„Cea mai frumoasă cursă“

Mani GUTĂU
Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
„Cea mai frumoasă cursă“  jpeg

La prima vedere, nu pare a fi o temă dificilă. 2000 de caractere, spune-ne ce mai face Urma. Nu pare, dar e. Este, de fapt, o dilemă nouă. Ca şi cum ţi-ar spune o fată frumoasă să o iubeşti în două minute. Ia-o în braţe, dacă poţi. Risipesc caractere preţioase menţionînd ce a făcut Urma, mă rezum la ce facem în prezent sau mă concentrez pe urmele viitoare E greu să iubesc Urma în 2000 de caractere. Gîndindu-mă atent, aş putea să dau cu zarul. Orice alegere aş face, ar fi iubirea potrivită. Urme trecute, prezente sau viitoare, sînt toate gînduri de bine. Să plecăm împreună de la premisa că piatra de temelie a unui demers construit fără compromisuri în România, şi nu numai, e încă asumarea unui prezent dificil, pentru a evita un trecut penibil şi a-ţi oferi şansa unui viitor decent. Cînd profesia te obligă la confesiuni publice, e indicat să priveşti în urmă cu plăcere, fără panică. Decît un slalom printre amintiri, pentru a alege atent între paşii buni şi clipele grele, cînd a trebuit să serveşti de "nevoie" din fructul tentant al compromisului, mai bine o cursă sănătoasă într-un prezent plin de obstacole. Vorba proverbului, o urmă sănătoasă într-un trecut sănătos!

La o scurtă consultaţie, e clar că urmele trecute au făcut sport de performanţă. Antrenate bine, corect, fără steroizi. Cu viziune proprie, fără Eurovision. O alimentaţie sănătoasă, fără E-uri. Dacă acest proiect şi-ar înceta subit activitatea odată cu publicarea acestui articol, există viaţă după tipar, cu siguranţă. Urmele de pînă acum rămîn urme de povestit, încercări corecte şi responsabile de a trata critica ca un privilegiu însoţit de obligaţii. Genul de cursă solitară în care încerci să-ţi baţi propriul timp, la urma urmei, e singura competiţie care contează cu adevărat. Să nu vorbim doar de trecut totuşi, nu sîntem posesori de mausoleu, şi una dintre condiţiile de bază în sportul de performanţă e să nu te culci pe laurii victoriei. Dacă viitorul ţi-e la fel de drag, trecutul glorios e pur şi simplu insuficient. Prezentul trece mult prea repede şi ar fi bine să ai un plan. Slavă Domnului, şi la disciplina asta Urma stă foarte bine! Dacă mă gîndesc atent la călătoriile care urmează, am senzaţia că am alergat în parc pînă acum. Lejer, de primăvară. Credeţi-mă pe cuvînt! Am o cursă întipărită în minte care l-ar face invidios şi pe Usain Bolt. Şi nu mă refer la un maraton exotic cu destinaţii gen Ateneu, Sala Palatului, Londra sau Paris. Cursele în cerc, repetate, mă ameţesc. Atletismul artistic de performanţă presupune să nu ajungi, nici măcar primul, în punctul de plecare. Te descalifici instant. Ţinînd cont de acest regulament creativ, să lăsăm albumele vechi, noi, viitoare să alerge singure. Cred că e mai util să le ascultăm decît să vorbim despre ele. Mai degrabă vă spun ceva ce veţi afla oricum mai tîrziu. Urma se pregăteşte de cea mai frumoasă cursă de pînă acum. Numai cînd mă gîndesc la ea şi deja îmi vine să mă pun în bloc-start şi s-o iau din loc. O cursă de poveste. Ar fi bine să mă credeţi pe cuvînt, la Urma avem o singură obligaţie de serviciu. Să lăsăm urme ce merită a fi povestite. Nouă, vouă, la o cafea bună în drum spre o urmă nouă.

Mani Gutău este solistul şi liderul trupei Urma. Duminică, 8 ianuarie, Urma va susţine un concert în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra, desfăşurat în Piatra Neamţ. Mai multe la www.urma.ro.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
image
Șase dintre cele mai supraestimate atracții turistice din lume. „Nu a fost deloc ceea ce mă așteptam” VIDEO
Fiecare țară are obiectivele sale turistice despre care se spune că nu trebuie să le ratezi când vizitezi acele locuri. Adesea, realitatea se ridică sau depășește nivelul așteptărilor, dar sunt și situații în care atracțiile turistice sunt supraestimate.
image
„Nostradamus cel viu” a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel viu”, a prezis o „pană tehnologică de trei zile” în 2024, potrivit Daily Mail Online, iar acum susține că ar urma un conflict la scară largă, asemănător unui al treilea război mondial.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne