Tristeţea cărnii

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Tristeţea cărnii jpeg

ÔŚĆ Nimfomana Vol. II / Nymphomaniac: Volume II (Danemarca ÔÇô Belgia ÔÇô Fran┼úa ÔÇô Germania ÔÇô Anglia, 2013), de Lars von Trier.  

├Än cel de-al doilea volum din romanul cinematografic ludico-intelectualisto-porno al lui Lars von Trier, ┼×eherezada nimfoman─â Joe (Charlotte Gainsbourg) ├«i poveste┼čte aparent asexuatului samaritean Seligman (Stellan Skarsgard) despre cum ┼či-a pierdut orgasmul ├«ntr-un c─âmin conjugal altminteri fericit, ├«nainte de a ┼či-l rec─âp─âta din m├«inile unui tor┼úionar sexual profesionist; despre cum s-a str─âduit la un moment dat s─â se conformeze social, dar ├«n cele din urm─â n-a mai suportat ca sexo┼čenia ei s─â fie privit─â, condescendent, ca o patologie ÔÇô doar pentru c─â respectivul cli┼čeu e mai lini┼čtitor pentru oamenii ÔÇ×cumsecadeÔÇť ÔÇô, ┼či a ales s─â tr─âiasc─â ├«n afara societ─â┼úii, ca gangsteri┼ú─â; ┼či despre multe alte aventuri, inclusiv ratate ÔÇô ca, de pild─â, o ocazie de a fi f─âcut─â sandvi┼č de doi musculo┼či imigran┼úi africani. Aceast─â din urm─â anecdot─â e dramatizat─â ├«ntr-un registru de fars─â, cu cei doi b─ârba┼úi ├«ntorc├«nd-o pe Joe pe toate p─âr┼úile, ├«n timp ce se ciond─ânesc nesubtitrat, pe limba lor, incapabili s─â cad─â de acord asupra unei proceduri optime; tustrei s├«nt goi, iar unele cadre s├«nt compuse cu umor, cu Joe ├«n planul doi, a┼čtept├«nd s─â i se hot─ârasc─â soarta, ┼či planul ├«nt├«i ocupat de dou─â penisuri mai mult sau mai pu┼úin erecte, ├«ntinse unul spre cel─âlalt ca floretele a doi scrimeuri.

Episodul cu specialistul ├«n durere-ca-pl─âcere (Jamie Bell) are tot un colorit de fars─â, ├«ns─â unul mai discret, ┼úinut sub ÔÇ×fa┼úa de piatr─âÔÇť a unei concentr─âri afectate, pseudo-clinico-documentare, pe proceduri (harna┼čamentele ┼či nodurile speciale folosite de expert pentru a o lega pe Joe cu fundul ├«n sus peste canapea, cartea pe care i-o pune sub burt─â). Pe de alt─â parte, spectatorilor le e semnalat mai clar dec├«t ├«n primul volum caracterul juc─âu┼č al analogiilor ilar-erudite pe care pove┼čtile lui Joe continu─â s─â i le inspire c─ârturarului Seligman: ├«ncep├«nd s─â se simt─â luat─â la mi┼čto, eroina riposteaz─â tax├«ndu-i una dintre dizerta┼úii drept cea mai pu┼úin inspirat─â de p├«n─â atunci. (Apropo de lips─â de inspira┼úie, von Trier amenin┼ú─â, la un moment dat, cu autoplagierea unei faimoase secven┼úe din Antichrist: e un supertaquineur.) Ca ┼či ├«n volumul I, autorul pune ├«n gurile personajelor tachinerii ┼či afuriseli la adresa corectitudinii politice, ├«ns─â, la final, are grij─â s─â opereze un c├«t se poate de corect politic (┼či, din punct de vedere dramaturgic, cam prea la ├«ndem├«n─â) schimb de roluri ├«ntre femeia (auto)identificat─â p├«n─â atunci cu sexualitatea ┼či b─ârbatul care p─âruse a fi numai ┼či numai spirit. Asta dup─â ce femeia cucerise deja pozi┼úia de putere ├«n dialogul lor ├«n┼úesat de referin┼úe literare, ar─ât├«nd c─â cel pu┼úin romanele lui Ian Fleming (simpatic─â alegere) le cunoa┼čte mai bine dec├«t b─ârbatul. ┼×i, precum ├«n discu┼úiile despre literatur─â, a┼ča ┼či ├«n sexul sado-masochist ÔÇô pe care Joe ├«l experimenteaz─â ├«n postura de dominat─â (ca terapie pentru reg─âsirea orgasmului), pentru a ajunge mai t├«rziu (ca gangsteri┼ú─â specializat─â ├«n recuper─âri) s─â-i foloseasc─â tehnicile de pe o pozi┼úie de for┼ú─â. Dar adev─ârata m─âsur─â a tactului ┼či a responsabilit─â┼úii de care e capabil von Trier (f─âr─â mi┼čto) este dat─â de felul ├«n care trateaz─â subiectul pedofiliei: episodul respectiv o fi culmin├«nd el cu planuri-detaliu pe fela┼úia oferit─â de Joe unui b─ârbat pe care tocmai l-a demascat ca pedofil, dar, dup─â cum explic─â ea imediat dup─â aceea, era vorba despre un b─ârbat care p├«n─â atunci ├«┼či reprimase at├«t de bine impulsurile, ├«nc├«t nici m─âcar el nu b─ânuia c─â le are. ├Än contrast cu fela┼úia (feroviar─â) din volumul I, prezentat─â ca o pozn─â mali┼úioas─â, fela┼úia de aici e oferit─â de Joe ca un gest de compasiune, de apreciere pentru stoicismul acelui b─ârbat (┼či al multora ca el ÔÇô aminte┼čte eroina, subliniind didactic c─â majoritatea cov├«r┼čitoare a b─ârba┼úilor cu asemenea impulsuri aleg s─â ┼či le reprime), de repara┼úie simbolic─â dup─â distrugerea vie┼úii lui.  

Adev─ârul este c─â sexul rareori e luat ├á la l├ęg├Ęre ├«n filmul lui von Trier: ├«ntre fela┼úia din volumul I ┼či fela┼úia din volumul II, eroina se transform─â ├«ntr-o fin─â cunosc─âtoare a triste┼úii c─ârnii, dar triste┼úea e acolo de la ├«nceput ÔÇô pe fa┼úa b─ârbatului din tren, care are un interes real de a se st─âp├«ni ┼či tot nu reu┼če┼čte. Asta face din Nymphomaniac un film mai degrab─â conservator dec├«t radical-eliberator ÔÇô oric├«t de elocvent─â ar fi eroina  c├«nd denun┼ú─â un program de terapie pentru dependen┼úi sexual ca pe o opera┼úiune represiv─â din partea poli┼úiei morale a societ─â┼úii. Propria ei experien┼ú─â sf├«r┼če┼čte prin a confirma (ori┼čic├«t de sarcastic) mitul iubirii romantice, presupus inescapabile (dup─â tot ce-a tr─âit, Joe r─âm├«ne perfect capabil─â de gelozie omucidar─â), mitul existen┼úei unui b─ârbat (unul singur) care e b─ârbatul-alesul-nemesisul-blestemul vie┼úii ei. Dincolo de astea, volumul II pune sexul ├«n lumina trist─â a ├«mb─âtr├«nirii, tot a┼ča cum volumul I ├«l pusese (pe durata unui capitol) ├«n lumina mor┼úii celor dragi (tat─âl lui Joe). Concluzia acestui show inegal, dar vioi (concluzie articulat─â de Joe ├«nc─â din prima parte), este c─â singura eliberare ca lumea la care ne putem a┼čtepta pe p─âm├«ntul ─âsta vine odat─â cu permisiunea de a muri.  

Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.