Vina, pe altarul zeilor profani

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Vina, pe altarul zeilor profani jpeg

● Uciderea cerbului sacru / The Killing of a Sacred Deer (Marea Britanie-Irlanda-SUA, 2017) de Yorgos Lanthimos. 

Oricît s-ar confrunta cu „dezvrăjirea“ lumii, omul modern va tînji mereu după revelații primordiale care nu vor dispărea niciodată, indiferent de cît de avansată tehnologic ar fi o societate (Eliade). Mai mult, precizează Eliade, sacralitatea invadează camuflat profanul, spre exemplu prin mit, căruia tot el îi identifică o imensă posibilitate de a fi povestit, grație cinematografiei. Al cincilea film al cineastului grec Yorgos Lanthimos, Uciderea cerbului sacru, curge pe ecran ca o stranie și bulversantă recuperare a sacrului, sub forma unei conștiențe caligrafice, senzoriale și simbolice a mitului, dar nu prin intermediul direct al divinității, ci al unui avatar al său. Cum ar fi zeul punitiv al justiției, întruchipat de Martin (excelentul tînăr actor irlandez Barry Kheogan), căruia eminentul chirurg cardiolog Steven Murphy (Colin Farrell) îi fură tatăl, în urma unui caz de malpraxis. Martin îi oferă vinovatului, a cărui vină nu poate fi probată decît în fața propriei conștiințe, o singură libertate: aceea de a alege ofranda pe care o oferă zeilor, acei „mari stăpîni ai luminii“, care nu par a fi murit, ci „moare doar credința ingratei mulțimi a muritorilor“, cum spunea Kavafis, conaționalul lui Lanthimos.

Influența lui Haneke este vizibilă în tipul de construcție graduală a suspansului, în jocurile de rol deseori perfide cu personajele și cu spectatorii, în terapia de șoc asupra moralei burgheze, în apetența pentru un limbaj absurd, sufocat de replici goale, uneori cu influențe beckettiene, care transcrie lumea mecanizată, sterilă a familiei chirurgului Murphy. Vizibilă este și legătura cu Pier Paolo Pasolini. La fel ca Străinul care destabilizează o familie burgheză, în Teorema (1968), însă în registru mistic-religios, Martin ajunge să fie zeificat – Anna (Nicole Kidman), soția chirurgului, îi sărută tălpile într-un gest de smerenie în termenii unei mame. Ca într-un alt film al lui Pasolini, Oedip rege (1967), ochii care sîngerează ai copilului cel mic, Bob, ca pedeapsă divină pentru vina părintelui, au o funcție pronunțat cathartică. De Pasolini și Oedip rege îl apropie pe Lanthimos și funcția coloanei sonore ornate cu sunete de tobe și ritmuri atavice, care vorbesc în numele aceleiași armonii primordiale străvechi, a nostalgiei originare (ca o curiozitate, Pasolini a inclus doine românești în coloana sonoră a lui Oedip rege). Cu Buñuel împărtășește Lanthimos o anume estetică a absurdului, a supraraționalului care pulverizează lumea profană pînă la o totală rescriere a sa, abordată și în precedentul său film, The Lobster / Homarul. Acum, grecul folosește ingenios iraționalul ca instrument palpabil al fatalității, recurgînd la convenția mitului ca deconstrucție a psihicului uman în raport cu vina. Sacrul poate elibera eroul aflat sub povara vinei tragice, chiar dacă mai întîi acesta nu îl recunoaște, apoi nu îl acceptă. În Ifigenia în Aulida, fiica lui Agamemnon este oferită ca jertfă zeilor și schimbată in extremis cu „cerbul sacru“. Rol asumat de adolescenta Kim, fiica cea mare a cuplului, care se oferă, prin jertfă, ca mediator față de zei („stăpîni“) pentru vina tatălui. Stilistic, Kim împrumută cadența unei incantații, ca și vocea lui Martin.

Ubicuitatea pe care Lanthimos o împrumută camerei (ca un semn suprem al dominației demiurgice în spațiu), nonșalanța cu care construiește spațiile largi, cu rezonanțe de sfîrșit al timpului, suprafețele reflectorizante și culorile reci, toate însumate dau voce unui rece și sec blestem al zeilor într-o lume întoarsă cu susul în jos, ca într-un nou Metropolis (se uzează de cadre fixe sau, dimpotrivă, curgere și furișare felină a camerei, unghiuri insolite de filmare, cadraje îndrăznețe, gros-planuri intercalate uimitor).

Într-un final eliberator (mai ales pentru spectatorul mai puțin dispus la rituri expiatorii, ca martor, în fotoliul de cinema), strigătul mut e o renaștere pe fundalul acestui „sanctuar al tristeții dintru început“ care a devenit, acum, perfect plauzibil, la capătul a două ore de vizionare, spațiul din filmul lui Yorgos Lanthimos și pămîntul din poemul lui Kavafis.

Cineastul elen nu are încă onestitatea (sau maturitatea) artistică de a-și sublima influențele într-o manieră proprie și nici acuratețea care ar putea face diferența între un regizor neîndoios talentat, original și puternic și un cineast major. Sau, în termenii lui, diferența dintre inima care luptă pentru viață, întru taina vieții, în timpul operației pe cord deschis din secvența de deschidere, și bătăile pulsînd programat ale aceleiași inimi, a cărei soartă depinde de capriciile unui zeu profan, în pielea căruia pare a se erija cu vanitate autorul.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

horoscop martie  iunie logo webp
Zilele de aur din august pentru fiecare zodie. Când ai noroc la bani, dragoste sau carieră. Cărui nativ i se deschide pe 28 august o ușă importantă
Luna august aduce o serie de influențe astrale favorabile, care pot transforma complet direcția unor zodii. Fiecare semn zodiacal are parte de momente-cheie în care norocul este de partea sa – fie că e vorba de bani, carieră sau iubire.
Sebastian Papaiani, în 1974, în filmul „Păcală”, unde a interpretat rolul principal jpeg
Contabilul care a cucerit ecranul. Povestea unui actor desăvârșit din Generația de Aur
În spatele unui chip devenit emblematic pentru cinematografia românească se ascunde o poveste surprinzătoare, cu începuturi modeste și un drum marcat de întâmplări neașteptate. Înainte de a cuceri publicul prin zeci de roluri memorabile, a fost un simplu contabil, angajat la un oficiu farmaceutic. N
image png
Crimă mărturisită după 20 de ani: cadavrul amantei, îngropat în curtea concubinei. De ce a mărturisit acum criminalul
Un bărbat aflat în arest în județul Buzău pentru că și-a ucis două rude apropiate a mărturisit printr-o scrisoare înaintată autorităților din Ialomița faptul că în urmă cu 20 de ani a omorât o femeie în localitatea Ograda. Victima figura ca dispărută, dar acum a fost găsită îngropată în curte.
Elena Gheorghe a cântat alături de Tanti Mioara de la Vărbilău, pe scena Electric Castle de la Bonțida foto: arhiva personală
Elena Gheorghe, show incendiar alături de Tanti Mioara de la Vărbilău, la Electric Castle! „M-am bucurat să văd publicul dansând în hore”
Elena Gheorghe a cântat, alături de Tanti Mioara de la Vărbilău, muzică machedonească și muzică lăutărească, pe scena Electric Castle de la Bonțida.
Piața agroalimentară recent renovată din zona Valea Pașcani FOTO BIT24
Toalete cu uși transparente și dușuri la vedere într-o piață modernizată din Pașcani. Cu ce nereguli au fost recepționate lucrările
Într-o piață agroalimentară recent renovată, toaleta are ușă transparentă, tarabele nu încap prin uși, iar în loc de cameră frigorifică s-au cumpărat frigidere. Lucrările au fost recepționate de primărie fără obiecții.
ana maria gavrila fb jpg
Gavrilă îl atacă pe Viktor Orban cu o replică vulgară: „Cei care o au mică...”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află într-o vizită informală în România, cu opriri la București și Băile Tușnad. Miercuri seara, Orban s-a întâlnit cu Ilie Bolojan la Palatul Victoria, unde au discutat despre proiecte
banner nouria nouri jpg
Caravana cu Sanatate   articol jpeg
MedLife continuă să susțină comunitățile vulnerabile: peste 300 de locuitori din satele din Brașov și Alba au beneficiat de analize și consultații medicale gratuite în doar 6 zile, prin proiectul Caravana cu Sănătate
Pentru mulți locuitori din mediul rural, vizita la medic reprezintă un efort logistic și financiar considerabil, motiv pentru care prevenția medicală rămâne adesea o prioritate amânată.
mihaela felix ayan jpg
Felix Baumgartner, Mihaela și Ayan. Povestea unui trio care nu va mai fi niciodată la fel. Ce a reprezentat sportivul austriac pentru fiul vedetei și cum se înțelegeau cei doi
Felix Baumgartner nu i-a fost tată lui Ayan, dar a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai apropiați oameni din viața lui. Timp de peste un deceniu, sportivul austriac a format, alături de Mihaela Rădulescu și fiul ei, o familie atipică, dar profund legată. Acum, cei trei mai zâmbesc doar din fotogr