Un mare comic, dar un personaj mai mic

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Un mare comic, dar un personaj mai mic jpeg

● Dictatorul / The Dictator (SUA, 2012), de Sacha Baron Cohen şi Larry Charles. 

Mai întîi prin emisiunea TV Da Ali G. Show (Channel 4, UK, 2000; HBO, SUA, 2003-2004), iar apoi prin filmele Borat (2006) şi Brüno (2009), britanicul (de etnie evreiască) Sacha Baron Cohen s-a impus drept unul dintre cei mai consistent-provocatori (unul dintre cei mai stimulativi inclusiv din punct de vedere intelectual) artişti comici din mainstream-ul culturii anglo-saxone. În esenţă, Borat şi Brüno (ambele regizate de Larry Charles) documentează o serie de acte de performance art – o serie de momente în care SBC, în pielea unui personaj inventat, interacţionează cu cetăţeni (americani) nepuşi în temă. Pînă aici, nimic care să-l distingă de alţi umorişti de televiziune specializaţi în farse. Numai că marile lui personaje – Ali G. (rapper ignorant cu ambiţii de culturalizator al ghetourilor), Borat (reporter din Kazahstan) şi Brüno (desfrînat modist gay din Viena) – sînt concepute (cu o rigoare şi o virtuozitate extraordinare) ca întruchipări ale cîte unei forme radicale de alteritate – faţă de toate cele ce ţin de intelect (Ali G.), faţă de civilizaţia occidentală (Borat şi, parţial, Ali G.) sau faţă de hetero-monogamie (Brüno). A spune despre el că zgîndăre prejudecăţi e corect, dar insuficient, seriozitatea provocărilor lui rezidînd în faptul că ele nu se lasă uşor cooptate de pe poziţiile unui umanism liberal antibigot, anti-extremisme-de-orice-fel (poziţii de pe care e recenzat – adesea cu ţţ-ţţ-ţţ-uri dezaprobatoare – în publicaţii ca The New York Times şi The New Yorker), ci zgîndăresc inclusiv comodităţile unor atari poziţii. Uşor de expediat drept mojicii, întrebările naive ale lui Ali G. despre incest sau ingenuul gest al lui Borat de a-şi oferi excrementele, într-o punguţă, unei persoane care l-a invitat în casă şi la masă zgîndăresc, într-un stil care ar putea fi caracterizat drept lumpen-buñuelian (deşi absolventul de Cambridge SBC nu e nici pe departe un lumpen), comoda habitudine mentală de a trata drept „naturale“ lucruri ce ţin de cutuma culturală. Într-o conversaţie cu mine, Alex. Leo Şerban descria specialitatea lui SBC ca pe un fel de cascadorie antropologică.

Asta era la vremea lui Brüno. Pentru noul lor film, Dictatorul, SBC şi regizorul Larry Charles au renunţat la tacticile lor de gherilă (care probabil că deveniseră tot mai greu de aplicat pe măsură ce gherilerul se transforma într-un superstar) şi s-au întors la cinema-ul convenţional din Ali G. Indahouse (2002), unde Ali G. interacţiona cu alte personaje fictive jucate de actori profesionişti. Poate şi ca o consecinţă a acestui pas înapoi, noul personaj titular – un dictator gaddafiano-saddamico-turkmenbashisto-kim-jong-il-esc (dintr-o ţară nord-africană) – este, din punct de vedere tehnic, o creaţie relativ subţire, neprevăzută, de caricaturist cu la fel de multe (şi de precise) idiosincrazii verbale şi gestuale ca Borat sau Ali G. În pofida satrapismului său sangvinar, Aladeen (căci aşa-l cheamă) e, de asemenea, mai inofensiv – într-o manevră scenaristică îmblînzitoare, ni se dezvăluie că nici unul dintre supuşii daţi de el pe mîna gîdelui n-a fost executat pe bune. (O altă asemenea manevră: abţinerea de la orice glumă avînd legătură cu islamismul.) În esenţă un copil răsfăţat (un Richie Richie în stil oriental), el descoperă chiar şi dragostea pînă la sfîrşitul poveştii. Aceasta din urmă e, totuşi, destul de provocatoare, în măsura în care, urmărind eforturile lui de a-şi recăpăta puterea în urma unui puci (declanşat în timpul unei vizite la ONU), îi pune pe spectatori în poziţia de a ţine cu el (adică de a fi împotriva democraţiei), de a aprecia eficienţa metodelor teroristo-dictatoriale folosite de el în gestionarea unei băcănii newyorkeze şi, în general, de a ieşi un pic din alb-negrul cuminte rezervat contrastelor dintre democraţie şi dictatură. Dictatorul lui SBC îl omagiază explicit pe-al lui Chaplin (ca şi acesta, SBC joacă nu doar rolul dictatorului, ci şi pe-al unui om de rînd, care seamănă perfect cu el), dar dacă al lui Chaplin se încheia cu un discurs sentimental de-al sosiei, despre cum ar arăta o lume mai bună, al lui SBC se încheie cu un discurs afurisit de-al originalului (mai degrabă după modelul lui Chaplin din Monsieur Verdoux), despre cum ar arăta America dacă n-ar fi o democraţie, ci o dictatură: prizonierii de război ar putea fi torturaţi, poporul ar putea fi minţit în privinţa motivelor unui război etc. Una peste alta, însă, aventurile lui Aladeen la New York sînt mai degrabă căutat-farfelues decît riguros focalizate pe un obiectiv satiric: printre alte isprăvi, el se masturbează pentru prima dată în viaţa lui (într-o secvenţă de montaj ce conţine imagini cu vulturi, delfini şi – într-o splendidă tuşă combinînd profanarea cu de-unde-pînă-undele – copilul Forrest Gump lepădîndu-se de cîrje şi alergînd); merge la înmormîntarea unui afro-american (sau, cum spune el, „sub-saharian“) ca să fure o barbă (cu cap cu tot) în locul celei de care a fost deposedat; şi se luptă cu reflexele lui de violator şi de anchetator-fiară („Unde sînt bazele rebelilor?“) în timp ce ajută o femeie să nască. 
 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.