Gustul c─âl─âtoriilor

Publicat în Dilema Veche nr. 604 din 10-16 septembrie 2015
Gustul c─âl─âtoriilor jpeg

Nu i-am ├«n┼úeles niciodat─â pe cei care, ├«n Asia fiind, de exemplu, se opresc la primul McDonaldÔÇÖs sau KFC ┼či m─ân├«nc─â de acolo, refuz├«nd s─â ├«ncerce m─âcar ce pun localnicii ├«n farfurie. Sau pe cei care, la Mediteran─â fiind, cu mun┼úi de fructe de mare, pe┼čti ┼či legume proaspete, apeleaz─â tot la ÔÇ×tradi┼úionalaÔÇť ceaf─â cu cartofi pr─âji┼úi. ├Än general, pe cei care n-au nici o curiozitate, atunci c├«nd c─âl─âtoresc, s─â ├«ncerce gusturi noi, s─â vad─â cum combin─â cei de acolo condimentele ┼či ce m─ân├«nc─â ei zi de zi ┼či care r─âm├«n ├«n┼úepeni┼úi cu furculi┼úa ├«n acelea┼či obiceiuri culinare, eventual pl├«ng├«ndu-se c─â ÔÇ×ce nasol, ─â┼čtia n-au ciorb─â de burt─âÔÇť. Parc─â aud un thailandez venit ├«n Rom├ónia: ÔÇ×Nasol, aici nu se folose┼čte lapte de cocos la ciorba de peri┼čoareÔÇť. 

M├«ncare mai oribil─â ca ├«n Cuba, de exemplu, rar mi-a fost dat s─â m─ân├«nc. A┼čtept─ârile erau cu totul altele ÔÇô exotism, pe┼čte preparat ├«n toate felurile, sosuri delicioase, condimente, combina┼úii cu fructe proaspete. ├Än schimb ├«ns─â, primeam mai mereu ceva gre┼úos, pr─âjit p├«n─â ├«n m─âduv─â ├«n ulei eventual r├«nced, f─âr─â condimente ┼či f─âr─â nici un fel de inventivitate culinar─â ÔÇô peste tot, aveai de ales ├«ntre pui, pe┼čte, porc sau, ├«n cazuri rare, vit─â, toate pr─âjite ┼či toate cu un orez insipid al─âturi ┼či, dac─â aveai noroc, jumate de ro┼čie t─âiat─â. ┼×i, s─â nu uit, cu banane pr─âjite, evident, al─âturi. Ajunsesem s─â umblu cu un plicule┼ú de condimente la mine ca s─â fac masa suportabil─â. Chiar ┼či la restaurantele considerate bune, recomandate prin ghiduri sau pe net, senza┼úia de pr─âjeal─â ad├«nc─â nu p─âr─âsea farfuria. Am ├«n┼úeles apoi c─â lipsa asta de interes pentru ce m─ân├«nci vine din lungile perioade de foamete, c├«nd era mai important s─â m─ân├«nci, orice, oricum, oric├«nd, dec├«t alte capricii legate de gust. ├Än Etiopia m-am obi┼čnuit repede cu

, un fel de cl─âtit─â-p├«ine cu textur─â buretoas─â, pe care se pun tot felul de m├«nc─âruri cu sos sau carne tocat─â, ┼či care se m─ân├«nc─â cu m├«na, ├«n familie. Bucuria etiopienilor e s─â vad─â turi┼čtii m├«nji┼úi p├«n─â la cot. 

Gusturile func┼úioneaz─â ┼či ca o madlen─â. C├«nd m─ân├«nc acum la un restaurant asiatic un Tom Kha Gai, ├«mi amintesc imediat de oamenii din Thailanda ┼či de c├«t de prieteno┼či erau. Merg la restaurante iraniene nu pentru c─â ar avea cea mai bun─â m├«ncare din lume (de┼či e foarte bun─â!), ci fiindc─â, pentru mine, Iranul e cea mai tare ┼úar─â din lume. ┼×i reg─âsesc acolo aceia┼či oameni calzi, acela┼či mod de a servi, cu z├«mbetul pe fa┼ú─â ┼či cu explica┼úii despre tradi┼úie,

-ul, o sup─â grea, dar delicioas─â. Recunosc c─â m├«ncarea indian─â de la noi ├«mi place mai mult dec├«t cea din India, dar asta poate pentru c─â India ├«mi provoac─â ├«n continuare sentimente contradictorii. ├Ämi amintesc c─â, dup─â ce-am stat ├«n India mult timp a┼čtept├«nd s─â treac─â vacile strada, pentru c─â nimeni nu ├«ndr─âznea s─â-┼či strice karma deranj├«ndu-le, primul lucru pe care l-am f─âcut c├«nd am ajuns ├«n Nepal a fost s─â comand, la un restaurant celebru pentru asta ├«n Pokhara, o friptur─â mare de vit─â.

Dar, ├«n ciuda dorin┼úei de a ├«ncerca totul ┼či oric├«t de mult m-am ├«nv├«rtit ├«n jurul tarabelor, insecte tot n-am reu┼čit s─â m─ân├«nc ├«n Asia. M─â duceam hot─âr├«t─â la tarab─â ┼či-mi trecea entuziasmul cum d─âdeam cu ochii de g├«ndacii pr─âji┼úi, frumos aranja┼úi, cu antenu┼úele la vedere.

, ├«n schimb, un fruct al c─ârui miros greu tolerabil poate evacua rapid o sal─â plin─â de oameni, am m├«ncat ├«n Bali, ajung├«nd la concluzia c─â, dac─â te ┼úii de nas, gustul e chiar bun. 

O călătorie nu înseamnă doar

, ci ┼či

├Änseamn─â mai ales ├«ncercare, experiment, descoperirea unor lucruri noi. ┼×i cultura culinar─â a unei ┼ú─âri cred c─â spune multe despre locul respectiv, despre oameni, mediu ┼či mod de via┼ú─â.

Foto: C. Foarf─â

952 15 1 jpeg
T─âcerea capodoperei ╚Öi fo╚Önetul vie╚Ťii
Teribila absen╚Ť─â a emo╚Ťiei, am ├«n╚Ťeles, ├«╚Öi avea sursa ├«n faptul c─â aceste monumente exemplare le port ├«n mine, c─â ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-jungl─â
Mozaicul referen╚Ťial al c─âr╚Ťii lui Alexandru N. Stermin poate p─ârea deconcertant, dac─â n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea c─â s├«ntem efectiv ÔÇ×c─âzu╚Ťi din jungl─âÔÇŁ ╚Öi c─â dinamica biologic─â ╚Öi social─â a junglei poate da seama de ceea ce am fost ╚Öi de ceea ce am devenit, ├«n prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
C├«nt─â, zei╚Ť─â, m├«nia ce-aprinse pe Venus Actri╚Ťa
ÔÇ×FurÔÇŁ este un spectacol despre rela╚Ťia de putere dintre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei ├«n mediul artistic ╚Öi are la baz─â un roman, ÔÇ×Venus im PelzÔÇŁ (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.