Laos – Luang Prabang cel şic şi Vang Vieng cel trippy

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Laos – Luang Prabang cel şic şi Vang Vieng cel trippy jpeg

„Cel mai frumos oraş din Asia de sud-est“, îmi spune o prietenă despre Luang Prabang, înainte să merg în Laos.  

Luang Prabang, fosta capitală a Laosului (în 1975 s-a mutat la Vientiane, un oraş considerabil mai neinteresant), aflat în patrimoniul UNESCO, e Asia aia din reviste. Acolo vezi cel mai bine faptul că Laosul a fost colonie franceză, oraşul îmbinînd, în cel mai zen şi artistic mod cu putinţă, exotismul asiatic cu chic-ul european. E o linişte nefirească în Luang Prabang, de parcă oraşul visează într-o dulce amorţeală, o oază pentru călătorul venit, după agitaţia oricărui alt loc din zonă.  

Curat, cu un farmec ce respiră prin toţi porii caselor tradiţionale îngrijite, cu flori la fereastră, al templelor aurii şi cu mozaicuri sau murale cu viaţa lui Buddha, al dealurilor şi naturii luxuriante chiar din interiorul oraşului, al legendarului Mekong care străbate oraşul, Luang Prabang-ul are un je ne sais quoi care te face să vrei să îmbătrîneşti acolo. Iar vilele chic, cu o arhitectură francez-laoţiană, ascund restaurante perfecte să te hrănească pînă la respectiva bătrîneţe. În Luang Prabang ai timp să respiri, se schimbă ritmul, mergi încet şi-i savurezi frumuseţea, nu faci atît de multe lucruri ca în alte oraşe asiatice şi, cumva, locul nu-ţi permite să mai fugi. Stai mai bine la o cafea lungă, la una dintre terasele de pe malul rîului, te uiţi la munţii din zare şi te gîndeşti cît de simple sînt, uneori, lucrurile.

Dimineaţa, la ora 6, sute de călugări budişti umplu străzile oraşului. Cu un coşuleţ în mînă, călugării primesc orez de la localnici. Le-am văzut pe gazdele noastre – de cu seară pregăteau cu grijă mîncarea pe care urmau să o dăruiască a doua zi călugărilor. Ne-au spus că, din cauza unor incidente neplăcute, cu hrană necorespunzătoare, e preferabil ca turiştii să participe doar ca spectatori. Aşa că, dimineaţă de dimineaţă, străini cu ochii încă lipiţi de somn aleargă bezmetici pe străzile Luang Prabang-ului, să prindă cel mai bun cadru din procesiunea robelor portocalii.  

200 de kilometri mai încolo, pe o cu totul altă planetă, se află Vang Vieng. Pînă în 2013, Vang Vieng era un fel de Vama Veche – nivelul următor. Ireal că un astfel de loc exista într-o ţară comunistă. Cîteva străduţe de pămînt, un rîu al pierzaniei şi multe cîrciumi cu filme – asta înseamnă Vang Vieng. Să explic. Sătucul pierdut între munţii calcaroşi care iau forme surprinzătoare, printre lagunele cu apă turcoaz, pădurile bogate şi peşterile ascunse, era un paradis al distracţiei. Primul motiv era legat de lejeritatea cu care drogurile erau prezente în meniurile alternative ale fiecărei cîrciumi (unde, suprarealist, se dădeau în reluare încontinuu, pe cîte un TV mic, aceleaşi episoade din Friends sau Family Guy). La tot pasul, dădeai peste tineri din toate colţurile planetei, privind fix într-un punct, rîzînd necontrolat sau mişcîndu-se haotic, după o logică numai de ei ştiută.

Al doilea motiv era legat de tubing, o activitate „socio-recreaţională“ prin care luai o anvelopă de dimensiuni mari, te duceai cîţiva kilometri în sus pe rîu, te aşezai în ea şi pluteai fericit pînă înapoi în sat, traversînd un peisaj superb, de munţi calcaroşi dantelaţi. Oricît de idilic ar părea, totul era condimentant în exces cu zeci de baruri, de-o parte şi de alta a rîului, unde aveau loc petreceri nebune. Un angajat al barului îţi arunca o sfoară şi te trăgea la mal, îţi lăsau tube-ul la intrare, beai, dansai, eventual luai şi un magic cocktail, pentru ca apoi să te urci din nou pe colac şi să pluteşti cîţiva metri mai încolo, la barul următor. Seara, toată lumea se dădea jos clătinîndu-se din tube-uri şi se îndrepta spre barurile din sat, unde o lua de la capăt. Măsurile de siguranţă sau orice fel de reglementare erau practic inexistente, aşa că accidentele nu erau rare (în 2011, au murit acolo 27 de turişti) iar excesele erau imposibil de controlat. Scria într-un ziar că, dacă lumea ar fi condusă de adolescenţi, ea ar arăta fix ca Vang Vieng-ul.  

Oricît de amuzantă era o vizită acolo, astfel de atmosferă nu făcea, bineînţeles, prea bine comunităţii locale. În 2013, statul a decis să închidă barurile de pe rîu, să le controleze pe cele din oraş de magic shakes şi să impună reguli mult mai stricte celor care vin acolo. Petrecerea s-a terminat în Vang Vieng, numărul de turişti a scăzut dramatic şi comunitatea îşi reia încet-încet obiceiurile de dinainte de afluxul masiv de străini beţi sau drogaţi de pe drumurile lor de pămînt.

Mai puţin cunoscut şi vizitat ca vecinii lui – Thailanda, Vietnam sau Cambodgia –, Laosul cu siguranţă merită o oprire. Este, aşa cum spune şi sloganul lor, „pur şi simplu frumos“.  

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

A treia săptămână a cercetărilor  în situl arheologic de la Glina-Bălăceanca (© Muzeul Municipiului București)
Ziua porților deschise la situl arheologic de la Glina-Bălăceanca
Muzeul Municipiului București organizează joi, 17 iulie 2025, între orele 10.00-12.00, Ziua Porților Deschise pe situl arheologic de la Glina-Bălăceanca.
carti pentru plaja, foto shutterstock jpg
Top cinci cărți perfecte pentru plajă în 2025. Ce titluri să pui în bagaj pentru escapada ta la soare
Vara este momentul perfect pentru clipe de liniște pe plajă, iar o lectură captivantă poate transforma timpul petrecut la soare într-o adevărată călătorie pentru minte și suflet. De aceea, îți recomandăm cinci titluri excelente, ideale pentru relaxare în zilele toride!
Ministrul ucrainean al economiei Iulia Sviridenko   Facebook jpg
Zelenski anunță schimbarea premierului și o remaniere guvernamentală profundă. O femeie propusă pentru șefia Executivului
Președintele Volodimir Zelenski a numit-o pe prim-viceprim-ministrul Iulia Sviridenko ca viitor prim-ministru al Ucrainei, a declarat el pe 14 iulie, lansând o remaniere guvernamentală.
518322237 1386778329678525 279137979144819124 n jpg
Dan Negru, dezvăluiri despre mormântul uitat al unui celebru muzician român. Motivul tulburător pentru care nu apare pe harta turistică: „Poate e momentul să se întoarcă acasă”
De Ziua Franței, realizatorul TV Dan Negru a atras atenția asupra unui detaliu tulburător: marele compozitor român George Enescu este înmormântat la celebrul cimitir Père-Lachaise din Paris, însă mormântul său nu apare pe harta turistică oficială.
Motiune de cenzura guvernul Bolojan  Foto Inquam Photos  George Calin (7) jpg
Grindeanu, la dezbaterea moțiunii AUR: „PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil”
Președintele interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 14 iulie, în Parlament, că AUR nu vrea ca Guvernul Bolojan să pice, ci doar folosește „cinic” acest exercițiu politic, dar a subliniat că „PSD nu poate să înghită pe nemestecate” măsurile Executivului.
rachete AGM 158 JASSM FOTO:X
Trump ia în calcul să trimită rachete de croazieră JASSM în Ucraina. Armata ucraineană ar putea lovi și Moscova cu ele
Președinte american Donald Trump analizează posibilitatea includerii rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM-ER într-un viitor pachet de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unei surse citate de Military Watch Magazine.
A XV-a ediție a festivalului DacFest - „Sub semnul lupului”
A XV-a ediție a festivalului DacFest - „Sub semnul lupului”
Asociaţia Terra Dacica Aeterna organizează cel mai mare festival din ţară pe perioada antică: DacFest - „Sub semnul lupului”, ediţia a XV-a, care are loc între 17 şi 20 iulie 2025, la Măgura Uroiului, lângă Simeria.
Volodimir Zelenski Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Zelenski s-a întâlnit cu trimisul special al SUA la Kiev: „Moscova nu se va opri decât dacă va fi oprită prin forță”
Trimisul special Keith Kellogg s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, luni, la Kiev, la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat noi livrări de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina, într-o posibilă schimbare majoră a politicii SUA în raport cu războiul.
mirela calugareanu foto inquam photos octav ganea
Funcția de președinte al Curții de Conturi a fost vacantată. Cine este Mirela Călugăreanu, desemnată şef interimar
Funcția de președinte al Curții de Conturi a devenit vacantă după demisia lui Mihai Busuioc, iar Mirela Călugăreanu a preluat interimar atribuțiile acestuia, până la numirea unui nou șef al instituției.