Portalul c─âtre jazz-ul de dincolo

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Portalul c─âtre jazz ul de dincolo jpeg

Apusenii au avut ├«ntotdeauna un soi de aur─â magic─â pentru cei care li s-au aventurat ├«n p├«ntece. Verdele, apele ╚Öi lini╚Ötea, combinate cu dialectul molcom al b─â╚Ötina╚Öilor, s-au combinat ├«ntr-un creuzet mistic ╚Öi au produs o zon─â ├«n care p├«n─â ╚Öi vr─âjitoarele ar cere azil politic. Ei bine, ├«n acest areal de poveste a prins via╚Ť─â, ├«n urm─â cu doi ani, o ├«nt├«mplare nemaipomenit─â ÔÇô Festivalul de jazz de la Smida (17-19 august). Mai multe la www.smidajazz.ro. 

Pornit la drum gospod─âre╚Öte, cu o edi╚Ťie-pilot ├«n care au fost testate toate variabilele, evenimentul cre╚Öte organic, astfel c─â aceasta va plasa, indiscutabil, festivalul pe un meridian superior precedentelor. Meritul cel mai important al organizatorilor nu este neap─ârat alegerea locului ╚Öi nici programul (f─âr─â a diminua cumva importan╚Ťa acestor aspecte), ci hot─âr├«rea cu care au decis s─â transforme un sat izolat din Apuseni, destul de greu accesibil, ├«ntr-un epicentru al muzicii de calitate. Sau, mai degrab─â, o sum─â a tuturor acestor factori. Plus faptul c─â nu s-au ├«ndoit nici o secund─â de reu╚Öit─â. Cu propria re╚Ťet─â ├«n din╚Ťi, s-au aventurat ├«n buc─ât─âria deja ocupat─â de adul╚Ťii industriei ╚Öi s-au a╚Öezat la fereastra cu vedere la munte, loc de unde nu par s─â vrea s─â se mute prea cur├«nd.

Afi╚Öul acestei edi╚Ťii p─âstreaz─â traiectoria de prospe╚Ťime ini╚Ťiat─â odat─â cu edi╚Ťia pi-lot, explorarea diverselor sonorit─â╚Ťi reunite sub denumirea generic─â ╚Öi generoas─â a jazz-ului fiind declara╚Ťia evident─â de inten╚Ťie a tinerilor care fac acest festival. Timp de trei zile, poiana de la coada lacului Beli╚Ö va deveni locul de pelerinaj al noii secte a Smidienilor, grup pentru care ritualul absolut de trecere este combina╚Ťia de natur─â, oameni ╚Öi muzic─â bun─â.

Vineri, 17 august

Grupul care deschide festivalul este Muntet (Rom├ónia), cvartet de tineri muzicieni ini╚Ťiat de saxofonistul Alex Munte, care-i are al─âturi de Albert Tajti ÔÇô pian, Michael Acker ÔÇô contrabas ╚Öi Victor Stoica ÔÇô tobe. Incursiunile inspirate ├«n lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman sau John Coltrane ╚Öi momentele de improviza╚Ťie colectiv─â, de jazz de avangard─â, vor fi combinate cu compozi╚Ťiile proprii.

Immortal Onion (Polonia). Una dintre revela╚Ťiile noului val de muzic─â de avangard─â, un trio de pian care ia cu asalt lumea jazzistic─â european─â. Stilul unic al celor trei foarte tineri muzicieni e rezultatul unei variet─â╚Ťi mari de influen╚Ťe, de la minimalism ╚Öi fusion p├«n─â la chamber jazz sau metal-rog. ├Äntr-un articol de pe NextBop apare compara╚Ťia cu deja faimo╚Öii GoGo Penguin, prezen╚Ťi la Smida la edi╚Ťia din 2017, dar urechea ├«mi spune c─â nici muzica lui Tigran Hamasyan nu le este foarte str─âin─â. Albumul lor de debut, Ocelot of Salvation (Requiem Records, 2017), este unul extrem de ├«ndr─âzne╚Ť ╚Öi bine definit, concretiz├«ndu-se ├«ntr-o excelent─â declara╚Ťie de inten╚Ťie.

Portico Quartet (UK). Compara╚Ťi de The Guardian cu Radiohead, The Cinematic Orchestra ╚Öi Efterklang, membrii Portico Quartet vor umple spa╚Ťiul smidian cu o combina╚Ťie de sunete ce va transforma poiana ├«ntr-un cinematograf ├«n aer liber, din simplul motiv c─â muzica lor este coloana sonor─â ideal─â a oric─ârei ├«nt├«mpl─âri imaginabile. ├Änc─â de la debut, ├«n 2005, au fost un grup eclectic, greu de definit, astfel c─â abia dup─â nominalizarea la Mercury Prize, ├«n 2008, au ├«nceput s─â fie identifica╚Ťi ╚Öi ca parte a scenei de jazz. Renumi╚Ťi pentru folosirea instrumentului de percu╚Ťie numit hang, Portico Quartet au ajuns s─â semneze (dup─â Knee-Deep in the North Sea, 2007, albumul nominalizat la Mercury Prize ╚Öi desemnat de Time Out London albumul de jazz al anului) cu Real World, casa de discuri a celebrului Peter Gabriel, unde au scos dou─â albume (2009 ╚Öi 2012). ├Än 2015, sub titulatura Portico, scot albumul Living Fields la casa Ninja Tune, pentru ca ├«n 2017 s─â lanseze pe pia╚Ť─â Art in the Age of Automation la Gondwana Records, cas─â la care s├«nt semnate celelalte dou─â trupe de referin╚Ť─â ale noului val jazzistic ÔÇô GoGo Penguin ╚Öi Mammal Hands. De la folk la trip-hop, electronic ╚Öi minimal, v─â invit─âm s─â experimenta╚Ťi fuziunea de stiluri creat─â de Duncan Bellamy (tobe), Milo Fitzpatrick (bas), Keir Vine (clape) ╚Öi Jack Wyllie (saxofon). Primul dintre v├«rfurile festivalului!

S├«mb─ât─â, 18 august 

Proiectul KRiSPER (Rom├ónia) a fost ini╚Ťiat de Adi Stoenescu (pian electric), al─âturi de ceilal╚Ťi doi membri din Arcus Trio: Alex Arcu╚Ö (saxofon) ╚Öi Marcel Moldovan (tobe), c─ârora li s-au al─âturat Michael Acker (bas) ╚Öi Harvis Cuni Padron (trompet─â). B─âie╚Ťii ─â╚Ötia care ╚Ötiu cu muzica vin la Smida direct de pe scena fu-sion din Bucure╚Öti ╚Öi se remarc─â printr-un sound modern ╚Öi foarte eclectic, ob╚Ťinut dintr-o combina╚Ťie de jazz, rock ╚Öi pop, cu o afinitate aparte pentru improviza╚Ťie ╚Öi experiment. Trup─â de live prin defini╚Ťie!

Barab├ís L├Ârinc Quartet (Ungaria). Trompetistul Barab├ís L├Ârinc, considerat un catalizator al muzicii de improviza╚Ťie din Budapesta, s-a f─âcut remarcat pe scenele interna╚Ťionale precum Montreux Jazz Festival sau iTunes Festival (Londra), iar ├«n 2015 a pus bazele Barab├ís L├Ârinc Quartet. La Smida, cvartetul muzicianului maghiar v─â a╚Öteapt─â s─â v─â bucura╚Ťi de sunetul lor unic, ce ├«mbin─â ritmurile groovy, liniile de bas, clape ╚Öi trompet─â cu influen╚Ťele de jazz ╚Öi rock ale anilor ÔÇÖ70.

Kimmo Pohjonen (Finlanda). Este considerat artistul care a revolu╚Ťionat acordeonul, instrument la care c├«nt─â de la v├«rsta de 10 ani ╚Öi pe care l-a modificat radical. Amprenta sa este schimbarea permanent─â a paradigmelor concertelor, ├«n care include elemente de dans, interven╚Ťii vocale ╚Öi efecte vizuale. Numit de All About Jazz ÔÇ×un artist care nu face nici un compromis c├«nd se aventureaz─â ├«n genurile muzicale ce-i trezesc interesulÔÇť, Kimmo concerteaz─â at├«t ├«n formul─â solo, c├«t ╚Öi ├«n colabor─âri precum cele cu Kronos Quartet, cu o parte dintre membrii King Crimson sau ├«n formula de trio, al─âturi de fiicele sale. Dup─â ce l-am v─âzut la G─âr├«na, pot afirma f─âr─â teama de a gre╚Öi c─â recitalul s─âu va fi unul dintre cele mai fierbin╚Ťi ale acestei edi╚Ťii.

Duminic─â, 19 august

Paperjam (Rom├ónia). Proiectul fondat ├«n anul 2012 de c─âtre Mihai Moldoveanu (JazzyBIT) propune o adev─ârat─â explorare muzical─â, oferind muzicienilor invita╚Ťi libertate complet─â de exprimare. Formula ├«n care vor concerta la Smida Jazz 2018 ├«i mai are ├«n componen╚Ť─â pe Lucian Naste (Helen), Alexei ╚Üurcan (Travka) ╚Öi Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio), care vor oferi un mix stilistic de jazz, muzic─â electronic─â, rock ╚Öi hip-hop.

Sons of Kemet (UK). Unul dintre cele mai apreciate grupuri britanice ale momentului, al c─ârui lider este saxofonistul Shabaka Hutchings, un star al noii genera╚Ťii de muzicieni din jazz. Premia╚Ťi cu Best Jazz Act la MOBO Awards 2013 (important premiu britanic acordat ÔÇ×muzicii cu origini negreÔÇť), Sons of Kemet se remarc─â printr-o combina╚Ťie instrumental─â atipic─â ÔÇô dou─â tobe, saxofon ╚Öi tub─â ÔÇô ╚Öi printr-o diversitate de influen╚Ťe caraibiene, etiopiene, afro-beat ╚Öi europene. Chiar dac─â Seb Rochford, unul dintre tobarii mei prefera╚Ťi, nu mai face parte din grup, s├«nt convins c─â recitalul lor va fi unul n─âucitor, cel mai probabil axat pe noul album (Your Queen Is a Reptile, scos ├«n martie 2018 la Impulse Records).

Spirit Cave (Danemarca/Norvegia). Supergrupul care a luat na╚Ötere la ini╚Ťiativa percu╚Ťionistei daneze Marilyn Mazur, o muzician─â de avangard─â renumit─â pentru colabor─ârile cu arti╚Öti precum Eberhard Weber, Miles Davis sau Jan Garbarek, ├«ntrege╚Öte afi╚Öul acestei edi╚Ťii. Av├«nd al─âturi al╚Ťi trei muzicieni de top ÔÇô Nils Petter Molvaer (trompet─â, considerat drept pionier al future-jazz ului), Eivind Aarset (unul dintre cei mai avangardi╚Öti ╚Öi inovatori chitari╚Öti de jazz) ╚Öi Jan Bang (live sampling), Spirit Cave creeaz─â o muzic─â ce ╚Ťine de sim╚Ťuri, senzual─â ╚Öi surprinz─âtoare. Libertatea cu care improvizeaz─â ├«mpreun─â, trec├«nd de la ritmuri meditative la explozii de energie ╚Öi ritm, transform─â fiecare recital al acestora ├«ntr-un spectacol complet. Ultimul, dar ╚Öi cel mai important moment al festivalului, din punctul meu de vedere. 

C─ât─âlin Toader este jurnalist freelancer.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.