Revoluția SoNoRo
Ediţia cu numărul cinci a Festivalului SoNoRo (Bucureşti, 31 octombrie – 14 noiembrie) am organizat-o parcă mai uşor ca niciodată. Şi asta pentru că echipa festivalului s-a format în mai mulţi ani şi toată lumea ştie exact ce are de făcut. Este o mare şansă să poţi învăţa din propriile greşeli. În ceea ce priveşte partenerii şi sponsorii acestei ediţii, cred că am reuşit să-i cultivăm şi să-i convingem prin calitate şi seriozitate. Ce poate fi mai frumos decît certitudinea gentlemen’s agreement-ului?
Anul acesta este pentru prima dată cînd am planificat întregul festival sub un titlu. Un ballo in maschera sau Bal mascat este un subiect mai mult decît bogat – balul/dansul, măştile şi carnavalul fiind un subiect preferat al multor compozitori din toate epocile. A fost o provocare şi nu a fost uşor de ales dintre atîtea capodopere.
SoNoRo este un eveniment muzical care se întîmplă în mai multe oraşe din lume. La Tokio sau Viena publicul este unul specializat, care vine la concert pentru a asculta un anumit repertoriu. La fel cel din provincia germană sau din Riga. Un astfel de public vibrează la muzică într-un mod extraordinar. Pentru un muzician este ceva ieşit din comun cînd are şansa să interpreteze mai bine graţie energiei care vine de la public. În România publicul este foarte tînăr, deschis şi curios. Nefiind chiar un public expert, uneori nu este uşor să-l simţi, iar efortul de a-i transmite anumite mesaje este mai mare. Însă cred că SoNoRo a reuşit să producă o mică revoluţie muzicală în Bucureşti. Şi spun asta pentru că, la aproape toate concertele, sălile sînt complet pline, în contextul în care este vorba despre muzică de cameră. Acest lucru este senzaţional. Iar oamenii care vin pentru prima dată se reîntorc la mai toate celelalte concerte şi devin un public fidel. Dacă acest public tînăr se obişnuieşte cu concerte de cea mai bună calitate, viitorul este asigurat!
Răzvan Popovici este violonist şi director al festivalului SoNoRo.
Mai multe la www.sonoro.ro.