Un mare comic, dar un personaj mai mic

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Un mare comic, dar un personaj mai mic jpeg

● Dictatorul / The Dictator (SUA, 2012), de Sacha Baron Cohen şi Larry Charles. 

Mai întîi prin emisiunea TV Da Ali G. Show (Channel 4, UK, 2000; HBO, SUA, 2003-2004), iar apoi prin filmele Borat (2006) şi Brüno (2009), britanicul (de etnie evreiască) Sacha Baron Cohen s-a impus drept unul dintre cei mai consistent-provocatori (unul dintre cei mai stimulativi inclusiv din punct de vedere intelectual) artişti comici din mainstream-ul culturii anglo-saxone. În esenţă, Borat şi Brüno (ambele regizate de Larry Charles) documentează o serie de acte de performance art – o serie de momente în care SBC, în pielea unui personaj inventat, interacţionează cu cetăţeni (americani) nepuşi în temă. Pînă aici, nimic care să-l distingă de alţi umorişti de televiziune specializaţi în farse. Numai că marile lui personaje – Ali G. (rapper ignorant cu ambiţii de culturalizator al ghetourilor), Borat (reporter din Kazahstan) şi Brüno (desfrînat modist gay din Viena) – sînt concepute (cu o rigoare şi o virtuozitate extraordinare) ca întruchipări ale cîte unei forme radicale de alteritate – faţă de toate cele ce ţin de intelect (Ali G.), faţă de civilizaţia occidentală (Borat şi, parţial, Ali G.) sau faţă de hetero-monogamie (Brüno). A spune despre el că zgîndăre prejudecăţi e corect, dar insuficient, seriozitatea provocărilor lui rezidînd în faptul că ele nu se lasă uşor cooptate de pe poziţiile unui umanism liberal antibigot, anti-extremisme-de-orice-fel (poziţii de pe care e recenzat – adesea cu ţţ-ţţ-ţţ-uri dezaprobatoare – în publicaţii ca The New York Times şi The New Yorker), ci zgîndăresc inclusiv comodităţile unor atari poziţii. Uşor de expediat drept mojicii, întrebările naive ale lui Ali G. despre incest sau ingenuul gest al lui Borat de a-şi oferi excrementele, într-o punguţă, unei persoane care l-a invitat în casă şi la masă zgîndăresc, într-un stil care ar putea fi caracterizat drept lumpen-buñuelian (deşi absolventul de Cambridge SBC nu e nici pe departe un lumpen), comoda habitudine mentală de a trata drept „naturale“ lucruri ce ţin de cutuma culturală. Într-o conversaţie cu mine, Alex. Leo Şerban descria specialitatea lui SBC ca pe un fel de cascadorie antropologică.

Asta era la vremea lui Brüno. Pentru noul lor film, Dictatorul, SBC şi regizorul Larry Charles au renunţat la tacticile lor de gherilă (care probabil că deveniseră tot mai greu de aplicat pe măsură ce gherilerul se transforma într-un superstar) şi s-au întors la cinema-ul convenţional din Ali G. Indahouse (2002), unde Ali G. interacţiona cu alte personaje fictive jucate de actori profesionişti. Poate şi ca o consecinţă a acestui pas înapoi, noul personaj titular – un dictator gaddafiano-saddamico-turkmenbashisto-kim-jong-il-esc (dintr-o ţară nord-africană) – este, din punct de vedere tehnic, o creaţie relativ subţire, neprevăzută, de caricaturist cu la fel de multe (şi de precise) idiosincrazii verbale şi gestuale ca Borat sau Ali G. În pofida satrapismului său sangvinar, Aladeen (căci aşa-l cheamă) e, de asemenea, mai inofensiv – într-o manevră scenaristică îmblînzitoare, ni se dezvăluie că nici unul dintre supuşii daţi de el pe mîna gîdelui n-a fost executat pe bune. (O altă asemenea manevră: abţinerea de la orice glumă avînd legătură cu islamismul.) În esenţă un copil răsfăţat (un Richie Richie în stil oriental), el descoperă chiar şi dragostea pînă la sfîrşitul poveştii. Aceasta din urmă e, totuşi, destul de provocatoare, în măsura în care, urmărind eforturile lui de a-şi recăpăta puterea în urma unui puci (declanşat în timpul unei vizite la ONU), îi pune pe spectatori în poziţia de a ţine cu el (adică de a fi împotriva democraţiei), de a aprecia eficienţa metodelor teroristo-dictatoriale folosite de el în gestionarea unei băcănii newyorkeze şi, în general, de a ieşi un pic din alb-negrul cuminte rezervat contrastelor dintre democraţie şi dictatură. Dictatorul lui SBC îl omagiază explicit pe-al lui Chaplin (ca şi acesta, SBC joacă nu doar rolul dictatorului, ci şi pe-al unui om de rînd, care seamănă perfect cu el), dar dacă al lui Chaplin se încheia cu un discurs sentimental de-al sosiei, despre cum ar arăta o lume mai bună, al lui SBC se încheie cu un discurs afurisit de-al originalului (mai degrabă după modelul lui Chaplin din Monsieur Verdoux), despre cum ar arăta America dacă n-ar fi o democraţie, ci o dictatură: prizonierii de război ar putea fi torturaţi, poporul ar putea fi minţit în privinţa motivelor unui război etc. Una peste alta, însă, aventurile lui Aladeen la New York sînt mai degrabă căutat-farfelues decît riguros focalizate pe un obiectiv satiric: printre alte isprăvi, el se masturbează pentru prima dată în viaţa lui (într-o secvenţă de montaj ce conţine imagini cu vulturi, delfini şi – într-o splendidă tuşă combinînd profanarea cu de-unde-pînă-undele – copilul Forrest Gump lepădîndu-se de cîrje şi alergînd); merge la înmormîntarea unui afro-american (sau, cum spune el, „sub-saharian“) ca să fure o barbă (cu cap cu tot) în locul celei de care a fost deposedat; şi se luptă cu reflexele lui de violator şi de anchetator-fiară („Unde sînt bazele rebelilor?“) în timp ce ajută o femeie să nască. 
 

Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.

Adevarul.ro

Arsenal nuclear Rusia FOTO Shutterstock jpg
Arsenalul nuclear al Rusiei. De ce arme dispune Moscova și cât de puternice sunt
Putin amenință cu arsenalul său nuclear, dar în constă acesta și cât de puternic este? Rusia poate lansa bombe nucleare de pe bombardiere strategice, rachete intercontinentale și submarine.
Generalul Mark Hertling FOTO EPA-EFE
Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa
Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling.
liga campionilor
Liga Campionilor: Inter câștigă pe teren propriu cu Barcelona. Napoli face scor de tenis în deplasarea de la Ajax. Toate rezultatele aici
Liga Campionilor a revenit după pauza în care au evoluat echipele internaționale. A fost o seară cu multe goluri și rezultate surprinzătoare în cea de-a treia etapă din grupele Ligii Campionilor.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.