Invazie americană la Sighişoara

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Invazie americană la Sighişoara jpeg

Recunosc, blues-ul nu reuşeşte să-mi mai răpească timp aşa cum o făcea pe vremuri. Cu mici excepţii, şi alea foarte electrice (vezi Jimi Hendrix – Blues, singurul disc pe care-l ascult an de an), aflate departe de sound-ul original din Delta fluviului Mississippi. Şi poate cîte un John Mayall, din cînd în cînd. Totuşi, mai există şi vectori care reuşesc să mă urnească spre raftul prăfuit ce găzduieşte discurile de blues. Un astfel de brînci în douăsprezece măsuri am primit în urmă cu ceva vreme, atunci cînd am aflat programul celei de-a opta ediţii a Festivalului de Blues de la Sighişoara (23-25 februarie, www.blues-festival.ro). Demarat ca o sărbătoare a blues-ului autohton, în 2005, festivalul a căpătat imediat arome exotice chiar de la a doua ediţie. De atunci, o mulţime de muzicieni străini foarte valoroşi au urcat pe scena Sălii „Mihai Eminescu“, reuşind să transforme întîmplarea din cetatea medievală a Sighişoarei în cea mai consistentă dedicată acestui gen, din România. Ediţia acestui an este una în care programul este susţinut în exclusivitate de repezentanţii continentului care a plămădit acest gen muzical, acum mai bine de 100 de ani. Cinci momente americane, aşadar, plus unul canadian, plin de culoare şi graţie, constituie afişul acestei a opta ediţii, care se anunţă fierbinte, la propriu.

Joi, 23 februarie – La mulţi ani, Johnny Winter!

Contrar balansului clasic al unui festival, se pare că prima zi este cea mai „tare“, cel puţin dacă ne referim la greutatea celor două nume care urcă pe scenă. Deschide festivalul Samuel James, care poate nu vă spune prea multe, deşi ar trebui. O combinaţie fatală de trubadur medieval şi povestitor modern, o fericită adunătură de muşchi, tatuaje şi pasiune, jumătate Charlie Patton, jumătate Tom Waits, care mîngîie cu acelaşi talent chitara rezonatoare, mandolina, muzicuţa, chitara clasică sau chiar pianul, dacă se întîmplă să fie unul prin preajmă. Compoziţiile sale, cu subiecte extrem de variate, de la dragoste la eroi imaginari, dublate de o manieră de interpretare extrem de viscerală, au făcut ravagii printre spectatorii şi criticii de la marile festivaluri la care a fost invitat. 

Şi dacă Samuel James nu v-a convins, vă aduc la cunoştinţă faptul că următorul invitat poartă un nume celebru – Johnny Winter. Indiscutabil, unul dintre cei mai mari chitarişti de blues din lume, un nume de care se leagă pagini întregi din istoria genului. La 17 ani, albinosul Johnny urca pe scenă şi cînta cu chitara lui B.B. King, iar la 25 de ani semna cu Columbia Records cel mai consistent contract pentru un artist solo din acea perioadă, contract prin care a primit, doar ca avans, suma de 600.000 de dolari. Ca producător pentru Muddy Waters, a primit nu mai puţin de trei Premii Grammy, iar în 1988 a fost inclus în Blues Foundation Hall of Fame. Are la activ 18 albume de studio sub nume propriu şi multe alte colaborări, cele mai faimoase fiind acelea cu Muddy Waters şi Sonny Terry. Cireaşa de pe tortul aniversar, dacă mai era nevoie de aşa ceva, este faptul că, la Sighişoara, Johnny Winter cîntă exact în seara în care împlineşte 68 de ani. 

Vineri, 24 februarie –  Ladies Night 

Probabil că nu vă imaginaţi o blondă tînără şi frumuşică, de cele mai mult ori îmbrăcată cu rochii nevinovate, cîntînd blues cu vocea şi chitara. Este exact tablou care vi se pregăteşte pentru a doua seară a festivalului. Originară din Kansas City, unul dintre nucleele în care blues-ul s-a format la final de secol XIX, Samantha Fish uimeşte printr-o combinaţie de hotărîre şi prospeţime, dar şi printr-o neaşteptată stăpînire a fenomenului numit blues. În 2011 a debutat discografic cu albumul Runaway, care conţine, din zece piese, nouă compoziţii originale. Americanca vine la Sighişoara la puţin timp după ce a cîntat în deschiderea concertului Buddy Guy, la Festivalul Legends, pe care acesta îl organizează regulat la Chicago. Asta chiar trebuie să însemne ceva! După o blondă, o negresă. Care nu numai că arată bine, dar şi cîntă bine. Shakura S’Aida e canadiancă de ceva vreme, dar s-a născut în Brooklyn şi a copilărit în Elveţia, aşa că sigur a adunat toate mirodeniile din lume pentru a le pune în propriile cîntece. Are în portofoliu două albume, dintre care cel mai proaspăt, Sugar Brown, este un melanj foarte proaspăt de funk, jazz, soul şi rhythm and blues. Un artist multipremiat, care mai are şi darul de a comunica excelent cu auditoriul – sper să vă convingeţi singuri de asta.

Sîmbătă, 25 februarie –  Fusion în alb şi negru

Bob Brozman nu este un chitarist ca oricare altul. Fără să beneficieze de maşinăriile de promovare ale altor confraţi, a reuşit să se impună datorită talentului său uriaş şi mai ales datorită uşurinţei cu care degetele sale rezolvă orice ecuaţie ritmică sau armonică, fie că e vorba de timbre grave din Hawaii sau motive indiene, africane sau asiatice. Un adevărat geniu al chitarei acustice, Bob Brozman produce uneori minuni, care-i fac pe spectatori să caute din priviri cutiile efectelor electronice, deşi nu e cazul. Pe scenă sînt doar muzicianul şi instrumentul său de încredere, chitara National Baritone, creată special pentru el de cei de la Reso-Phonic (celebră firmă americană care produce chitări acustice şi electrice, plăci rezonatoare, mandoline şi ukulele). Bob este şi un respectat cercetător în domeniul istoriei muzicii, fiind licenţiat în etnomuzicologie la Universitatea din Washington şi autor al volumului The History and Artistry of National Resonator Instruments, care a fost tradus în mai multe limbi. Concertul său de la Sighişoara se anunţă incendiar, aşa că nici nu mai trebuie să ştiţi că Bob a fost declarat de către cititorii revistei Guitar Player Magazine, în 2010, cel mai bun chitarist din lume. 

Ultimul recital al festivalului va aduce în prim-plan un artist care revine la Sighişoara după patru ani, de această dată însoţit de trupa sa. Corey Harris este un muzician extrem de rafinat, unul dintre ambasadorii blues-ului acustic în anii ’90, alături de Keb’ Mo’ şi Alvin Youngblood Hart, dar şi un om foarte cultivat, cu un doctorat la activ. Corey este şi unul dintre bursierii John D. and Catherine T. MacArthur Foundation (cea mai puternică fundaţie din Statele Unite, care a acordat, din 1978 şi pînă acum, burse de aproape 6 miliarde de dolari), bursă intitulată sugestiv „genius grants“ şi care însumează 500.000 de dolari. Dacă în 2008 a concertat singur, de această dată Corey vine la Sighişoara alături de trupa sa electrică numită The Rasta Blues Experience, care înseamnă Chris „Thelonious Nut“ Whitley – pian; Jayson „Brother J“ Morgan – bas; Gordon „Saxman“ Jones – saxofon; Kenneth „Trini Joe“ Joseph – tobe. Cel mai probabil, recitalul lor va gravita în jurul pieselor de pe albumul Father Sun, Mother Earth, din 2011, care musteşte de blues vechi, montat deseori reuşit pe influenţe reggae, soul şi gospel, dar şi cu reminiscenţe War sau Pharoah Sanders. 

Reţeta ediţiei 2012 a Festivalului Internaţional de Blues de la Sighişoara, patronat, încă de la înfiinţare, de Asociaţia Culturală „Sighişoara Blues Hospital“ şi de Primăria oraşului, promite să fie, încă o dată, una cîştigătoare. Avem o sală cu acustică bună, un oraş fabulos şi o listă plină de americani; ce ne-am putea dori mai mult? Poate doar să nu ningă atît de mult încît să nu putem ajunge acolo. 

Cătălin Toader este jurnalist.

Foto: B&W

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

profimedia 0946992606 jpg
Principalii actori geopolitici care vor face jocurile în Siria după căderea lui Assad, potrivit experților
Sirienii vor dori cu siguranță să-și traseze propriul curs politic, fără interferențe din exterior, după înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, însă sunt șanse ca planurile lor să fie zădărnicite de ambițiile geopolitice ale țărilor vecine lor, care au deja un punct de sprijin în țară.
farul fcsb jpg
dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.