la altul al unei linii sau după ce ai schimbat cîteva linii, vă asigur că, odată ajunşi la suprafaţă, veţi vedea, chiar şi în noaptea atît de glitz seuleză, alb în faţa ochilor.

Cafenelele albe din Itaewon, înspre Hanganjin, unde poţi să citeşti liniştit, muzeul Leeum şi scara sa cochilată albă, barul alb, în formă de peşteră de pe Pluto, din Hongdae, casele de căsătorii, pentru ceremoniile scurte şi impresionantele rochii întotdeauna sirenă ale mireselor, sau măcar pentru eşantionul lor – fericire albă – de fotografii. Albul e şi al doliului, al veşmintelor tradiţionale ale învăţaţilor şi ale nobilimii yanbang.

Aeroportul Incheon. Spectacular, lumină filtrată alb, neintruziv, larg, liniştea ireală, siguranţa în care te simţi acolo, modul neinvaziv în care eşti tratat.

Orezul, în boluri încălzite, servit de ajuma, doamne zîmbitoare, batoanele de orez perpelite pe grătar de comercianţii stradali, pe care le întingi în miere (un deliciu!), supele albe, ttok-guk, din batoane de orez, care se servesc chiar în zilele acestea, pentru că ieri, 18 februarie, a fost Sollal, sărbătoarea albă a Anului Lunar (chinezesc). Sollal-ul e alb pentru că mîncarea servită la masă e preponderent albă, spre deosebire de cealaltă sărbătoare majoră a Coreei, de toamnă, sărbătoarea recunoştinţei, Chuseok, cînd se serveşte mîncare cît mai diversă şi mai colorată. Am ieşit din anul Calului (nu bălan, ci de pămînt) şi am intrat în anul Oii/Caprei – calm, cald, creativ, bun pentru arte, zic maeştrii Zen. Cum nu am văzut picior de oaie/capră în Coreea, presupun că sînt toate albe. Muzeul satului, de lîngă palatul Gyeongbokgung, pentru interioarele simple şi machiajul alb din stampe. Pentru peisajele fin blurate ale schiţelor maeştrilor budişti. Nenumăratele galerii de artă contemporană, răspîndite în tot Seulul, şi obsesia lor pentru alb. Prima oră a răsăritului sau ultima a zilei, de pe un munte din jurul oraşului.

Şirul lung de maşini albe, drastic majoritare în Coreea, hayen-cha, observate la orele de vîrf, de preferinţă dintr-un loc cu pereţi de sticlă (mai ales în Jongno). Sau o plimbare pur şi simplu la ţară, atît cît a mai rămas, sau o vizită într-un karaoke, noreban, sau să te pierzi în indistinctul unei mari mase de oameni, într-o piaţă, ca să-ţi reaminteşti că nostalgia e şi acolo, nu numai în nordicul Stockholm, albă.

Oare ce culoare mai are Bucureştiul?

Foto: B. Tănase

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Războiul hibrid al lui Putin în Europa. Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României
În timp ce atenția lumii era captată de evenimentele din Damasc, Kremlinul își adâncea influența în două dintre cele mai vulnerabile state din vecinătatea sa: România și Georgia, scrie Wall Street Journal.
Monedă romană de aur cu efigia lui Brutus (© Numismatica Genevensis SA / news.artnet.com)
Istoria unei monede romane de aur cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Cezar
O monedă romană din aur, foarte rară și cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Iulius Cezar, a fost vândută la licitație la Geneva, pentru suma de 1,98 milioane de euro, a anunțat Numismatica Genevensis, organizatoarea licitației, potrivit AFP.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Selena Gomez, Justin Bieber  foto   Instagram jpg
Cum a întârziat Justin Bieber logodna Selenei Gomez luni de zile
Iubirea vedetei americane pentru producătorul muzical Benny Blanco este cunoscută de toată lumea, însă logodna lor n-a devenit publică decât după câteva luni. De ce?
Survivorr e1732526004318 1200x676 webp
Surpriză de proporții! Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025. Imagini exclusive de la filmările celui mai îndrăgit show
Survivor România 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane, iar fanii emisiuni sunt nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care vor lupta pentru titlul de supraviețuitor al junglei. Iată cine va participa în următorul sezon.
WhatsApp Image 2024 12 13 at 11 46 48 c4e66a03 jpg
Un bunic de 91 de ani a dezvăluit rețeta familiei sale de desert, de Crăciun. Este foarte simplu de făcut
Cu doar șase ingrediente banale, budinca de pâine a bunicului Joe este ușor de preparat și la îndemâna oricui. El folosește doar patru felii de pâine, stafide, ouă, lapte și zahăr.
sala constanta handbal jpg
Situație explozivă la CSM Constanța. Directorul clubului, Andrei Talpeș, explică totul
Situația la CSM Constanța este explozivă. Clubul nu a mai primit bugetul promis de la primărie și sportivii și tehnicienii sunt neplătiți de mai multe luni. Directorul grupării, Andrei Talpeș, a emis un comunicat de presă în care a explicat ce se întâmplă și care sunt dedesubturile.
test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.