Spotless minds

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Spotless minds jpeg

● Iubire elenă, de Geo Saizescu (România, 2012); Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă, de Sorin Ilieşiu (România, 2012).

Preocupat ca întotdeauna de cheltuirea cît mai responsabilă a banilor, CNC i-a oferit aproape un milion şi jumătate de RON (în 2008) lui Geo Saizescu, permiţîndu-i să-şi ducă prietenii şi familia în Grecia şi în Italia, să-i filmeze pe acolo (prin locuri pustii), îmbrăcaţi în aproximări ca de serbare şcolară ale unor costume de secol XIX, şi să acceadă astfel la nivelul ultim al deprofesionalizării: seninătatea eternă a minţii neîntinate nici măcar de o minimă cunoaştere a cinema-ului. Povestind despre patimile unei pictoriţe (grecoaice) nonconformiste (Georgiana Saizescu) din secolul al XIX-lea, Iubire elenă e o telenovelă, dar, cum ar veni, una homemade, făcută nu de profesionişti, ci parcă de fani care copiază televizorul în deplină inocenţă – adică în lipsa unor cunoştinţe elementare de dramaturgie, de regie şi de actorie. Singura urmă de tehnică narativă pe care o pot detecta în tot filmul e decizia de a plasa povestea pictoriţei într-o ramă „din zilele noastre“, asigurată de două personaje (Mircea Rusu şi Maia Morgenstern) care şi-o tot povestesc, comentează şi anticipează unul, altuia, mereu cu sufletul la gură, ca şi cum scene sută la sută generice, de tip „tată, viaţa mea e pictura“ (sau „surioară, îţi interzic să mai trăieşti în păcat cu acel bărbat“, sau „de azi înainte nu mai eşti fiica noastră“), ar fi, pentru ei, complet ieşite din comun, fără nici un termen de comparaţie în cultura lor generală.

Aşa ridicoli cum sînt cei doi, e mai bine că există pentru a le face galerie protagoniştilor – ardentei pictoriţe şi tenebros-romanticului ei maestru/iubit –, pentru că Saizescu habar n-are prin ce alte tehnici le-ar putea scoate atrăgător în relief calităţile (alea pur generice – ardenţa, tenebrozitatea –, căci de particularizări nici nu poate fi vorba). Înfiriparea iubirii nu e dramatizată deloc (în schimb, se insistă pe relative formalităţi dramaturgice ca, de pildă, renegarea ei de către familie), dar ce contează, cînd costumele lor de epocă şi obiectele de mobilier din jurul lor arată ca şi încropite din ce-a găsit fiecare mai „retro“ pe la el/ea prin casă şi din ce-au mai furat unul, altul, de prin teatrele la care au relaţii? E greu de imaginat că vreun spectator expus, fie şi minimal, nu unor filme istorice hollywoodiene, ci chiar şi unor telenovele făcute profesionist, poate să intre în vreun „pact de credinţă“ cu această lume ficţională. Dar cu adevărat stupefiante – chiar şi la standardele de impostură din lumea cinematografică românească şi din lumea studiilor universitare de profil – sînt titlurile (prof. univ. dr.) şi funcţiile (pînă nu demult decan, mai recent decan onorific al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion) conferite lui Geo „Spotless Mind“ Saizescu; şi forţele reunite (citesc pe sărite de pe afiş: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, TVR, Adevărul, Cocor Store.ro…) întru mediatizarea demonstraţiei lui că nu (mai) stăpîneşte nici acele rudimente de dramaturgie şi de regie care în condiţii normale se însuşesc în primul semestru al primului an de studii.




Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă e un film de Sorin Ilieşiu (distribuit nu cinematografic, ci pe DVD, dar după o premieră la Ateneu), în care Maia Morgenstern (filmată în prim-plan şi din profil, pe fond negru) recită pasaje din jurnalul reginei. Privind mereu fix spre dreapta, M.M. se sfîrşeşte toată atunci cînd descrie mirosul unei flori, oftează din reflex atunci cînd ajunge la un pasaj care, fără a fi deosebit de sentimental în sine, conţine cuvintele „cu trecerea anilor“ (dar la fel de prelung oftează şi atunci cînd vine vorba despre pasiunea ei – de pictoriţă – pentru culoare), gîfîie uşor de entuziasm atunci cînd îi prevede Europei un viitor luminos, aproape că se îneacă în lacrimi cînd anunţă că a descoperit plăcerile scrisului şi, de la un punct încolo, plînge serios – pe obrazul expus camerei perlează mai întîi o lacrimă, apoi alta. Rod al patentatului ei emoţionalism kitsch-tămîios, nu şi al vreunei reflecţii inteligente asupra textului, interpretarea M. M. e însă perfect consonantă cu pic-pic-picul siropului pianistic turnat de Ilieşiu peste toate cele – filmări cu ea, fotografii şi filmări de arhivă, vederi de tip carte poştală cu (de pildă) Castelul Bran în toate anotimpurile. Selecţia operată de Ilieşiu în jurnalele reginei pune în lumină anticomunismul acesteia („groaznici bolşevici“ etc.), dar poate avea şi efectul mai puţin scontat de a o face să apară ca o contabilă aproape disperat de avidă a ovaţiilor cu care e întîmpinată oriunde merge („americanii m-au transformat într-o eroină“ etc.). Pentru un spectator mai puţin simple-minded în nostalgiile sale decît e spectatorul-ţintă al lui Ilieşiu, efectul poate fi inconfortabil de apropiat de cel obţinut de Andrei Ujică în filmul său, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, al cărui protagonist îşi duce viaţa tot într-un cerc magic de urale. Evident că orice asemănare se opreşte aici, construcţia lui Ujică fiind un inteligent monument postmodern, iar a lui Ilieşiu – doar un altar kitsch. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.
Elena Lasconi la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Lasconi, de acord cu apelul lansat de liberalul Ilie Bolojan: „Dacă vrem să oprim blatul PSD este nevoie de un gest ferm: candidat unic de dreapta”
Președintele USR, Elena Lasconi, a susținut, într-un răspuns la un apel lansat de liberalul Ilie Bolojan la adresa candidaților la alegerile prezidențiale, că este nevoie de un candidat unic, acuzând că Nicolae Ciucă refuză o înțelegere între partidele de dreapta în baza unor sondaje.
Tesla 3 jpg
Șoferii de Tesla sunt încântați, după ce compania a confirmat lansarea noii tehnologii avansate: „Sunt și mai nerăbdător acum”
Proprietarii de Tesla din Europa se bucură deja de o nouă funcție de siguranță de ultimă generație pentru anumite modele.
sofer furios coada jpg
Un șofer de ridesharing a rămas fără 2.400 de lei. Cum a fost păcălit chiar de clientul său
Polițiștii atrag atenția cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. Un șofer de ridesharing a rămas, recent, fără 2.400 de lei, în portofel. Cum s-a întâmplat totul: clientul i-a cerut să-i schimbe 500 de euro, pe motiv că este noapte şi nu sunt deschise casele de schimb.
horoscop png
Horoscop luni, 18 noiembrie. Vești bune pentru trei zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână
Lorina, astrologul Click!, ne aduce horoscopul pentru luni, 18 noiembrie 2024. Iată care sunt cele mai norocoase zodii la început de săptămână.
masina politie foto: pexels
Polițiștii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune. Cât de ușor a rămas un bărbat fără aproape 2.500 de lei
Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, după ce un şofer de ridesharing a rămas fără bani, fiind păcălit într-o noapte de un client să schimbe 500 de euro cu o hârtie imprimată.
sexy  foto   Shutterstock jpg
Zodii de femei care atrag cel mai mult bărbații și le cuceresc pe loc inima. Balanțele au un magnetism incontestabil
Anumite zodii feminine au o carismă aparte și un magnetism deosebit care le captivează instant atenția bărbaților. Farmecul lor, profunzimea emoțională, încrederea de sine și atitudinea le pun masculilor inima pe jar încă de la prima întâlnire. Iată despre ce semne zodiacale este vorba.
Copii in sala de clasa jpeg
Orașul în care primarul a cerut verificarea vizelor de flotant și face controale în școli: crede că traficul s-ar diminua dacă elevii ar învăța lângă casă
Un primar susține că traficul din oraș s-ar diminua dacă părinții și-ar înscrie copiii la școlile de cartier. Edilul a cerut controale în mai multe școli pentru a verifica vizele de flotant.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.