Momente şi teste(re)

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
Momente şi teste(re) jpeg

Integrarea mea culinară era, pînă în acel moment, la cîţiva ani de Coree de Sud, una culturală

manual al adaptării, gradual, cu neobişnuinţele. Îmi plăcea oarecum amestecul

de dur şi delicat, al bucătăriei coreene. Eram obişnuit să văd prin pieţe, băltind în lighene banale sau pe tarabe unsuroase, produse dintre cele mai neobşnuite, dar nu ajunsesem la atîta dezinhibare culinară încît să caut neobişnuitul cu orice chip. Nici nu e stilul meu. 

Nimeni dintre colegii coreeni nu făcuse pasul. Auzisesem, fireşte, de mitologicalele haioase cu alergatul de cîini în jurul hotelurilor de către bucătari rămaşi fără materie primă, sau de lucruri mai realiste, cum ar fi piaţa de cîini de la Moran, o suburbie a Seulului, sau de unele mai tradiţionaliste, cum ar fi proprietăţile terapeutice ale consumului, mai ales după intervenţii chirurgicale. Ştiam de la cei care o consumaseră că e scumpă şi că nu are un gust pronunţat. Neobişnuitul e, am învăţat în multe contexte, fără accente. 

Dar iată-ne, în acea iarnă coreeană – colegul coreean, o bursieră venită din România şi cu mine –, într-un cartier culinar seulez. „Azi vom servi cîine“, mă anunţă fără nici un preambul profesorul coreean, „ea vrea să guste înainte să plece“ (era la finalul stagiului). Cum verbul acesta, „a gusta“, era folosit de colegii coreeni în aceleaşi contexte oblojitor-minimalizante deprinse pe la ospeţele late din România, un pasager îngheţ mi-a coborît în oase. Las la o parte că nu m-a întrebat dacă vreau sau nu, eram în plin dans muto-strîmb şefesc „nu te-ntreb, căci ştiu că nu prea protestezi, deci vrei“. Nu-mi plac deloc presupunerile de acest tip (cui îi plac?!) şi de cele mai multe ori nu zic nimic din timididate, naivitate, încredere cam oarbă, politeţe, toate într-un evantai, paradoxal, cam asiatic, oricum blocant şi de pe urma căruia am tras mai multe decît o cină

Dar uneori nu zic şi pentru coeficientul poetic al chestiunii, că deh… 

„Dar, mai întîi, mergem la caracatiţă crudă.“ Am răsuflat uşurat, mai mîncasem. Aşa că am intrat în restaurant, încălziţi de aburii evaporaţi gros din inoxul meselor, ne-am aşezat şi am aşteptat comanda. Dacă ţin bine minte, caracatiţa, vie şi întreagă, a venit înmuiată într-un bol cu supă şi nu cum mai văzusem, îmbucătăţită fin pe o farfurie şi stropită cu un sos de miere şi piper. Vine chelnerul, ia tacticos animala din zeamă, o execută

cu foarfeca şi cîteva bucăţi mari de tentacule se reîntorc uşor ameninţător în zeamă. Iau una fără teamă. Doar mai mîncasem, doar mai simţisem cartilagiile şi micile ventuze zbătîndu-se scurt între papile. „S-o mestecaţi repede“, mă avertizează colegul coreean. O prind între beţigaşe, mă uit o clipă dubitativ la inervări şi o arunc în fundul gîtului.

ca de jeleu Haribo lăsat la soare şi toate micile tentacule s-au lipit cu ultima zbatere de fundul gîtului, toate, pînă la ultima, într-o disperare. Sufocare, scurt ţipăt, senzaţie de leşin, rîsete nervoase ale comesenilor. Moment de ezitare, de etichetă, dar nu, tot mîna salvatoare trebuie să intervină şi să execute extracţia. 

Ies vlăguit şi cu nervii întinşi deja. Urmează cîinele şi, brusc, nu mai văd în minte decît ochii atenţi şi blînzi ai Soniei, cîinele- lup al adolescenţei, la aport. Ne aşezăm, de data aceasta la o masă pe jos, colegul coreean de cealaltă parte a mesei, ţeapăn, spate drept, profesoral. Comandă, iar aşteptarea e din ce în ce mai apăsătoare. În fine, vine şi bolul mare de inox, verde tot de la patul de ceapă plutind într-o supă indistinctă, iar deasupra, dreptunghiuri de carne, tăiate şunculiţă ţărănească, aşteptînd să fiarbă înăbuşit. Nici conversaţia de umplutură, nici familiaritatea dată de farfuriuţele cu frunze de salată ori usturoi şi sosuri nu puteau calma brusca anxietate provocată de dreptunghiul de carne clocotind uşor deja, gata, îmi imaginam, să se gonfleze popcorn în orice moment. Mai simţeam şi ochii colegului coreean ca nişte beţigaşe de fier: ia, mănîncă sau nu mînca. În fine, urmez ritualul compoziţiei: iau frunza de salată, aşez una cîte una legumele. Iau şi dreptunghiul de carne, căruia, cu toate simţurile întinse la maximum, îi simt deja textura alunecoasă între beţigaşe. Respir şi încep să mestec. Mai întîi alunecă frunza de salată, apoi o frîntură de usturoi, apoi morcovul, dar dreptunghiul nu se dă dus deloc. Mai fac o compoziţie, poate-poate cea de-a doua o va convinge pe prima să alunece mai uşor. Trebuie să recunosc că nu mi-aduc aminte dacă a alunecat sau nu. E posibil. Colegul coreean se ridică, pretextînd ceva, şi mă întorc spre partenera de masă: „Îţi place?“. Îmi face semn, albă ca varul, că nu. Decid că nu se mai poate îndura chinul şi aşez cît pot de delicat restul într-un şerveţel. Colegul coreean se întoarce, cu aerul superior pe care i-l ştiam în unele momente lucind sub ochelari, că ştie ce-am făcut în lipsă. 

Ieşim în aerul rece şi-mi vine să-i povestesc colegului coreean de legenda urbană a micilor cu carne de cîine din comunismul românesc. Mă abţin, e deplasat, încerc doar să-mi imaginez ceva, întinderile albe din

orice.  

Foto: B. Tănase

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.