Omagii

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Omagii jpeg

● Kylie, Disco, Darenot/BMG, 2020.

În 2018, Kylie Minogue, probabil cea mai versatilă artistă din stardom-ul pop mainstream după Madonna, alegea să se inspire dintr-un gen muzical care i-a stat mereu cîntăreței americane la degetul mic: country-ul. Înregistrat, evident, în Nashville, cu ajutorul producătorului Nathan Chapman și al compozitoarei Liz Rose, colaboratori apropiați ai lui Taylor Swift, Golden părea la momentul acela o găselniță de PR. Chiar așa și suna, aproape democratic împărțit între ritmica dance pop-ului și tribulațiile enervante ale vreunui banjo. De pe el, un LP în esență personal, se desprinde un mesaj care are cu certitudine legătură și cu boala căreia a trebuit să-i facă față în trecutul apropiat: „This isn’t goodbye, / I just need a little time to hide, / We’re forever you and I / And you know it”. „Magic”, opener-ul noului ei album, clarifică lucrurile la doi ani distanță; „I feel like anything could happen, / The stars look different tonight, / They’re glowin’ all around me, / It’s flowin’ through my body, / I can feel it, I can feel it”. Optimismul stă pînă și în repetiția celor două note infinite ale acelui pian pe care l-ai putea auzi pe orice piesă ABBA.

„Mă simt transportată înapoi în timp, în sufrageria casei părinților mei, acolo unde era ținut pickup-ul, cotrobăind raftul cu discuri și scoțînd pe rînd de acolo Donna Summer, ABBA și Bee Gees”, îi spunea Kylie Minogue jurnalistei Laura Snapes, într-un interviu recent pentru The Guardian. Într-un an în care resuscitarea disco a colonizat topurile pop-ului, de la Dua Lipa la Jessie Ware, alăturarea celor trei nume ale anilor ʼ70-ʼ80 din secolul trecut dă tonul proaspătului album al artistei născute la Melbourne. Botezat Disco, probabil pentru a nu fi surprinși de ceea ce vom găsi după ce trecem de copertă, LP-ul își glosează foarte direct și simplist titlul – producția muzicală nu se abate de la a omagia prin reluare sound-ul perioadei amintite, așa cum, cu foarte puține excepții, nici textele pieselor nu reușesc să depășească suma unor stereotipuri adormitoare. Groove-urile sînt prea familiare, parafrazele, prea transparente.

„Monday Blues” îi face îngroșat cu ochiul unuia dintre hiturile majore ale Kool & The Gang, chiar dacă se deghizează într-o ținută calypso. „I Love It” este Donna Summer înainte de întîlnirea cu Giorgio Moroder. „Last Chance” vrea să facă din ABBA ce reușea Madonna pe Confessions on a Dance Floor – concret, să introducă muzica suedezilor în Studio 54 pe ușa din față, călare, eventual, pe un cal alb –, dar rezultatul reține doar reverența și pastișa. Pe albumul Light Years, acum exact 20 de ani, Kylie Minogue recrea disco-ul într-un fel atît de ireverențios, camp și hedonist încît clasicii genului ar fi putut să se declare ultragiați. Pe Disco se mai văd și aud doar omagiile.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PSD, la răscruce: Se cere demisia lui Ciolacu și schimbarea întregii conduceri
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declara că este o opţiune demisia lui Marcel Ciolacu de la șefia partidului, date fiind rezultatele la alegerile prezidenţiale, iar primarul Buzăului a subliniat că este nevoie ca întreaga conducere a PSD să fie schimbată.
Nicușor Dan alături de soția lui FOTO Inquam / Octav Ganea
Cine este Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan. Ce meserie are
De aproape 20 de ani, Mirabela Grădinaru îi este alături lui Nicușor Dan, departe de lumina reflectoarelor.
Jean Gavril participă la Tempting Fortune România foto: Kanal D
woman 5511161 1280 jpg
O femeie a dispărut în 1962 în condiții stranii și a fost găsită abia acum. Ce descoperire au făcut autoritățile
După aproape 63 de ani de incertitudine, cazul dispariției lui Audrey Backeberg a fost în sfârșit rezolvat. Femeia, care a dispărut în 1962 la vârsta de 20 de ani, a fost găsită vie și nevătămată, trăind într-un alt stat american.
image png
Partidul AfD din Germania, plângere în justiție după ce a fost clasificat drept „extremist”
Partidul Alternativa pentru Germania aflat în prezent în fruntea sondajelor naţionale în Germania, a anunţat luni că a declanşat o acţiune în justiţie contra deciziei Oficiului federal de informaţii interne de a-l clasifica drept partid „extremist” de dreapta ce ar putea reprezenta un pericol.
Humus, Sursa foto shutterstock 1412942363 jpg
5 motive să consumi humus mai des
Este făcut din năut, tahini (pastă de semințe de susan), ulei de măsline, lămâie și usturoi, perfect de consumat cu legume proaspete, carne, sau întins pe o lipie caldă. Iată 5 motive care te vor convinge să-l adaugi în alimentația ta, sau să-l consumi mai des.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Reacția Kremlinului, după victoria lui Simion: „Unul dintre favoriţii acestor alegeri a fost eliminat în mod absolut arbitrar”
Românii au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la preşedinţie, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Willy Pragher (© Deutsche Digitale Bibliothek)
Cine a fost Willy Pragher, fotoreporterul artist al Bucureștiului interbelic
Fotograf de renume al Bucureștiului în perioada interbelică, dar și în cea postbelică, acesta a surprins cu un real talent, contrastele capitalei, de la străzi, clădiri, negustori, patrimoniul muzeal, atfel încât, astăzi, opera sa a căpătat o valoare inestimabilă.
Credincioși aduc un ultim omagiu Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru (San Pietro) din Vatican. FOTO Inquam Photos / Andrei Pungovschi
Ochii lumii, ațintiți asupra Vaticanului. Ar putea fi ales primul Papă asiatic din istorie
Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un cardinal asiatic ar putea fi ales Suveran Pontif. Casa britanică de pariuri William Hill îl indică pe cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle drept favorit la succesiunea Papei Francisc, devansându-l pe cardinalul italian Pietro Parolin, până recen