Topuri (partea II)

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Topuri (partea II) jpeg

Referitor la cele mai bune filme circulate în 2011 pe marile ecrane româneşti (în afara „ţarcurilor“ festivaliere), rămăsesem dator de săptămîna trecută cu o jumătate de Top 10 (locurile 6-10). Aşadar:

6. Unchiul Boonmee / Loong Boonmee raleuk chat. Realismul magic al autorului thailandez Apichatpong Weerasethakul privilegiază prezentarea seacă a faptelor, digresiunile şi non-sequitur-urile narative, recursul la machiaje şi la efecte speciale primitive în reprezentarea făpturilor de pe lumea cealaltă. Vieţi prezente, trecute sau trăite în dimensiuni paralele sînt aduse pe acelaşi plan (la un moment dat sînt puse, ad litteram, la aceeaşi masă) fără nici un tam-tam.

7. Din dragoste cu cele mai bune intenţii. În cel de-al doilea lungmetraj al său, care poate fi descris (fără nici o intenţie de a-l lua de sus) ca un copil deosebit de isteţ al …domnului Lăzărescu, Adrian Sitaru inginerizează cu fineţe un suspans medical de altă natură decît la Puiu, orchestrează cu brio un ansamblu actoricesc de mari dimensiuni şi îşi explorează, într-un mod admirabil de sistematic, de integrat tematic şi de consistent-ingenios, o marotă tehnică ţinînd de reprezentarea subiectivităţii optice a personajelor. Best of all, Sitaru dă dovadă de un spirit de entertainer cu potenţială deschidere populară. 

8. Contagion. Analitic şi distant, dar sprinţar, filmul lui Steven Soderbergh despre cum poate izbucni, cum se poate extinde şi cum poate fi combătută o epidemie neglijează cu bună ştiinţă componentele patetice şi spectaculare ale proceselor respective, focalizîndu-se pe însăşi procesualitatea – sau „tehnicalitatea“ – lor. 

9. Planeta maimuţelor – Invazia / Rise of the Planet of the Apes. Acestui sculaţi-voi-oropsiţi-ai-vieţii zis pe limba Hollywood-ului (sau acestei „pop-alegorii a libertăţii“, cum a descris-o The New Yorker) îi lipsesc din fabricaţie nişte dinţi politici cu adevărat ascuţiţi (reprezentarea răscoalei simiene a fost curăţată cu prudenţă – atît cît s-a putut – de conotaţii rasiale, sexuale sau cu lupta de clasă), dar tot ar funcţiona bine (pe YouTube) într-un re-montaj pe acordurile „Internaţionalei“.  

10. Film Socialisme. Cel mai recent poem oarecum-narativ-dar-mai-mult-asociativ al lui Godard i-a provocat eminentului jurnalist Roger Ebert o rară abatere de la obişnuita lui linie ecumenică: „exasperant, intenţionat opac şi făcut cu indiferenţă faţă de ceea ce se întîmplă pe frontul receptării [unei serii de imagini]“. Ieşindu-şi şi el un pic din pepeni, eminentul universitar David Bordwell a ripostat că „oricine are ochi“ ar trebui să aprecieze ce poate face Godard (lucrînd fără echipamente costisitoare) cu lumina, forma şi culoarea.

În privinţa celor mai proaste filme, nu pot fi sigur decît de un singur lucru, şi anume că lui Adrian Popovici, care a regizat Liceenii, în 53 de ore şi ceva, îi lipseşte pînă şi o cultură elementară a propriei meserii. În schimb, am o idee clară despre cele mai proaste dintre filmele mai „spălate“, cum ar veni, sau mai „răsărite“, care au rulat la noi în 2011. Aşadar:

1. Discursul regelui. Eficient-primitiv, acest dispozitiv mecanic de consolidare a conformismului a provocat (nu numai în România) o mare explozie de anglofilie incultă, epitomizată (la noi) de referirea lui Cristian Tudor Popescu la Shakespeare şi de convingerea Monicăi Felea de la Videofil.ro cum că filmele americane „nu vor avea niciodată demnitatea şi grandoarea filmelor britanice“. Un motiv de a dezgropa butada lui François Truffaut conform căreia noţiunea de cinema britanic e o contradicţie în termeni şi de a regreta încă şi mai amarnic recenta moarte a indispensabilului polemist englez Christopher Hitchens.

2. Biutiful. Iñárritu, care trage spre tragedie în acelaşi mod hei-rupist în care Schwarzenegger trage de fiare, a fost lăudat de Victoria Stoiciu de la CriticAtac.ro deoarece (conform unei presupoziţii simple-minded care nu se află la prima ei apariţie îndărătul unei intervenţii CriticAtac pe teme cinematografice) filmele cu personaje working-class fac automat un bine (în timp ce filmele cu personaje middle-class – ca Marţi, după Crăciun – fac automat un rău). Cea mai precisă corecţie aplicată cabotinajului lui Iñárritu a venit la noi din partea lui Mark Racz de pe Ifilosofie.ro: „[Asemenea] dulcegării plîngăcioase cu oropsiţi ajung să-i mistifice şi mai rău pe aceştia, tocmai pentru că li se întîmplă toate nenorocirile imaginabile şi devin un spectacol“ de „poverty-porn“. 

3. Bună! Ce faci? Aplaudat în neştire înaintea lansării, acest şoricel mecanic inscripţionat cu „iubeşte-mă“ e defect din fabricaţie: printre alte debilităţi, e nevrotic-aseptizat pînă la autocastrare şi totuşi izbucneşte periodic, apropo de nimic, în simulări ale actului felaţiei, care (remarca lui Costi Rogozanu, mai spirituală decît orice replică din scenariu) „sînt exact ca peluzele cu petunii plantate de primari în noiembrie prin centrul oraşelor: nu ştii de ce vin, ce vor, dar arată «bine»“. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Tradiția scrisorilor președinților americani. Îi va lăsa Joe Biden lui Trump un mesaj scris în Biroul Oval?
Președintele american Ronald Reagan a inițiat fără voie o tradiție, după ce s-a gândit să-i lase o scrisoare de felicitare succesorului său George HW Bush, în sertarul Biroului Oval de la Casa Albă, relatează AP.
pod suspendat jpg
Povestea podului pietonal unic în Europa. Leagă două vârfuri montane celebre, iar peisaje îți taie respirația
În inima Alpilor elvețieni, la granița spectaculoasă dintre vârfuri acoperite de zăpadă și peisaje montane amețitoare, se află un pod care redefinește granițele ingineriei și ale turismului.
Rasarit  Foto Freepik com jpg
Cum poate fi deprins rapid obiceiul trezirii devreme. Om de știință: „Trei zile de durere, iar restul este ușor”
Dr. Andrew Huberman, un specialist în neuroștiință american urmărit de milioane de oameni pe paginile sale de Youtube, dezvăluie câteva dintre lucrurile esențiale pe care oamenii le pot face pentru a-și putea forma rapid un obicei din trezirea de dimineață.
taro 809873 1280 jpg
Micul dejun bizar care îți dă energie pentru toată ziua. E consumat de oamenii din Papua Noua Guinee și nu mai au nevoie de nicio masă
În inima Pacificului de Sud, pe tărâmul fascinant al Papua Noua Guinee, se ascunde un secret culinar care contrazice orice așteptare legată de alimentația de zi cu zi.
Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București, la 8 februarie 1859
De ce au rămas românii cu aproape jumătate de secol în urma europenilor. Ce a contribuit la decalajul uriaș față de Occident
Românii au suferit, din evul mediu, un decalaj de dezvoltare față de Occidentul european. Acest decalaj, deși mai redus, a persistat până astăzi. În plină epocă industrială, românii abia ieșeau din evul mediu. Cea care a reușit saltul către modernitate a fost o generație de tineri intelectuali.
Cele mai populare destinații turistice în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Destinațiile populare pentru 2025. Descoperă orașele care uimesc lumea
Vacanțele sunt mai mult decât o simplă evadare din cotidian; ele sunt o oportunitate de a descoperi locuri noi și de a trăi experiențe de neuitat.
atac tancuri tunuri razboi shutterstock 2130400232 jpg
E Rusia forța de temut ce sperie toată Europa sau și-a rupt colții pe frontul ucrainean? Concluzia surprinzătoare a lui Armand Goșu
Istoricul Armand Goșu a răspuns la întrebarea care preocupă o lume întreagă: cât de puternică e Rusia, de fapt, în condițiile în care un continent întreg pare terorizat, deși armata lui Putin suferă în Ucraina. Analiza lui ține cont de detalii importante, iar concluzia e una surprinzătoare.
Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.