Retro-futurism

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Retro futurism jpeg

● Tron: moştenirea / Tron: Legacy (SUA, 2010), de Joseph Kosinski.  

Lansat în 1982, filmul Tron avea ca protagonist un programator de jocuri video (Jeff Bridges) ce devenea, la propriu, ostatecul programelor pe care le crease. Acestea din urmă erau reprezentate ca nişte nenici îmbrăcaţi în costume mulate, cu modele de dungi fosforescente ce încercau să trimită la ideea de reţea informatică. Feţele lor pîlpîiau în alb-negru şi unii dintre ei purtau suliţe. Principalele lor îndeletniciri erau duelurile gladiatoriale cu discul (în esenţă, aruncau unul în altul cu un disc) şi cursele de „luminorete“ (un fel de motociclete, fiecare de o anumită culoare fosforescentă, care, gonind, îşi creau în jurul lor propriile piste luminoase). La vremea aceea, filmul a fost un eşec: critica nu prea a văzut dincolo de aspectele lui tembel-comerciale (felul pueril în care încerca să capitalizeze pe noutatea, cu lipici la tineret, a sălilor de jocuri video), iar obişnuiţii sălilor de jocuri nu s-au prezentat la cinematografe în număr destul de mare: poate că încă nu erau destui cu totul – poate că lumea încă nu era gata pentru asemenea filme – sau poate că tehnologia creării de imagini pe computer nu era încă gata. Dar iată că timpul a trecut, iar imaginile din vechiul Tron, cu grafica lor de joc video primitiv, au devenit fascinante; şi nu doar imaginile create pe computer, ci şi costumele şi culorile fac ca filmul să fie azi o comoară pentru cunoscătorii stilurilor (în sensul de fashion) optzeciste. Însă timpul a făcut mai mult pentru Tron decît să confere interes arheologic gunoaielor pop-culturale din care era făcut; a iluminat, printre acestea, şi lucruri care de la bun început nu fuseseră gunoaie. Unele elemente din designul său vizual – decorurile constînd din forme geometrice pure, printre care se mişcă trupuri umane de un alb-negru spectral cusut cu fir albastru electric (sau portocaliu electric, în cazul personajelor negative) – îl îndepărtează de Războiul stelelor (modelul inevitabil al aproape oricărui film SF din epocă), făcîndu-l să arate mai degrabă ca un vechi film de avangardă (poate german) care s-a pierdut (poate chiar ceva ce-ar fi vrut Fritz Lang să facă după Metropolis).   

Ei bine, recent lansata (în 3D) continuare la Tron, care se intitulează Tron: moştenirea (şi e vîndută ca Avatar-ul anului 2010), e făcută de nişte oameni care chiar înţeleg şi respectă „moştenirea“ (vorba lor) culturală pe care o administrează – atît filonul ei principal, fosforescent-optzecist, cît şi ăla clasic, avangardist-german. Atunci cînd fiul personajului lui Jeff Bridges vizitează sala de jocuri video care-i aparţinuse tatălui său (şi care rămăsese neatinsă de la dispariţia acestuia), el porneşte cîteva aparate şi dintr-unul din ele iese însuşi the spirit of ’83 – cîntecul „Sweet Dreams“ al celor de la Eurythmics. Muzica electro-simfonică realizată pentru film de duoul Daft Punk omagiază, la rîndul ei, diverşi „grei“ optzecişti ai sintetizatorului; atunci cînd nişte programe din alea nasoale, îmbrăcate în costume mulate şi înarmate cu nişte beţe fosforescente, dau buzna, în formaţie de luptă, într-o discotecă, şi sintetizatorul se porneşte, începutul luptei ar putea fi un început de clip de pe la începuturile MTV-ului. Patronul discotecii e un progrămel depravat (încă o dată, majoritatea personajelor sînt programe de calculator), care arată ca un glam rocker şi ţine pe lîngă el o (cum să-i spun?) „progrămiţă“ blondă, care arată ca un manechin de plastic din vitrina unui magazin şi care contrastează şic cu o „progrămiţă“ brunetă din tabăra binelui, cu tunsoare de anii ’20 şi ochi mari ca ai robotului Maria din Metropolis. În astfel de momente, filmul aminteşte ce reciclator îndrăzneţ al istoriei culturii vizuale a fost MTV-ul la începuturile lui. Evident că toată partea din film care ţine de personaje, de mesaje, de semnificaţii simbolice etc. nu e decît o umplutură – necesară, dar nefericită – în spectacolul său de sunet şi lumină. De data asta, personajul lui Jeff Bridges e identificat cu Dumnezeu: din motive complicate, el nu poate interveni asupra programelor pe care le-a creat; nu poate decît să mediteze (în poziţia lotus) şi să filozofeze (balivernist). Iar actorul ce poate să facă într-un asemenea rol? Să-şi lase barbă şi să radieze amenitate californiană. Tot Bridges – numai că nu chiar el, ci o versiune de-a lui, mai tînără cu 20 de ani, creată pe computer – îl joacă şi pe personajul negativ: un program care s-a revoltat împotriva creatorului şi a devenit un fel de führer al celorlalte programe – cărora, într-un cadru inspirat din Triumful voinţei al lui Leni Riefenstahl, li se şi adresează cu „Salutare, programe“. Delirant. Păcat că filmul nu poate să stea tot timpul pe culmile atinse în asemenea momente – fiind un blockbuster, trebuie să se ocupe şi de tradiţionalele socoteli dramaturgice cu tatăl şi fiul, băiatul şi fata etc. Ce e slab în el – şi anume dramaturgia – e încă şi mai slab decît în Avatar, dar, pe partea de look, în retro-futurismul său intră mai multă cultură şi mai mult umor decît au intrat în utopismul naturist al lui James Cameron.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

iphone 3291875 1280 jpg
Care abonament mobil nelimitat este mai ieftin în România? Ofertele Digi RCS-RDS și Vodafone
Digi RCS-RDS este cunoscut pentru tarifele foarte accesibile și rețeaua sa de internet performantă. Abonamentele lor sunt simple, iar toate ofertele includ acces la rețeaua 5G a companiei, viteze mari și costuri reduse.
ulei catina jpg
Leacul din cătină care susține imunitatea
Uleiul de cătină, extras din fructele, frunzele și semințele plantei Hippophae rhamnoides, este recunoscut pentru beneficiile sale remarcabile asupra sănătății.
ochii fecioarei guadalupe jpg
Misterul din ochii Fecioarei Maria din Guadalupe. Mărită de mii de ori, imaginea dezvăluie siluetele a 13 persoane
Cel mai vizitat sanctuar al Fecioarei Maria se află în Mexic. Aici este adăpostită probabil cea mai misterioasă icoană catolică din lume: imaginea Fecioarei Maria din Guadalupe imprimată pe o pânză purtată în 1531 de un țăran, pe nume Juan Diego.
frig
Prognoza meteo 19 ianuarie. Temperaturi ridicate în sud şi est, cod galben de burniţă în vest
Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, din punct de vedere al temperaturilor, va fi cald în sud şi est, dar se vor înregistra temperaturi scăzute şi chiar cod galben de burniţă până la prânz în vest.
Încetarea focului în Gaza - Israel, Hamas, ostatici FOTO EPA 12746466 jpg
Pacea în Gaza a fost amânată. Motivele anunțate de Hamas și Netanyahu
Intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas, programată duminică, la ora locală 8:30 (06:30 GMT), a fost amânată.
protest anti Trump, captura video jpg
Mii de americani au protestat împotriva lui Donald Trump, care îşi pregăteşte instalarea la Casă Albă
Mii de americani au ieşit în stradă să protesteze împotriva lui Donald Trump în acest weekend, cu doar două zile înainte de învestirea sa ca preşedintele al SUA, din 20 ianuarie.
regina maria coroana png
image png
TikTok, nefuncţional în SUA. Mesajul primit de utilizatorii americani cu privire la Donald Trump
TikTok a devenit nefuncțional în Statele Unite ale Americii, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind interzicerea platformei. Utilizatorii americani au primit un mesaj în care este nominalizat Donald Trump.
avion zbor profimedia jpg
O nouă cursă aeriană în România cu prețuri de la 24,99 euro. Alte două rute vor fi lansate în martie
Compania aeriană românească AnimaWings a lansat o nouă rută regulată, între Cluj-Napoca şi Bucureşti,. Frecvenţa va fi de de opt zboruri pe săptămână în zilele de luni, miercuri, joi,