Pitici monumentali

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Pitici monumentali jpeg

● Hobbitul: O călătorie neaşteptată / The Hobbit: An Unexpected Journey (SUA, 2012), de Peter Jackson.

Hobbitul: O călătorie neaşteptată e primul episod dintr-o a doua trilogie cinematografică (după Lord of the Rings) derivată din literatura lui J. R. R. Tolkien, regizată (ca şi LOTR) de Peter Jackson şi echivalabilă (în funcţie de gradul de inocenţă/experienţă al privitorului vizavi de căile Hollywood-ului) fie cu un act de expandare a Universului de către Demiurg, fie cu simpla extindere a unui parc tematic gen Disneyland (aici, Tolkienland) sau cu simpla repliere pe teren sigur a unui regizor-artizan limitat, după un eşec precum The Lovely Bones (2009). În orice caz, romanul tolkienian ecranizat de data asta nu mai e o epopee (cum era LOTR), ci doar o simplă (adică scurtă) aventură; decizia de a-l dilata la dimensiunile unei trilogii e mai uşor de pus pe seama cupidităţii decît pe seama fidelităţii.

Partea de expoziţiune (în care eroii doar se pregătesc pentru aventură) e gestionată atît de tacticos încît, vorba lui Todd McCarthy de la Hollywood Reporter, e ca şi cînd filmului Vrăjitorul din Oz „i-ar fi luat aproape o oră numai ca să-şi scoată personajele din Kansas“. Ora respectivă e dedicată unei pastorale/feerii cu pseudospecific englezesc, combinînd împrumuturi din cultura edwardiană (manierele şi o parte din vestimentaţia hobbitului Bilbo Baggins) cu o evocare generală a folclorului celtic (gnomi cu accente scoţiene izbucnind în hai-ho-hai-ho-uri cînd melancolice, cînd frust-voioase). La capătul acestor preparative lălăite, eroii – Bilbo (cu 60 de ani mai tînăr decît în LOTR şi jucat nu de Ian Holm, ci de Martin Freeman), vrăjitorul Gandalf (Ian McKellen) şi o dirty dozen de (de fapt, 13) gnomi războinici (buluc de nasuri protuberante şi de bărbi încîlcite din care nu ies în evidenţă cine ştie ce individualităţi) – pornesc, în sfîrşit, în misiunea lor de recuperare a unei pietre preţioase din bîrlogul unui dragon. Două ore mai tîrziu, cînd se termină filmul, eroii sînt tot departe de bîrlogul dragonului, dar între timp s-au conturat destule mistere şi conflicte secundare (un necromant malefic, o pădure bolnavă, un orc ciung care i-a jurat răzbunare unuia dintre gnomi) încît faraonica arhitectură epică proiectată de Jackson (trei episoade de cîte aproximativ trei ore) să capete măcar o aparenţă de justificare.

Cu tot faraonismul, tonul e mai mult amiabil decît grandios. O altercaţie cu trei troli stupizi (cu accente cockney), care-i pun la proţap pe gnomi, e scrisă şi pusă în scenă ca un episod de comedie burlescă. La fel şi coborîrea eroilor în regatul subteran al goblinilor, al căror rege (cu bărbia atîrnîndă ca un testicul) dă să se lanseze, la un moment dat, într-un număr muzical (practic cel de-al treilea din film, după cîntarea gnomilor de dinaintea plecării la drum şi după demonstraţia lor de spălare coregrafică a vaselor). Publicate între 1937 şi 1955, hobbiţiadele literare ale lui Tolkien au figurat printre textele sfinte ale „contra-culturii“ şaizeciste, iar Jackson (a cărui filmografie de dinainte de LOTR – Braindead, Heavenly Creatures, Forgotten Silver – se caracteriza şi printr-un anumit apetit pentru subversivitate) rămîne îndeajuns de hip încît să celebreze această asociere prin vreo două aluzii voalate la consumul recreativ de droguri. Că, pe de altă parte, Jackson nu e destul de hip, o dovedeşte siropul vizual prerafaelit al secvenţelor plasate în Rivendell, citadela elfilor (pe-atît de aristocratici pe cît de proletari sînt gnomii şi pe cît de lumpeni – trolii), unde eroii noştri sînt invitaţi să-şi refacă puterile mîncînd foi de salată sub o lumină mieroasă, în acorduri de harpă şi fluier. Vechi cunoştinţe din Stăpînul inelelor, precum Galadriel (Cate Blanchett) şi Saruman (Christopher Lee), sînt acolo ca să le dea bineţe fanilor, şi însuşi paznicul inelului din LOTR, Gollum (un desen animat creat pe computer pornind de la prestaţia înregistrată a unui actor real – Andy Serkis), îşi face apariţia mai tîrziu (în altă parte), ca să-l provoace pe Bilbo la un concurs de ghicitori. Felul neo-expresionist în care e conceput personajul Gollum (această znamenie chinuită e însuşi spiritul personajelor lui Peter Lorre, conjurat prin magia cinematografului digital) rămîne una dintre gloriile seriei, iar secvenţa cu el ridică nivelul programului de aventuri de-aici – un program altminteri rutinier – ceva mai aproape de nivelul mito-poeziei. În rest, stînci antropomorfice care învie ca să-şi dea capete în gură şi alte itemuri regulamentare din meniul cinema-ului fantasy. N-am văzut Hobbitul într-o sală adaptată la noua tehnologie de filmare (3D plus 48 de fotograme pe secundă) experimentată de Jackson în cadrul acestui proiect, aşa că n-o pot comenta (comentariile pe care le-am citit, preponderent negative, subliniază aspectul neaşteptat de „televizual“ sau de „VHS-istic“ al imaginii), dar, într-o prezentare „tradiţională“ (24 de fotograme pe secundă în 3D), camera lui Jackson (o cameră adesea virtuală) domneşte cu mai multă superbie ca niciodată asupra mirificelor peisaje neo-zeelandeze (şi ele îmbunătăţite pe computer). 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.