Noroiul, festivalul şi castelul

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Noroiul, festivalul şi castelul jpeg

Nu mai e un secret pentru nimeni că vremea de la Electric Castel n-a ţinut cu noi şi că ploaia ne-a luat mai pe nepregătite decît pe autorităţi în prag de iarnă. Dovadă stă aglomeraţia din orice magazin de pe drumul Bucureşti-Cluj unde s-ar fi putut vinde cizme de cauciuc, pelerine sau măcar saci de gunoi. Pozele au început să apară imediat pe Facebook, meme-urile au invadat site-urile şi blog-urile, glumele celor de acasă curgeau într-un ritm mai rapid decît ploaia, la fel şi telefoanele mamelor îngrijorate: „Tu chiar eşti acolo? Să nu răceşti!“. 

Cumva, mi-a plăcut noroiul şi mi-a plăcut ploaia. Mă făceau să mă simt ca la festivalurile de afară, din ţări unde ploaia e o chestiune zilnică ce deja nu mai sperie la primii stropi. Aveam imaginea oamenilor care se tăvăleau prin nămol la Woodstock, cizmele de la Glastonbury şi oamenii coloraţi care dansau în ploaie sau, de data asta personală, imaginea Werchter-ului de anul trecut, din Belgia, unde, deşi stratul nu era atît de mare, tot riscai să nu mai ieşi cu cizme cu tot din noroi. În prima zi, cînd am ajuns în camping, mă întrebam cum poate pluti un cort. Cîtă apă intră în el. Cît cîntăreşte un sac de dormit (de iarnă, am fost prevăzătoare – şi tot răcită m-am întors) atunci cînd se îmbibă cu apă. Regretam deja că nu-mi luasem cizmele de cauciuc, ci Doc Martenşii, care s-a dovedit apoi că şi-au făcut perfect treaba – strat de cîţiva centimetri de nămol pe afară, perfect uscat pe interior. Ca-n reclame. Nu degeaba sînt bocancii oficiali, de zeci de ani, ai festivalurilor, în special ai celor din Marea Britanie. 

Tot în prima zi, mi-am dat seama că pentru Şuie pot sta cîteva ore în frig şi ploaie, oricît de mare era tentaţia sacului de dormit cu confortul, parcă, a 5 grade. Nu există festival fără Şuie, oricine ar veni, băieţii fac cea mai cea atmosferă, cu suflet în aparat. Sau poate sînt eu sentimentală. Ei au fost, ca de obicei, explozivi şi, pentru mine, au bătut orice altă trupă din festival. Bine, recunosc şi că

-ul nu m-a impresionat peste măsură anul acesta (de aia nu vorbesc prea mult de el), dar nu merg la Electric Castle pentru asta. E festivalul ăla „de poveste“, cu castel şi cu o atmosferă de care poate doar Peninsula pe vremuri se mai apropia. Cinci zile stai acolo, mănînci de la

(genială mîncare, de la

-uri japoneze la burgeri de fiţe şi de la mîncare

vegană la gulaşuri secuieşti – şi cea mai bună prăjitură cu cafea pe care am mîncat-o vreodată). 

Asta înseamnă Electric Castle, chiar şi pe ploaie: o rupere de ritm, senzaţia aia minunată pe care o ai cînd zaci pe un

şi citeşti în timpul zilei, uneori chiar şi în timpul primelor concerte, oamenii faini, glumele (de data asta pe seama ploii şi a noroiului, leitmotivele evenimentului), micile aventuri de găsit priză sau de ocolit strategic o baltă sau de protejat telefonul,

-urile, berile şi

-urile cărora le-ai pierdut numărul, oamenii cu care stai, chiar dacă-s cunoscuţi atunci, lenea de zi şi energia de seară, sentimentul de vacanţă în care n-ai nici o grijă (mă rog, aici trişez, am muncit pe laptop trei zile din cinci, program de

), ameţeala aia caldă şi muzica ce nu se opreşte, de la un moment dat nu mai faci diferenţa între concerte şi nici nu mai contează.  

Foto: C. Foarfă

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.