The horror! The horror!

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
The horror! The horror! jpeg

● Avocatul / The Counselor (SUA, 2013), de Ridley Scott.  

Semnat de veneratul scriitor american Cormac McCarthy, scenariul filmului The Counselor este în tradiţia acelor piese alegorice medievale numite „moralităţi“ (morality plays). Personajele – în primul rînd cîţiva albi putred de bogaţi, implicaţi în traficul de droguri din Mexic – vorbesc în fabule şi în pilde, şi sînt unul mai oracular sau mai criptic-gnomic decît altul. Protagonistului – un avocat (jucat de Michael Fassbender) care cade în ispită – nu i se spune niciodată pe nume (ci doar „avocatule“); iar logodnica lui (Penélope Cruz) o fi avînd ea un nume, dar acesta e superfluu – personajul oricum nu are altă identitate în afara aceleia alegorice, de „mieluşică de sacrificiu“. Scenariul nu vădeşte prea multă documentare şi nici un pic de analiză economică, politică etc.; răul e neapărat metafizic – se scrie musai cu „R“, nu cu „r“ – şi e evocat prin verbiaj bombastico-sibilinic. Faptul că acest verbiaj e lăsat să ţină loc de orice analiză a situaţiei din Mexic este prost în sine – se cheamă „mistificare“; dar e cu atît mai prost cînd reprezentarea supremă a cruzimii (întrupată de Cameron Diaz) este aparent derivată din desene animate (mai exact, din 101 dalmaţieni). Poate cel mai rizibil-bombastic moment al filmului este acela în care amantul (Javier Bardem) femeii malefice (atît de malefice, încît numele ei conţine silaba „-mal“) evocă noaptea frisonantă în care i-a fost dat să privească direct în the heart of darkness a sexualităţii ei. Şi în ce-a constat această heart of darkness? În faptul (ilustrat printr-un flashback) că ea şi-a scos chiloţii şi (the horror, the horror!) a făcut sfoara laterală pe parbrizul Ferrari-ului lor. Ceea ce face ca filmul să sune cel puţin entertaining; numai că regizorul, Ridley Scott (care, apropo de Heart of Darkness, şi-a început cariera cinematografică sub semnul lui Conrad – nu doar ecranizîndu-i nuvela Dueliştii, ci şi dîndu-i navei spaţiale din Alien numele de Nostromo), a făcut de data asta prea puţine concesii entertainment-ului. Principala concesie este, desigur, distribuţia de superstaruri (cele menţionate pînă aici, plus Brad Pitt) filmate insistent la prim-plan – mizanscena şi decupajul acestui film sînt, pe unele porţiuni, la fel de elementare ca într-un soap opera. Dar regia lui Scott e subordonată slugarnic scenariului lui McCarthy, al cărui fatalism găunos-intransigent şi pretenţios-logoreic nu admite nici surprize narative, nici întorsături de situaţie, şi nici măcar prea mult pac-pac între carteluri.

● Matei, copil miner (România – Germania – Franţa, 2013), de Alexandra Gulea. 

Matei (Alexandru Czuli) nu e un „copil miner“ – aşa cum e identificat în titlul dezastruosului lungmetraj de debut al Alexandrei Gulea –, ci un copil (de 11 ani) dintr-un oraş minier (s-a filmat în Uricani, Valea Jiului). Conceptual, filmul tinde spre un neorealism magic: abandonat temporar de mama sa (care e la muncă în Italia), exmatriculat de la şcoală şi bătut de bunicul său (Remus Mărginean), Matei fuge la Bucureşti, iar fuga sa se transformă într-o aventură iniţiatică, suspendată între realitate şi vis. Pariul stilistic este crearea unei ficţiuni – ba chiar a unei ficţiuni care, de la un punct încolo, să cocheteze uşor cu fantasticul – dintr-un material care, în bună parte, este acela al unui film documentar: un actor neprofesionist (de pildă, un cioban), „documentat“ într-o situaţie ficţională (pusă în scenă) din viaţa lui (cînd îl adăposteşte pe copilul fugar), cît mai multe vederi luate cu camera – fără să fi fost înscenate – pe străzile Uricaniului sau ale Bucureştiului. Dar elementele nu fuzionează – înscenările ies strident în evidenţă prin stîngăcia lor: de pildă, într-un cadru în care un elev încearcă să recite o poezie pe care altul încearcă să i-o sufle, regizoarea îl bagă atît de tare pe suflător în ochii spectatorilor, îl pune să-şi întoarcă faţa spre recitator (profesoara i-a poruncit să stea întors către perete) într-un mod atît de lipsit de subtilitate şi îi ridică atît de tare volumul vocii pe banda sonoră, încît e inexplicabil (altfel decît prin incompetenţa mizanscenei) de ce profesoara nu se sesizează mai repede. Hotărît lucru, pe Alexandra Gulea n-o dă fineţea afară din casă – atît profesoara, cît şi preotul şcolii sînt caricaturi realizate fără imaginaţie şi fără umor. (Actorii sînt cu toţii crispaţi – profesionişti şi neprofesionişti deopotrivă.) Aventura bucureşteană a lui Matei ar trebui să culmineze cu o noapte (oarecum cărtăresciană) petrecută în Muzeul Antipa, dar secvenţa respectivă e conceptualizată într-un mod prea flou ca să fie altceva decît un fîs. Urmează întoarcerea copilului acasă, la timp ca să prindă moartea bunicului – staţie obligatorie într-un parcurs iniţiatic atît de stas cum e al său. Matei, copil miner începe cu peisaje hibernale şi se termină cu pomi înfloriţi – atît de convenţională e şi simbolistica sa. Altminteri e pictural, nimic de zis.  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Tradiții și obiceiuri de Florii la creștini ortodocși și catolici din România Colaj
Florii 2025: Ziua în care florile prind glas și credința înflorește. Tradiții și superstiții la ortodocși și catolici: cum aduci sporul în casă
Anul acesta, Floriile - sărbătoarea care marchează începutul Săptămânii Mari și, implicit, anunță Paștele – pică în aceeași zi atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici: 13 aprilie 2025, o coincidență de calendar care adaugă profunzime unei zile deja pline de simboluri.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Unicul animal care poate vedea mai multe culori decât omul. Este faimos și pentru ochii săi
Atunci când vine vorba despre animale cu o vedere foarte bună, poate că mulți dintre noi ne-am gândi că este vorba despre vulturi, sau bufnițe. Însă, există o specie de-a dreptul neașteptată care este faimoasă printre oamenii de știință datorită ochilor unici pe care îi are!
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2251 jpg
Pariul lui Nicușor Dan la prezidențiale: câștigă tot sau pierde tot. Cât îl ajută mazilirea Elenei Lasconi - ANALIZĂ
Primarul general Nicușor Dan își joacă viitorul politic la alegerile prezidențiale. O victorie ar însemna un câștig total: va putea impune noul premier, noul guvern și o nouă majoritate parlamentară.
sarcina, viitori parinti   foto pixabay jpg
Tot ce trebuie să știe un cuplu pentru a avea un copil sănătos. Greșelile care pot transforma sarcina într-o tragedie
Medicii spun că planificarea conceperii unui copil presupune multă responsabilitate sanitară din partea părinților. Aceștia trebuie să-și facă toate investigațiile necesare pentru a afla ce boli ar putea transmite copilului pe linie genetică. În plus, trebuie să fie cu vaccinurile la zi.
image png
Pască fără aluat, rețeta rapidă și delicioasă pe care o face Teo Trandafir an de an
În apropierea Paștelui, gospodinele își planifică deja meniul pentru masa festivă, iar printre rețetele favorite se află și pasca – desertul tradițional care nu lipsește din nicio casă.
Bucuresti  Sursa Freepik com jpg
Regretele românilor mutați în noile apartamente din orașe: „Dai o căruță de bani și poate era mai bine într-un bloc comunist”
Pentru mulți români, mutarea în noile blocuri ridicate la periferia marilor orașe a devenit o provocare care le-a mai diminuat entuziasmul inițial. Invitați să-și povestească experiențele, unii au vorbit despre neajunsurile apartamentelor recent construite.
aparare jpg
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
Considerată odinioară o mentalitate marginală, mișcarea cetățenilor pregătiți câștigă teren într-o lume marcată de război, pandemie și condiții meteorologice extreme.
Robert Kennedy Jr FOTO Profimedia
R.F. Kennedy Jr. dezinformează cu privire la două medicamente care ar ajuta la „vindecarea” pacienților cu rujeolă
Secretarul pentru Sănătate al lui Trump, Robert F. Kennedy Jr., este criticat dur de medici după ce a susținut că budesonida, un medicament steroid, și claritromicina, un antibiotic, ar ajuta la vindecarea pacienților cu rujeolă.
par alb istock jpg
Doar patru ingrediente simple te scapă de părul alb. Vopseaua naturală pe care o poți pregăti la tine acasă
Indiferent de cât de multe ore petrecem în sala de sport, sau de cât de des mergem la medic, la un moment dat tot vom începe să ne confruntăm cu apariția părului alb.