Limbajul e un virus

Publicat în Dilema Veche nr. 352 din 11 - 17 noiembrie 2010
Limbajul e un virus jpeg

Titlul nu e o vreo maxim─â a mare┼čalului McLuhan, a┼ča cum ar putea p─ârea, ci o afirma┼úie marca Laurie Anderson, indiscutabil unul dintre cei mai importan┼úi arti┼čti contemporani. Printr-o aliniere fericit─â a planetelor, evenimentul muzical al anului e pe cale s─â se produc─â. Laurie vine la Bucure┼čti ├«n cadrul unui festival de performance-uri care prinde cheag de la an la an. Teatrul de Operet─â g─âzduie┼čte, ├«ntre 4-14 noiembrie, a treia edi┼úie a Festivalului Interna┼úional al Artelor Spectacolului Muzical ÔÇ×Via┼úa e frumoas─âÔÇť. Pe l├«ng─â Laurie Anderson, alte recitaluri importante s├«nt cele ale trupei de dark-cabaret Tiger Lillies ┼či cel al noii dive a fado-ului, Mariza.

Sar peste primele decenii din cariera artistei (despre care am scris recent pe site-ul revistei) pentru a ajunge la, probabil, cea mai important─â lucrare semnat─â de Laurie Anderson: Home of The Brave, care, ├«n ciuda r─âsun─âtorului insucces comercial, este unul dintre cele mai spectaculoase filme-concert ale secolului trecut. Filmat ├«n vara lui 1985 la Park Theater din Union City, New Jersey, filmul-concert beneficiaz─â de o distribu┼úie de excep┼úie: percu┼úionistul David van Tieghem, cl─âparul John Askew ┼či chitaristul Adrian Belew (arhicunoscut celor care ┼čtiu de Talking Heads ┼či King Crimson). Este faimoas─â ┼či apari┼úia meteoric─â a lui William S. Burroughs, care danseaz─â un tango cu Laurie, ├«n timpul uneia dintre piese. Filmul are, dincolo de muzica ┼či versurile pun─âtoare pe g├«nduri, o mul┼úime de foi┼úe de ceap─â avangardiste, care dezv─âluie ├«n final o capodoper─â ┼či un autor. Laurie, fan declarat al lui Thomas Pynchon (romancierul american care ne-a dat monumentalele V ┼či GravityÔÇÖs Rainbow), demonstreaz─â aici una dintre marile sale capacit─â┼úi: aceea de povestitor. Asemeni povesta┼čului lui Llosa, ne ┼úine ├«mpreun─â cu un senza┼úional discurs filozofico-tehnologic despre Zero ┼či Unu, ne trece prin superba ÔÇ×This is The Picture (Excellent Birds)ÔÇť, pies─â scris─â ├«mpreun─â cu Peter Gabriel, pentru a ne aminti de cinema ┼či de Fassbinder ├«n ÔÇ×White LilyÔÇť. ÔÇ×Smoke RingsÔÇť, ÔÇ×SharkeyÔÇÖs DayÔÇť, ÔÇ×KokokuÔÇť ┼či mai ales ÔÇ×Language is a VirusÔÇť vin s─â sus┼úin─â paleta conceptual─â ┼či interpretativ─â a filmului. 

.Dup─â ce a circulat pe caset─â VHS ┼či pe Laserdisc ├«n anii ÔÇÖ90, filmul e programat s─â apar─â pe DVD, probabil cea mai a┼čteptat─â transpunere pe suport modern a unei experien┼úe clasice. ├Än 2003, Laurie a devenit primul (┼či p├«n─â acum singurul) artist-rezident al NASA, colaborare ce a dus la opera The End of the Moon, iar ├«n 2004 a f─âcut parte din echipa care a regizat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena. ├Än 2007 a primit Premiul Gish (unul dintre cele mai valoroase financiar premii americane, 300.000 de dolari, cu care au mai fost onora┼úi arti┼čti precum regizorul Ingmar Bergman sau muzicianul Bob Dylan), premiu care se acord─â anual pentru contribu┼úia la promovarea umanit─â┼úii, a frumuse┼úii lumii ┼či a ├«n┼úelegerii vie┼úii. Pe plan personal, o singur─â men┼úiune ÔÇô este c─âs─âtorit─â, din 2008, cu vechiul s─âu partener de via┼ú─â ┼či de scen─â, Lou Reed. La Bucure┼čti, Laurie va prezenta Transitory Life, o retrospectiv─â solo a unei cariere ├«mbibate de frumuse┼úe. O demonstra┼úie de sinceritate la care ar fi p─âcat s─â lipsi┼úi. 

Format ├«n 1989 la Londra, trio-ul Tiger Lillies a cucerit lumea cu stilul aproape suprarealist de a se manifesta scenic. Au cunoscut gloria dup─â turneul mondial cu opera Shockedhead Peter, iar stilul lor, aproape brecht-ian, este descris ca fiind un melanj fericit de umor negru ┼či gipsy cabaret. Temele abordate s├«nt extrem de controversate, la r├«ndul lor, variind de la blasfemie la bestialitate ┼či prostitu┼úie. Martyn Jacques (voce, acordeon, pian, muzicu┼ú─â, chitar─â), Adrian Huge (n─âscut Hughes, dar devenit Huge, nu cunoa┼čtem detalii ÔÇô tobe, percu┼úie, voce) ┼či Adrian Stout (contrabas, theremin) au ├«n spate vreo 30 de discuri ┼či o nominalizare la Grammy. Aceasta din urm─â pentru albumul din 2003, The Gorey End, o colaborare fericit─â cu scriitorul Edward Gorey ┼či cu Kronos Quartet. Cel mai probabil, ├«n cadrul recitalului de la Bucure┼čti vor performa cel mai nou spectacol al lor, Cockatoo Prison, construit pe un grup de prizonieri care s├«nt introdu┼či r├«nd pe r├«nd, c├«ntec de c├«ntec.

Mariza, noua stea a fado-ului, este n─âscut─â ├«n 1973 ├«n Mozambic, pe atunci ├«nc─â provincie portughez─â, din tat─â portughez ┼či mam─â mozambican─â. La v├«rsta de 3 ani se mut─â cu familia ├«n Lisabona, unde cre┼čte ├«n istoricele cartiere Mouraria ┼či Alfama, experien┼úe ce aveau s─â-i creioneze cariera artistic─â. Are la activ peste un milion de discuri v├«ndute, patru albume de studio ┼či dou─â imprim─âri ├«n concert, ap─ârute ┼či pe DVD. Pentru concertul de la Bucure┼čti, Mariza a preg─âtit o selec┼úie cu cele mai de succes piese ale sale ┼či va ├«mp─âr┼úi seara cu Laurie Anderson, din fericire la ore diferite. 

├Än piesa Sinuciga┼čul, atunci c├«nd vecinul binevoitor ├«i striga: ÔÇ×Cet─â┼úene Potzekalnikov, via┼úa e frumoas─â!ÔÇť, Hora┼úiu M─âl─âele avea o replic─â superb─â: ÔÇ×┼×tiu, am citit asta ┼či-n Izvestia, cred c─â va urma o dezmin┼úire!ÔÇť. Din fericire, pentru Festivalul ÔÇ×Via┼úa e frumoas─âÔÇť de la Teatrul de Operet─â exist─â premise destule ca s─â nu fie nevoie de nici o dezmin┼úire.  

C─ât─âlin Toader este jurnalist freelancer.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.