Supradoza de fericire

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Supradoza de fericire jpeg

● Little Joe (Marea Britanie-Austria-Germania, 2019), de Jessica Hausner.

Alice (Emily Beecham) este o strălucită cercetătoare în fitogenetică și o mamă singură. Ea a conceput o floare frumoasă de culoarea rubinului, crescută cu grijă și atenție în laboratoarele institutului la care este angajată, floare care promite nici mai mult, nici mai puțin decît fericirea. Desigur, în anumite condiții stricte: să i se asigure temperatura și lumina ideale, să fie udată constant și, mai ales, să i se vorbească cu multă dragoste. Cercetătoarea este atît de sedusă de unicitatea acestui elixir vegetal al fericirii, căruia i se devotează pînă la punctul de a fi devenit workaholică (așa cum îi atrage atenția psihoterapeuta sa), încît, contrar protocoalelor de lucru interne, ia acasă un exemplar și i-l oferă cadou fiului ei, Joe, botezînd astfel planta Little Joe. În secret, Alice speră ca florile de laborator, care la maturitate vor avea o nuanță picturală de albastru-violet și al căror polen te îmbată la propriu de mirajul bucuriei (au un parfum sexy, remarcă un personaj), să suplinească atît de naturala aplecare a omului spre a-și contempla perpetuu propria nefericire, mai mult sau mai puțin reală.

Deși inițial este convinsă că floarea ei, acea creație perfectă a creierului uman proiectată precis în genomuri sec­vențiale, lipsită însă de darul reproducerii, poate aduce fericire, pe parcurs protagonista devine din ce în ce mai contrariată de efectele florii asupra celor cu care ea vine în contact, în special asupra fiului ei, dar și asupra colegului și admiratorului ei devotat Chris (nuanțatul Ben Whishaw). Cea care îi atrage atenția asupra stranie­tății produsului de laborator este o colegă mai în vîrstă, Bella (excelenta Kerry Fox), care remarcă prima faptul că polenul îmbătător dă dependență de Little Joe, ba mai mult, cel „contaminat“ ajunge să iubească floarea mai mult decît orice altceva pe lume. Prin misterioase permutări chimice la nivelul creierului, ea acționează asupra comportamentului uman, răspunzător pentru emoțiile noastre, și nu asupra personalității, conchide Bella. 

Pot sentimentele prinde formă și chiar un parfum propriu, așa cum visează marii parfumieri ai lumii? Pot temerile și vinovăția prinde un contur anume? Cît putem oare controla necunoscutul? La fel ca Giorgio de Chirico și ale sale tablouri care aproape că nu pot fi văzute, atît de ireală și imprecisă este percepția noastră asupra lor, provocată de tehnica sa unică, floarea Little Joe este poate un substitut ideal al fricii de noi înșine, de sine („Frica ne poate distruge percepția realității pînă cînd realizăm exact ceea ce ne sperie sau ceea ce ne dorim“, remarcă un personaj). În mod ironic, cel mai mare risc al expunerii omului la ambigua creatură vegetală pare a fi tocmai această derută existențială care nu îți mai dă voie să te autoiluzionezi, o criză de luciditate care te definește mai bine decît toate măștile autoimpuse. Într‑una dintre creațiile sale oniric-fantastice din volumul Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii, Julio Cortázar închipuia o povestire în care naratorul este fascinat de axolot, o creatură albicioasă și translucidă foarte asemănătoare cu o șopîrlă, cu branhii rozalii și chip opac. Eroul revine constant, ca într-un vis obsesiv, să admire nouă exemplare ale acestei specii expuse într-un acvariu de la Jardin des Plantes, pînă cînd trece la propriu de partea cealaltă a acvariului, acel imens ochi răsturnat al propriei ființe. Căci el continuă să își vadă chipul omenesc, privirea cu gîndul și emoțiile sale, cu temerile și speranțele sale, chiar și de partea cealaltă a sticlei.

În lente panoramări de la înălțime și cadre geometrice de un minimalism ascetic, cu atenție la detalii și pe un perfect fond neutru spart doar de culorile vibrante ale florilor sau de nuanțele pastelate ale toaletelor lui Alice, cineasta austriacă Jessica Hausner acordă prioritate la nivel vizual texturii și percepției, iar la nivel psihologic sugestiei destul de brute (prin fondul sonor straniu și neliniștitor). Însă, deși tatonează cu acuratețe și talent mai multe registre stilistice și tematice (fantastic, thriller, dramă), regizoarea pare indecisă care este, de fapt, miza creației sale, astfel că acesteia îi lipsește exact acea doză de inspirație, focus și curaj pentru a-l face memorabil. Ca atunci cînd, uitîndu-te prea îndeaproape la un tablou, îi pierzi tocmai esența.

Little Joe rulează în cinematografe din 6 martie.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

bacterie foto microbiology online
Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor
Mai mulți oameni de știință de renume mondial au cerut oprirea cercetărilor pentru crearea așa-zișilor „microbi în oglindă”, pe fondul îngrijorărilor că organismele sintetice ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ, potrivit The Guardian.
gettyimages 956800978 640x640 jpg
Aurora boreală: cele mai bune șase locuri din Europa pentru a vedea spectaculoasele lumini care colorează cerul, în 2025
Aurorele boreale au luminat cerul din Europa de mai multe ori în acest an, iar experții prezic că anul 2025 va fi unul minunat pentru observarea spectacolului de lumini.
image png
Noi detalii în cazul românului care şi-a înjunghiat mortal partenera în Palma de Mallorca, în fața fiicei de doi ani. Mesajul premierului spaniol
Românul în vârstă de 40 de ani acuzat că şi-a înjunghiat mortal partenera, în prezenţa fiicei lor de doi ani, în timp ce se aflau într-o maşină, pe o stradă circulată din Palma de Mallorca a fost dus, vineri, în faţa unui judecător al Tribunalului pentru Violenţă în Familie.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin ordonă măsuri de urgență pentru salvarea industriei cărbunelui din Rusia. Industria cărbunelui din Rusia a fost grav afectată de pierderea piețelor occidentale
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini industria cărbunelui din țară, care se confruntă cu pierderi financiare uriașe și riscă falimente masive, relatează The Moscow Times .
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii MAPN jpg
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană
Alte trei noi aeronave F-16, achiziționate de România de la Norvegia, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, întărind flota Escadrilei 48 Vânătoare și consolidând capacitatea de apărare aeriană a țării în cadrul NATO.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Ucraina rezistă eroic. Apărarea aeriană a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia astăzi
Ucraina a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia într-un atac aerian masiv, în data de 13 decembrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Kash Patel  Foto AFP jpg
Kash Patel, nominalizat de Trump la şefia FBI, cere o anchetă privind ajutorul pentru Ucraina. „Am cerut Congresului să investigheze unde s-au dus banii”
Kash Patel, propus de Donald Trump la conducerea FBI, a declarat că a cerut Congresului să deschidă o anchetă prinvind ajutorul acordat de SUA Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia. „Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”.
dan grecu colan de aur jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Gara din România pe care italienii au pus-o la pământ. Se ridică o clădire modernă, echipată cu facilități de top, o magazie, containere și antene
O gară din România va fi desființată, iar în locul ei va fi ridicată o altă clădire, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a fi pusă în funcțiune. Compania WeBuild din Italia a inițiat proiectul de reconstruire, iar lucrările se vor încheia în 2026.