„Merg pentru cădere din cere cu paraşuta“

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
„Merg pentru cădere din cere cu paraşuta“ jpeg

Am locuit aproape cinci ani lîngă o bază militară coreeană. La început, nici nu am ştiut. Se spunea vag printre colegii străinii care locuiau în acelaşi complex de apartamente, situat cumva la ţară şi izolat de aglomerarea urbană propriu-zisă a oraşului satelit seulez Yongin, cum că fusese construit mai ales pentru ofiţeri şi familiile lor. Într-o ţară precum Coreea de Sud, lucrul acesta nu mi s-a părut ieşit din comun, dar nici nu i-am ataşat o importanţă specială. 

În fiecare dimineaţă, soldaţii făceau ce face un soldat dimineaţa, cred – nu am făcut armata şi am fugit de ea cît am putut: mărşăluiau şi cîntau. Deşi nu puteai să vezi de la cine vin sunetele, se puteau auzi, însă, cu claritate. Limpede se vedea altceva, ori de cîte ori afară era senin. Un Zeppelin, sau chiar două, mari, aproape ireale, se ridicau alb-aurii, dimineţile. La 6,30 se cînta imnul coreean, după ce mai înainte o trompetă suna deşteptarea, iar începînd de pe la 8 începeau să se ridice. Şi din ele începeau să sară, unul cîte unul, soldaţii. Paraşutele lor, albe sau negre, arareori în culori, începeau să se desfacă asemenea unor picături din ce în ce mai mari, în timp ce mă aşezam pe parchet, în faţa peretelui de geam care dădea înspre munte şi bază, să-mi beau cafeaua de dimineaţă şi să mă bucur de verdele munţilor. În primele zile, simţeam prezenţa militară într-un fel prea de tot prezent, eram obişnuit ca muntele coreean să fie populat de altceva, de oameni care merg la sfîrşit de săptămînă cu familiile sau în cluburi montaniarde, muntele de plăcere şi meditaţie. Cu timpul, începusem să mă obişnuiesc cu ele, şi le priveam fără nici un fel de încărcătură militară, pur şi simplu ca pe un tablou, de la distanţă. Nici această imagine nu avea să rămînă doar o imagine.

Înainte să ajung în Coreea, primul lucru asupra căruia mi se atrăgea atenţia era situaţia de securitate instabilă a peninsulei. Nici eu nu eram de tot liniştit, dar cum voiam atît de tare în acel moment să părăsesc România, posibilitatea ameninţării locuirii într-o zonă cu un risc geopolitic ridicat era mult împinsă în spate. Prezenţa armatei americane şi, mai ales, ameninţarea constantă a Nordului păstrau însă o umbră militară inevitabilă. Şi totuşi… 

Împrejurările, viaţa şi ritmurile ei citadine coreene m-au făcut să am unele întîlniri cu cîţiva americani detaşaţi în Coreea. Nu i-aş numi soldaţi din prima. Se înrolaseră în armată, deşi nu o afirmau explicit întotdeauna, din cauze socio-economice. Pentru mulţi, armata era cea mai la îndemînă ocazie pentru a-şi continua studiile. Ştiau că au de mers oriunde îi va trimite comandamentul central, unii aveau deja duble stagii în Afganistan sau Irak, sau plecau din Coreea într-un post mai neproblematic, ca o gratificare, în Germania sau Italia. Cînd nu participau la exerciţii militare de amploare, ieşeau seara în cartierul Itaewon şi se comportau ca orice alt expat, în timpul liber, în Coreea. Singurul indiciu că erau soldaţi era dat de patrula militară americano-coreeană care făcea ronduri seară de seară prin pub-urile locale, interogînd vreo şăpcuţă hip-hop sau vreo frizură

Unii mai cauzau probleme, unele grave, dezavuate, la cel mai mic semn de dezordine, de o stîngă locală foarte vocală. 

Toţi băieţii coreeni fac armata doi ani. Dacă provin din familii monoparentale sau în alte situaţii speciale, sînt scutiţi de serviciul militar propriu-zis, fiindu-le atribuit un serviciu în folosul comunităţii, de obicei în spitale sau în folosul persoanelor nevoiaşe. În armată merg şi toate vedetele locale, indiferent de cît de mare le este succesul. Serviciul lor militar, în ţara

, e ca un serial pop. „Oare ce o fi mai făcînd Rain (Bi) azi? L-or fi tuns? Cum arată fără plete?“, se întrebau fanele în seriale de comentarii online. Am cunoscut o singură vedetă pop coreeană în serviciu militar, tenor, pe durata serviciului, în corul armatei. În conversaţia cu necoreenii prezenţi la eveniment, era foarte deschis, se plîngea că armata îi cam foloseşte imaginea şi că nu e plătit pe cît ar trebui, dar că, deh, înţelege.

Studenţii coreenii pot alege să meargă în armată oricînd în primii doi ani de facultate. Înainte de a pleca, băieţii organizează un fel de petrecere, „Ia-ţi, băiete, ziua bună“, cu colegii mai mari care au trecut prin asta. Şi au prin ce trece. În 2010, nord-coreenii au bombardat o insulă în sud, au scufundat o navă, deşi nu au recunoscut. Se strîng într-un loc, închiriază de obicei o cabană şi petrec de ducă. După ce se întorc din armată nu ai cum să nu remarci schimbarea. Din băieţii-

care erau înainte, se întorc toţi ceva mai gravi, dar cu o ambiţie şi mai mare de a-şi termina studiile cu bine sau de a cunoaşte lumea din afara Coreei. Merg în afară, călătoresc, îşi completează studiile prin burse sau plătindu-şi-le. Sînt foarte îngrijoraţi că au rămas în urmă faţă de colegii lor şi adeseori repetă unele cursuri din primii anii, deşi le absolviseră în prealabil cu note bune. În campus, după sistemul american ROTC, unii studenţi fac universitatea în armată şi devin ofiţeri, după un proces de selecţie destul de riguros. După terminarea stagiului propriu-zis, sînt obligaţi să participe la exerciţii periodice, pe care le tratează, cu cîteva seri înainte, printr-o doză masivă de voie-bună între foştii recruţi. 

La un moment dat, am primit un e-mail de la unul dintre studenţi. În e-mail spunea, printre saluturile politicoase, aşa: „În vinerea trecută, merg la SWTG, e lîngă casa dumneavoastră. Merg pentru cădere din cere (…?) cu paraşuta. Ştiţi, în fiecare merg la acolo, pot să văd casa dumneavoastră. (…) Scuzaţi-mă;;;; pot să amintesc bine limba română, dar scriu harnic“. 

Acest articol nu e, nici pe departe, o pledoarie pentru vreun soi de militarism. Nu mi-aş fi permis niciodată, însă, să-i întreb pe studenţii mei despre motivaţiile şi gîndurile lor legate de armată. În Coreea, pur şi simplu, aşa este. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Chef Orlando Zaharia, alături de bunica lui foto: Antena 1
Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca ID249417 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
Ciolacu şi Ciucă, în turul al doilea, la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj. Cine este la un procent în urma candidatului PNL
Finala prezidențială ar fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, potrivit unui sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda Newsweek. Cercetarea îl arată pe liderul AUR, George Simion, la un procent în urma candidatului PNL.
Telefon mobil la toaleta Foto shutterstock 234055573 jpg
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele intră, dar nu se poate întoarce”
Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate.
Elena Lasconi   conferinta de presa USR  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (4) jpg
„Om de afaceri eşuat” . Cine este cel pe care Elena Lasconi îl acuză că face presiuni pentru retragerea ei din cursa prezidențială
Elena Lasconi, candidat USR la prezidențiale, susține că a primit amenințări din partea unui oficial de top, fost diplomat, care pune presiuni ca aceasta să se retragă din cursa prezidențială. Ea a dezvăluit despre cine este vorba.
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Animalul care a murit de spaimă din cauza focului de artificii, la o grădină zoologică! Făcea parte dintr-o specie pe cale de dispariție
Un pui de panda roșu a murit din cauza stresului provocat de artificii. Animalul, de la Grădina Zoologică din Edinburgh, avea numai trei luni când a încetat din viață. Și mama puiului murise cu doar trei zile înainte. O organizație de caritate cere restricții cu privire la focurile de artificii.
cumpărături online foto pixabay
Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.