Invazie americană la Sighişoara

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Invazie americană la Sighişoara jpeg

Recunosc, blues-ul nu reuşeşte să-mi mai răpească timp aşa cum o făcea pe vremuri. Cu mici excepţii, şi alea foarte electrice (vezi Jimi Hendrix – Blues, singurul disc pe care-l ascult an de an), aflate departe de sound-ul original din Delta fluviului Mississippi. Şi poate cîte un John Mayall, din cînd în cînd. Totuşi, mai există şi vectori care reuşesc să mă urnească spre raftul prăfuit ce găzduieşte discurile de blues. Un astfel de brînci în douăsprezece măsuri am primit în urmă cu ceva vreme, atunci cînd am aflat programul celei de-a opta ediţii a Festivalului de Blues de la Sighişoara (23-25 februarie, www.blues-festival.ro). Demarat ca o sărbătoare a blues-ului autohton, în 2005, festivalul a căpătat imediat arome exotice chiar de la a doua ediţie. De atunci, o mulţime de muzicieni străini foarte valoroşi au urcat pe scena Sălii „Mihai Eminescu“, reuşind să transforme întîmplarea din cetatea medievală a Sighişoarei în cea mai consistentă dedicată acestui gen, din România. Ediţia acestui an este una în care programul este susţinut în exclusivitate de repezentanţii continentului care a plămădit acest gen muzical, acum mai bine de 100 de ani. Cinci momente americane, aşadar, plus unul canadian, plin de culoare şi graţie, constituie afişul acestei a opta ediţii, care se anunţă fierbinte, la propriu.

Joi, 23 februarie – La mulţi ani, Johnny Winter!

Contrar balansului clasic al unui festival, se pare că prima zi este cea mai „tare“, cel puţin dacă ne referim la greutatea celor două nume care urcă pe scenă. Deschide festivalul Samuel James, care poate nu vă spune prea multe, deşi ar trebui. O combinaţie fatală de trubadur medieval şi povestitor modern, o fericită adunătură de muşchi, tatuaje şi pasiune, jumătate Charlie Patton, jumătate Tom Waits, care mîngîie cu acelaşi talent chitara rezonatoare, mandolina, muzicuţa, chitara clasică sau chiar pianul, dacă se întîmplă să fie unul prin preajmă. Compoziţiile sale, cu subiecte extrem de variate, de la dragoste la eroi imaginari, dublate de o manieră de interpretare extrem de viscerală, au făcut ravagii printre spectatorii şi criticii de la marile festivaluri la care a fost invitat. 

Şi dacă Samuel James nu v-a convins, vă aduc la cunoştinţă faptul că următorul invitat poartă un nume celebru – Johnny Winter. Indiscutabil, unul dintre cei mai mari chitarişti de blues din lume, un nume de care se leagă pagini întregi din istoria genului. La 17 ani, albinosul Johnny urca pe scenă şi cînta cu chitara lui B.B. King, iar la 25 de ani semna cu Columbia Records cel mai consistent contract pentru un artist solo din acea perioadă, contract prin care a primit, doar ca avans, suma de 600.000 de dolari. Ca producător pentru Muddy Waters, a primit nu mai puţin de trei Premii Grammy, iar în 1988 a fost inclus în Blues Foundation Hall of Fame. Are la activ 18 albume de studio sub nume propriu şi multe alte colaborări, cele mai faimoase fiind acelea cu Muddy Waters şi Sonny Terry. Cireaşa de pe tortul aniversar, dacă mai era nevoie de aşa ceva, este faptul că, la Sighişoara, Johnny Winter cîntă exact în seara în care împlineşte 68 de ani. 

Vineri, 24 februarie –  Ladies Night 

Probabil că nu vă imaginaţi o blondă tînără şi frumuşică, de cele mai mult ori îmbrăcată cu rochii nevinovate, cîntînd blues cu vocea şi chitara. Este exact tablou care vi se pregăteşte pentru a doua seară a festivalului. Originară din Kansas City, unul dintre nucleele în care blues-ul s-a format la final de secol XIX, Samantha Fish uimeşte printr-o combinaţie de hotărîre şi prospeţime, dar şi printr-o neaşteptată stăpînire a fenomenului numit blues. În 2011 a debutat discografic cu albumul Runaway, care conţine, din zece piese, nouă compoziţii originale. Americanca vine la Sighişoara la puţin timp după ce a cîntat în deschiderea concertului Buddy Guy, la Festivalul Legends, pe care acesta îl organizează regulat la Chicago. Asta chiar trebuie să însemne ceva! După o blondă, o negresă. Care nu numai că arată bine, dar şi cîntă bine. Shakura S’Aida e canadiancă de ceva vreme, dar s-a născut în Brooklyn şi a copilărit în Elveţia, aşa că sigur a adunat toate mirodeniile din lume pentru a le pune în propriile cîntece. Are în portofoliu două albume, dintre care cel mai proaspăt, Sugar Brown, este un melanj foarte proaspăt de funk, jazz, soul şi rhythm and blues. Un artist multipremiat, care mai are şi darul de a comunica excelent cu auditoriul – sper să vă convingeţi singuri de asta.

Sîmbătă, 25 februarie –  Fusion în alb şi negru

Bob Brozman nu este un chitarist ca oricare altul. Fără să beneficieze de maşinăriile de promovare ale altor confraţi, a reuşit să se impună datorită talentului său uriaş şi mai ales datorită uşurinţei cu care degetele sale rezolvă orice ecuaţie ritmică sau armonică, fie că e vorba de timbre grave din Hawaii sau motive indiene, africane sau asiatice. Un adevărat geniu al chitarei acustice, Bob Brozman produce uneori minuni, care-i fac pe spectatori să caute din priviri cutiile efectelor electronice, deşi nu e cazul. Pe scenă sînt doar muzicianul şi instrumentul său de încredere, chitara National Baritone, creată special pentru el de cei de la Reso-Phonic (celebră firmă americană care produce chitări acustice şi electrice, plăci rezonatoare, mandoline şi ukulele). Bob este şi un respectat cercetător în domeniul istoriei muzicii, fiind licenţiat în etnomuzicologie la Universitatea din Washington şi autor al volumului The History and Artistry of National Resonator Instruments, care a fost tradus în mai multe limbi. Concertul său de la Sighişoara se anunţă incendiar, aşa că nici nu mai trebuie să ştiţi că Bob a fost declarat de către cititorii revistei Guitar Player Magazine, în 2010, cel mai bun chitarist din lume. 

Ultimul recital al festivalului va aduce în prim-plan un artist care revine la Sighişoara după patru ani, de această dată însoţit de trupa sa. Corey Harris este un muzician extrem de rafinat, unul dintre ambasadorii blues-ului acustic în anii ’90, alături de Keb’ Mo’ şi Alvin Youngblood Hart, dar şi un om foarte cultivat, cu un doctorat la activ. Corey este şi unul dintre bursierii John D. and Catherine T. MacArthur Foundation (cea mai puternică fundaţie din Statele Unite, care a acordat, din 1978 şi pînă acum, burse de aproape 6 miliarde de dolari), bursă intitulată sugestiv „genius grants“ şi care însumează 500.000 de dolari. Dacă în 2008 a concertat singur, de această dată Corey vine la Sighişoara alături de trupa sa electrică numită The Rasta Blues Experience, care înseamnă Chris „Thelonious Nut“ Whitley – pian; Jayson „Brother J“ Morgan – bas; Gordon „Saxman“ Jones – saxofon; Kenneth „Trini Joe“ Joseph – tobe. Cel mai probabil, recitalul lor va gravita în jurul pieselor de pe albumul Father Sun, Mother Earth, din 2011, care musteşte de blues vechi, montat deseori reuşit pe influenţe reggae, soul şi gospel, dar şi cu reminiscenţe War sau Pharoah Sanders. 

Reţeta ediţiei 2012 a Festivalului Internaţional de Blues de la Sighişoara, patronat, încă de la înfiinţare, de Asociaţia Culturală „Sighişoara Blues Hospital“ şi de Primăria oraşului, promite să fie, încă o dată, una cîştigătoare. Avem o sală cu acustică bună, un oraş fabulos şi o listă plină de americani; ce ne-am putea dori mai mult? Poate doar să nu ningă atît de mult încît să nu putem ajunge acolo. 

Cătălin Toader este jurnalist.

Foto: B&W

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Alertă Rosia Montana baraj Taul Mare
Barajul Tăul Mare, în pericol să cedeze: mesaj de alertă extremă transmis locuitorilor din Roșia Montană
Un nou mesaj de alertă a fost transmis locuitorilor din Roșia Montană, care sunt în proximitatea unui pârâu din comună. Autoritățile susțin că „există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze”.
Alexandru Muraru/ Facebook
Alexandru Muraru, despre cazul Bălășoiu: „Există informații că îndeletnicirile lui erau cunoscute”
Deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis că PSD datorează explicații privind scandalul sexual în care este implicat parlamentarul exclus din partid, afirmând că există informații potrivit cărora „îndeletnicirile” lui erau cunoscute.
Vot plenara Parlamentul European FOTO EPP Facebook
Parlamentul European cere suplimentarea bugetului cu 300 de milioane de euro
Parlamentul European solicită suplimentarea bugetului european de anul viitor cu 300 de milioane de euro pentru combaterea prețurilor la energie, incluzând fonduri pentru aderarea României la Schengen

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.