Ferit de intemperii

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Ferit de intemperii jpeg

● Byron, Perfect, A&A Records, 2011. 

Cel de-al treilea material discografic al trupei Byron poate fi perceput ca un fel de vitrină rebrand-uită: versiuni proprii după 16 piese autohtone, ca un upgrade aplicat nostalgiilor sau reflexelor sonore ale publicului şi ale artiştilor înşişi. Byron nu reinventează piesele, ci le aplică procedeul reestetizării, ataşîndu-le o sonoritate generic acceptată drept „frumoasă“.

„Exerciţiul“ lui Vali Sterian cîştigă în acurateţea înregistrării şi a interpretării vocale, dar pierde din spiritul originar – al acelei beţii postdecembriste în care dezordinea încă putea genera o nouă lume. Byron poetizează, melodizează, îndulceşte sonoritatea, dar nu se revoltă sau nu caută să adîncească înţelesul leitmotivelor pe care le-a ales. Acelaşi procedeu este aplicat interiorizatei şi absurdistanei „Graniţa-n raniţă“ a Adei Milea: piesa folk minimală, o incursiune într-un perpetuum mobile al războaielor inutile în care un soldat-Iona vede viaţa ca pe o succesiune nesfîrşită de poveri şi limite, îşi pierde exact caracterul de dezolare introvertită şi devine o baladă rock declamativă, fără asperităţi nedorite. Sound-ul electronic – caracteristic întregului album Tainicul vîrtej al lui Mircea Florian şi implicit piesei „Mă simt minunat“ – este înlocuit de Byron cu o orchestraţie specifică rockului melodic, renunţîndu-se la caracterul psihedelic iniţial şi accentuîndu-se o eventuală apartenenţă la manierismul muzicii baroce (prin apelarea la un ton asemănător celui de clavecin). În „Mica Ţiganiadă“ se încearcă o reconstrucţie zaharisită a piesei Phoenix, după obiceiul contemporan de a include – pentru un plus de exotism – pe lîngă tema principală, o linie melodică sau un featuring, aici un soi de raga indiană. Se pune întrebarea dacă „Mica Ţiganiadă“ chiar avea nevoie de aşa ceva şi dacă actuala formulă aleasă de Byron nu încarcă nefiresc deja legendara piesă de pe Mugur de fluier.

Există însă pe acest album cel puţin două piese cărora le prieşte amprenta Byron, în actuala formulă instrumentală – poate şi pentru că una este chiar creaţia lui Dan, pe vremea cînd cînta în Kumm, iar cealaltă face parte din repertoriul Luna Amară, o trupă care aderă la aceeaşi estetică a rockului. „1000 de chipuri“ şi „Chihlimbar“, spre deosebire de variantele precedent înregistrate, dezvăluie soluţii armonice şi orchestrale mai complexe, elaborate, atent şi corect căutate şi – tribut sau încercare băieţească (unii sînt mai buni decît alţii) – sînt dovada că Byron, ca trupă rock, atinge un grad al sensibilităţii şi tehnicii instrumentale etalon pentru colegii lor de generaţie. 

În final, un cuvînt şi despre „Perfect“ – piesa care dă numele albumului şi care, din păcate, este lipsită de umorul netemperat al originalului Timpuri noi din 1992. Perfectul Byron este un rai cuminte, difuzabil la radio, „ferit de intemperii“. Îţi poţi imagina orice – un termopan pus perfect, o coafură perfectă, un ciorap perfect asortat –, dar nu lumea dementă, suprarealistă, a unui Artan care-şi cîntă societatea în derivă, în pragul reconstrucţiei sau al pierderii, acea societate-lambadă de la-nceputul anilor ’90, în care nu mai trebuie să te-ascunzi în subterane ca să cînţi rock, dar nici nu poţi lăsa urletul să nu-ţi fie parte a vocii, atunci cînd spui „perfect“. 

În 2010, şi Phil Collins, şi Eric Clapton, şi Peter Gabriel au scos albume de cover-uri – reîntoarceri la stări emoţionale dintr-o tinereţe care-a fugit prea repede, în tămbălăul secolului XX. Herbie Hancock îşi doreşte să cucerească lumea şi pacea universală cu atît de comercialul The Imagine Project, iar Santana a propus monstruosul proiect-cover cu piese Beatles, AC/DC sau Led Zeppelin, cotat alarmant de jos în topuri. Puţin mediatizat la noi (dar recenzat în Dilema veche), cel mai impresionant proiect dedicat reinterpretării unui sound istoric este albumul lui Mike Patton (ex-vocalistul Faith No More), lansat tot în 2010, Mondo Cane – materializarea unei munci de aproape un deceniu pentru a învăţa italiana, a prinde spiritul canţonetelor, a găsi echipa potrivită. 

Pe plan local, Byron sînt exponenţii acestui trend internaţional, ale cărui rădăcini pot veni ori dintr-o gîndire de marketing bazată pe cererea pieţei, ori dintr-o pasiune adevărată a muzicianului care, dorindu-şi să înţeleagă mai bine sensul unor piese, trebuie să le cînte el însuşi. Byron nu sînt nici la finalul carierei, nu au nici forţa personalităţii unui Patton, nici înţelepciunea celui care ţine în palme industria muzicii mondiale. Altfel, consider acest album drept un exerciţiu benefic lor şi ar merita să simţim influenţele pieselor preluate pe materialele discografice următoare.

Maria Balabaş este realizatoarea emisiunii Dimineaţa crossover de la Radio România Cultural.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.