Mersul la cort face spatele frumos

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Mersul la cort face spatele frumos jpeg

„Nu-mi place să dorm în cort“, îmi spune un prieten, „am fost o singură dată și a plouat și a intrat apa și mi-a fost frig și m-a durut tot.“ Nasol, rîd, încercînd să-l conving că nu toate corturile sînt așa. Îmi amintesc. Prima dată m-a plouat și pe mine rău. Mi-a plăcut. Eram în liceu și mersesem să văd eclipsa totală de soare cu băiatul de care eram îndrăgostită cam cum te îndrăgostești în liceu. Ploaia ne-a doborît cortul de tot, a pătruns și-n ultimele fibre ale sacilor de dormit și ne-a făcut să găsim, noaptea, o căsuță în camping unde am intrat pe geam și am vorbit pînă dimineață despre suflet.

Nu-mi pot imagina viața fără cort și mi se pare ciudat cînd aud oameni care-mi spun că nu au campat niciodată și nici nu plănuiesc. De aia nu vin în tot felul de locuri și dau experiențele pe confortul unor cearșafuri albe. Cortul mi-a fost cel mai bun prieten la toate festivalurile, de la Burning Man la Werchter sau de la Electric Castle la cine știe ce obscurități prin mijlocul naturii. Cu cortul am fost și pe Coasta de Azur, pentru optimizarea cheltuielilor într-un loc mult peste bugetul nostru de atunci, dar și pentru amuzamentul de a merge direct din cort, îmbrăcați frumos, la restaurante de fițe sau prin galerii de artă pe Croisette. Cine și-ar fi imaginat? Sau în Grecia, pe niște plaje aproape pustii, unde nenea de la restaurant servea la prînz caracatițele pe care le prindea dimineața.

Sau cum altfel aș fi dormit la Vadu, să fac baie noaptea în mare și a doua zi să lîncezesc cu o carte pe plajă sau la o ciorbă de pește la singura pescărie de acolo? În Vamă nu mai merg de mult timp cu cortul, m-am fițoșit, dar nu din vina cortului, pe care-l iubesc în continuare, ci din cauza haosului de acolo, cînd inevitabil cineva cu prea puțin sînge în vodcă pică peste acoperișul tău sau, și mai bine, intră să se odihnească un pic. Dar am mers mult timp, pe vremea cînd încă era OK să campezi pe plajă, pentru ca apoi să-mi mut cortul mai la umbră, sub copaci, la cazare. Sau cum altfel mergi pe munte? Cum dormi la Lacul Bucura, în Retezat, pe un frig noaptea pe care nu l bănuiai că ar putea apărea în august, sau în Apuseni, cu niște oameni care cîntă la chitară?

Am mers cu cortul și pe lîngă New York, undeva la marginea Brooklyn-ului, într-un camping liniștit pe malul apei, cu vreo șapte băieți dornici de natură, discuții și revelații existențiale, scăpați din cuștile de beton și sticlă și de zgomotul orașului care nu doarme niciodată.

Acum, sinceră să fiu, nici eu n-am chef oricînd, oriunde, de cort. Mai miorlăi uneori că vreau duș cînd știu că se poate, mă mai uit de cazare, mai zic că nu am chef de sac de dormit cînd există opțiunea unei cabane, ba mi-e frig, ba mi-e cald, spre disperarea jumătății mai bune și mai aventuroase, care și-ar petrece fericit toate vacanțele în cortul lui cel nou, ușor și special făcut pentru orice condiții de vreme. Că tot veni vorba de asta, cred și eu că unii nu vor să meargă cu cortul după o experiență neplăcută – cum îi spuneam aceluiași amic: dacă vrei să mergi, ia-ți un sac de dormit în care să nu mori de frig, un cort în care să nu intre apa și pe care să nu-l ia vîntul și eventual o saltea mică, dacă știi că-ți înțepenește spatele.

Cortul îți dă libertate. E fain să dormi cu milioane de stele deasupra capului, să te trezești cu răsăritul în față, ba e fain chiar și să-ți bubuie muzica unui festival și să-i vezi luminile prin prelată sau să cauți cel mai apropiat loc ca să te speli pe dinți. Dar ține cumva de flexibilitate, de adaptabilitate, să-ți lași deoparte rutinele și să-ți dai seama că poți trăi bine-mersi o zi sau cîteva și fără cinci creme de corp, espresso machiatto sau saltea cu memory foam.

Foto: wikimedia commons

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.