Fobii de c─âl─âtor: zborul

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Fobii de c─âl─âtor: zborul jpeg

Am zburat probabil c├«teva sute de ore. De la zboruri scurte, ├«n care n-ai timp s─â-┼úi dai seama c├«nd se termin─â urcarea ┼či c├«nd ├«ncepe cobor├«rea, la zboruri de 13 ore, ├«n care ai fi fericit s─â faci ┼či dansul pinguinului ├«n cabin─â, de plictiseal─â, toate au ├«n comun un lucru: folia de calmante. Mi-e fric─â de mor ├«n avion. Mi-e fric─â s─â mor ├«n avion.

Mai s├«nt c├«teva lucruri comune. Locul ales cu grij─â ├«n spate, pentru c─â acolo spun statisticile c─â e mai sigur, ochii ├«nchi┼či, tremurul, m├«inile transpirate, unghiile din piciorul lui Andrei la decolare, num─ârat ├«n g├«nd timpul p├«n─â la destina┼úie, zgomotele suspecte de la motor, pe care doar eu le aud, a┼čteptarea, ├«nso┼úitorii de bord pe care-i caut cu privirea, s─â v─âd dac─â s├«nt ├«ngrijora┼úi, cerul.

La unul dintre ultimele zboruri, reu┼čisem s─â m─â lini┼čtesc. M─â mutasem singur─â pe trei locuri, st─âteam tol─ânit─â cu c─â┼čtile ├«n urechi, ascultam Portishead cu Third ┼či citeam Homo Faber de Max Frisch. Aproape m─â felicitam pentru c─â nu ├«mi mai era fric─â de avion, ba chiar ├«mi pl─âcea. Aud pe fundal vocea pilotului, ├«mi scot c─â┼čtile tocmai c├«nd spunea s─â ne punem centurile pentru c─â intr─âm ├«ntr-o zon─â de turbulen┼úe. Ca o coinciden┼ú─â care i-ar fi pl─âcut lui Max Frisch, eram fix la pasajul ├«n care Super Constellation, avionul cu care mergea Walter Faber, aterizeaz─â for┼úat ├«n de┼čert. C├«teva secunde mai t├«rziu, c─âdeam c├«teva zeci de metri ├«n gol ┼či intram ├«n furtun─â. Mi-am retras felicit─ârile ÔÇô ├«nc─â ├«mi era teribil de fric─â.

Nu am zburat niciodat─â pentru job, a┼ča c─â avionul ├«nseamn─â c─âl─âtorie, ├«nseamn─â mai mult departe dec├«t sus. De aici ÔÇô un cocteil dubios de senza┼úii amestecate, de fric─â teribil─â, pl─âcere, relaxare, fascina┼úie. C├«teodat─â, mi se amestec─â ├«n minte scene din c─âr┼úi, de la ├«nceputul Versetelor Satanice la imaginea obsedant─â a pilotului din Privind ├«n Soare de Barnes sau la Chinaski din Femeile lui Bukowski, care urca mereu beat ├«n avion, dup─â ce ag─â┼úa ceva ├«n aeroport. ├Ämi sun─â melodii ├«n cap (previzibil, cele cu leg─âturi directe cu zborul, ca ÔÇ×In the aeroplane over the seaÔÇť sau ÔÇ×Learning to flyÔÇť compus─â, culmea, de Gilmour, din pasiune pentru zbor), ├«mi fac planuri, schi┼úez chestii mental, m─â joc de-a Tom ┼či Jerry cu frica, mixez fragmente din Dezastre ├«n aer cu videoclipurile Lanei del Rey ┼či ├«ncerc s─â m─â g├«ndesc la orice altceva dec├«t zborul. C├«nd nu mai func┼úioneaz─â nimic, ├«ncep, din nou, s─â num─âr ├«n g├«nd.

Uneori, reu┼česc s─â m─â fure peisajele, ca atunci c├«nd am mers pentru prima oar─â la Nisa. Coasta de Azur se vede incredibil de frumos din avion c├«nd e┼čti aproape de aterizare, la fel ┼či Bali-ul sau, ├«n general, orice implic─â ape turcoaz, ┼ú─ârmuri cu vegeta┼úie sau plaje largi. Cli┼čeu de vedere, ┼čtiu, dar func┼úioneaz─â ca medicament.

E mereu acela┼či scenariu, intensit─â┼úile difer─â. Uneori, frica e complet paralizant─â, mai rar ├«n ultimul timp, ce-i drept, ┼či atunci nu vorbesc, nu fac nimic altceva dec├«t s─â a┼čtept ├«ncordat─â. Nu ┼čtiu ce. S├«nt alte d─â┼úi c├«nd, dup─â inevitabila panic─â de la decolare, m─â relaxez ┼či m─â bucur de promisiunea locurilor unde urmeaz─â s─â ajung sau am fost. De fapt, iubesc avioanele. E un love-hate relationship. N-a┼č putea tr─âi f─âr─â ele, dar nu pot s─â spun c─â-mi plac ├«nt├«lnirile noastre prea mult.

┼×tiu c├«┼úiva oameni care nu c─âl─âtoresc pentru c─â le e fric─â de avioane, mai ales de zborurile lungi. Oric├«t de mult a┼č vrea s─â fug ├«nainte de decolare (┼či ├«nainte de aterizare, dar atunci e un pic mai greu), m─â g├«ndesc mereu c─â altfel nu ajung nic─âieri ┼či c─â, vreau-nu vreau, s├«nt legat─â de motorul zgomotos al avionului. De el depind c─âl─âtoriile mele ┼či de c─âl─âtoriile mele depind eu.

Scriu articolul ─âsta ├«ntr-un A320 care se zguduie din cauza unor turbulen┼úe mici spre medii. ├Äncerc s─â le ignor, repet├«ndu-mi ├«n minte c─â avioanele nu cad de la un gol de aer. Dar, ca orice doamn─â ira┼úional─â, frica nu ┼úine cont de astfel de am─ânunte. Mai ales c├«nd vorbim de o fric─â ce poart─â un nume imposibil de pronun┼úat, ca Pteromerhanophobia. 

Foto: wikimedia commons

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.