La cortvagon

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
La cortvagon jpeg

Corturile roşiatic-cărămizii de pe străzile din Seul sînt făcute doar pentru coreeni. Li se spune în coreeană

şi înseamnă literal „vagonul din cort“, sau „vagonul-cort“. Sînt cam peste tot, o stradă coreeană care nu le are, centrală sau marginală, nu e o stradă coreeană.

Seamănă cu un cort de grădină, cu „ferestre“ de plastic cu tot. Vara, cînd nu plouă, sînt ridicate lateralele cortului, dar asta ia din farmecul locului. Înăuntru se află un fel de bucătărie ambulantă, instalată pe roţi şi prevăzută cu un soi de mini-oişte pentru transportul ambulant, cu mici butelii ascunse sub tejgheaua de aluminiu pe care fierb mocnit sosuri picante şi diverse organe animaliere, pe o tablă încinsă sînt preparate pizzele locale sau un fel de burger cu baza din ou. Coşuleţe de plastic cu foi de salată, ardei iute tocat, nelipsitul usturoi, ceapă, soia proaspătă & alte legumicole pentru aperitiv sînt parte nelipsită din peisaj. Inevitabil, înăuntru e mereu sufocant de cald şi un fum dens de la prăjeli şi ţigări. Interiorul e sumar, fără detalii inutile. 

Scaunele mici de plastic, fără spătar, în jurul unor mese rotunde, sînt însă cele mai tipice. Nu orice

are mese şi scaune însă, depinde cît de mare e cortul. Se poate sta lejer şi în picioare. Nu contează cît de intens miroase înăuntru, coreenii se simt bine acolo, mai ales la sfîrşitul unei zile lungi de muncă. 

O poză tipică a locului i-ar arăta cu mînecile cămăşilor suflecate, stînd aproape ciuciţi pe scaunele mici, cu coatele lăsate larg în exterior, aplecaţi asupra farfuriilor mici şi rotunde de plastic, plescăind pe repede-înainte iuţeala mîncărurilor, turnînd comesenilor  din sticlele de o litră de soju în paharele minuscule. Doar beţigaşele de aluminiu lucesc în aerul îmbîcsit, iar din cînd se mai aud nişte inflexiuni de voce ameţită. 

Stau cap în cap şi se relaxează într-un spaţiu al provizoriului bine marcat însă de aparenţe calde: se mănîncă bine şi ieftin, se stă cu colegii cu care te simţi cel mai bine iar dacă orarul o permite, cu un prieten care lucrează la o companie din apropiere. E un soi de intimitate ambulantă, la îndemînă, reziduu urban de bucătărie de acasă. Locul e numai bun şi pentru un soi de

la sfîrşit de săptămînă, atunci cînd nu mai contează nici cum arăţi, nici dacă eşti în cea mai bună haină comportamentală. Mulţi străini le ocolesc pentru mirosurile grele dinăuntru şi se întreabă de ce coreenii le folosesc. Pe coreeni această dilemă nu-i vizitează însă. Nu mai contează cum arată, cămaşa era deja folosită, machiajul îşi va fi făcut pînă în acel moment datoria, aici e locul în care relaxarea e cea mai la îndemînă, fără nici o reţetă. Fie că e la sfîrşitul de săptămînii de lucru, fie că e la sfîrşitul unei nopţi haotice de petrecere, cînd trebuie, trebuie să arate, în baruri, cluburi, restaurante, ca orice consumat de muncă de aiurea, că s-au distrat de nu a mai rămas particulă de praf nesăltată în atmosfera din jur de veselia obligatorie,

e locul în care măştile sociale cad cel mai firesc. 

Nu e un loc de fotografiat, pentru nimic în lume, şi de pus pe site-uri la rubrica „Ce tare mă distrez eu, ce viaţă

am“. Nu e un loc în care să intri şi să te miri oblu ca turistul de „exotismul“ local. Dacă intri, nu ai voie să te comporţi altfel decît ca ei, asta dacă vei fi ajuns la acest stadiu de integrare. E un spaţiu al tranzitului în care se exprimă cel mai bine, aşa cum cîntă Chinawoman, în acest moment în care scriu acest articol, „the need to be with others / for just a couple of hours“, nevoia de a fi cu alţii măcar puţin, deasupra oricăror reţete sociale.

Dintre locurile obişnuite pentru relaxare-tranzit pe care un „guler alb“ de azi din Coreea de Sud le are la îndemînă (saune, karaoke, bordeluri),

sînt cele mai tipice, e locul unde ei se văd cel mai bine, unii cu alţii, unii pe alţii. Cred că traducerea cea mai adecvată la spiritul locului e cortvagon. Asemănarea cu

-ul nu e numai de construcţie lingvistică. Şi dacă „ornamentalul“ locului nu aduce nici pe departe, aşa cum dicţionarul Merriam Webster ar zice, cu un vagon de circ, colorat şi muzical, şi nici nu e la modă să fii acolo, e locul în care coreenii simt nevoia natural să fie. E muzical şi colorat în felul lor şi numai al lor. 

Am citit undeva că autorităţile locale doresc să le închidă, pentru motive „sanitare“. Cred că e o mare eroare, o cedare în faţa unei urbanizări uniformizante. Am mai citit şi că acum cîteva decenii bune se mîncau în aceste corturi ambulante vrăbii prăjite. E greu de crezut azi, dar mi-a adus aminte de un obicei din colţul opus al Asiei, Thailanda, Laos, acela de a elibera vrăbii, ţinute în cuşti de nuiele, pe lîngă temple. În acest caz, „vrăbiile“ nu au deloc nevoie să fie libere, trebuie lăsate în cortvagonul lor, căci le e tare bine. 

Foto: B. Tănase

952 15 1 jpeg
Tăcerea capodoperei și foșnetul vieții
Teribila absență a emoției, am înțeles, își avea sursa în faptul că aceste monumente exemplare le port în mine, că ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-junglă
Mozaicul referențial al cărții lui Alexandru N. Stermin poate părea deconcertant, dacă n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea că sîntem efectiv „căzuți din junglă” și că dinamica biologică și socială a junglei poate da seama de ceea ce am fost și de ceea ce am devenit, în prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
Cîntă, zeiță, mînia ce-aprinse pe Venus Actrița
„Fur” este un spectacol despre relația de putere dintre bărbați și femei în mediul artistic și are la bază un roman, „Venus im Pelz” (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.