Unora le place jazz-ul

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Unora le place jazz ul jpeg

● Another round / Druk / Încă un rînd (Danemarca, 2020), de Thomas Vinterberg.

Danezul Thomas Vinterberg s-a lansat în siajul lui Lars von Trier, cu care inițial a gîndit și aplicat preceptele celebrului manifest Dogma ʼ95, exemplificat în excelentul lui debut Festen / Aniversarea (1998). Nu a mers apoi pe filonul ezoteric, dar și teribilist al iconicului von Trier, ci și-a construit sigur și calculat o carieră importantă. În momentul de față este unul dintre cei mai importanți și personali autori europeni, dar și un cineast dual. Se mișcă lejer, coerent și cu substanță atît în drame intimiste foarte atente la caractere și tipologii umane sau la complicate arhtipuri sociale (Submarino, Vînătoarea), cît și în comedii rafinate, nuanțate prin umor negru și o vitalitate exuberantă, cum este și Druk.

Premisa celui mai recent film al său este atrăgătoare: patru profesori de liceu, foarte buni prieteni, în plină criză a vîrstei de mijloc, sînt seduși de o teorie sexy a unui filosof finlandez. Potrivit lui Finn Skårderud, ne naștem cu o alcoolemie de 0,05%, iar omul rămîne veșnic cu nostalgia acestei alcoolemii (!)… e secretul care te lansează spre creșterea creativității, spontaineității și a relaxării. Pe scurt, te poți bucura de viață.

Primul care sparge gheața este profesorul de istorie Martin (Madds Mikkelsen), confruntat atît cu blazarea profesională, cît și cu absența emoțională din propria familie, pe care i-o reproșează Annika (Maria Bonnevie). Nu e greu de imaginat că exaltarea bahică dă un nou suflu unei vieți în sincopă, care pare că și-a atins limitele din cauza rutinei, a renunțării la visele tinereții (Martin dorise să își ia doctoratul) sau senzației implacabile că ai fost păcălit de viață (cum simte probabil antrenorul de fotbal celibatar Tommy – Thomas Bo Larsen).

Pariul lui Thomas Vinterberg a fost o alternativă cu alură spontană, dionisiacă a unui subiect profund atavic: frica de eșec, care generează anxietatea, concept-cheie al omului contemporan, lansat de Søren Kierkegaard (amintit în film relaxat, ca subiect de examen). De altfel, un motto al danezului este preambulul filmului: „Ce este tinerețea? Un vis. Ce este dragostea? Povestea visului“. Dar dacă licorile curg valuri, există unele certitudini (prietenia dintre cei patru bărbați sau dorința de reinventare profesională, poate chiar dragostea uneori) și cîte o mică doză de libertate, mai este viața o retorică a eșecului?

Tot Kierkagaard spune că „anxietatea este ameţeala libertăţii“, iată deci un cerc vicios în Druk, al cărui răspuns este în egală măsură o întrebare. Căci să te lași în voia unui apus de soare letargic (acel soare negru al melancoliei, vorba poetului) poate fi unul dintre răspunsuri atunci cînd nu mai ai răspunsuri, cum se întîmplă cu unele personaje din film. Despre Danemarca se spune adesea că ar fi cea mai fericită țară din lume, o stare de beatitudine profană pentru care au inventat chiar un cuvînt: hygge. Hygge sînt acele dimineți de un albastru limpede, cu lumină perfectă. Sau micile fericiri domestice. Sau primul sărut. Druk poate fi văzut și ca o porție de hygge în cheie vag hamletiană, acel trist prinț al Danemarcei.

Vizual și conceptual, a alternat armonios o dimensiune ludică, prin cadre alerte filmate din mînă, ca în debutul filmului, dedicat unei frenetice curse cu bere prin parcuri a tinerilor elevi ai lui Martin, și momente grave. În contrapunct sînt acele secvențe lente și picturale, îmbibate într-o dulce melancolie nordică surprinsă totuși cu rigoare (meticulozitatea compoziției și curgerii chiar și a unor cadre aparent simple este unul dintre atuurile lui Vinterberg). Căci nordicii, acești minimaliști ai emoției și spiritului, nu vor fi niciodată expansivi pînă la capăt. Furtunile lor, atunci cînd se produc, vor avea forme deghizate, cum este pasiunea lui Martin pentru jazz și mai ales pentru jazz balet, în ai cărui pași se pierde atunci cînd crede că a uitat cine este. Madds Mikkelsen, un actor complex și de forță, își alege probabil rolurile nu pentru a demonstra cît de bun este, ci pentru a fi surprins.

Coloana sonoră urmează această alternanță apolinic/dionisiac, îmbinînd muzică clasică sau sacră și beat-uri contemporane. O altfel de schimbare a ritmului este dată de inserturile cu mesaje simple și profan ironice (fără să atingă furia deconstructivistă a procedeului din marile filme ale lui Godard).

Ca în toată creația lui Vinterberg, camera este atentă la chipuri, pe care le surprinde în diverse cadraje sau unghiuri (deosebit de important este, în această sintaxă, profilul). O arhitectură a chipului uman care pare să se nască mereu ca din întîmplare, de aceea cinefilul simte că se regăsește în ele atît ca perenă umanitate, cît și la scară profund personală.

Another round / Druk va rula în cinematografe din 5 martie.

Andreea Vlad este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.