Pătrunderi

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Pătrunderi jpeg

● Întors pe dos / Inside Out (SUA, 2015), de Pete Docter.  

Acţiunea ambiţiosului lungmetraj de animaţie

acoperă cîteva zile din viaţa unei fetiţe de 11 ani, Riley, care suferă din cauza faptului că, împreună cu părinţii ei, s-a mutat de tot din Minnesota la San Francisco. Dar grosul acţiunii se desfăşoară în capul lui Riley, unde dezrădăcinarea ei are repercusiuni cataclismice. Ce-i acolo? Pentru început, un arhipelag suspendat, în care fiecare insulă e amenajată pe cîte o temă – familia, prietenia –, iar împreună dau identitatea fetiţei. Efectul traumatizant al dezrădăcinării este că aceste insule încep să se prăbuşească una cîte una. Însă există acolo şi un turn de control, cu un pupitru la care se înghesuie, se ciondănesc, dar una peste alta colaborează cinci emoţii primare personificate: Bucurie (o zvîrlugă de fată luminescentă), Tristeţe (tot fată, dar albastră, îndesată, anticool), Dezgust (tot fată, verde), Furie (bărbat, roşu, îndesat) şi Panică (bărbat, deşirat, cu papion). Filmul arată că în capul oricui e la fel – un turn de control cu aceleaşi cinci emoţii (în fine, versiuni ale lor: cele din capul mamei lui Riley seamănă cu ea, cele din capul tatălui sînt mustăcioase ca el etc.) la butoane (ele organizează şi gîndirea raţională). Atunci cînd Bucurie şi Tristeţe sînt ejectate accidental din turn, ele sînt obligate să colaboreze şi mai strîns ca să găsească drumul înapoi şi s-o salveze pe Riley, rămasă la cheremul destructiv al celorlalte trei emoţii. Odiseea lor le duce printr-o labirintică arhivă de amintiri – sfere depozitate pe rafturi şi înlăturate, în cazul neaccesării, de muncitori echipaţi cu aspiratoare. Mai departe, cele două emoţii traversează o Zonă a Gîndirii Abstracte, unde sînt dureros „deconstruite“ – într-o secvenţă pe durata căreia acest film de animaţie 3D se avîntă într-o introducere în principiile artei nonfigurative. Fiindcă au neapărată nevoie s-o trezească pe Riley din somn, ademenesc un clovn monstruos din subconştientul ei (reprezentat ca o închisoare) pînă în studioul de filmare unde (într-o literalizare a metaforei cinematografiei ca „fabrică de vise“) tocmai se regizează visul ei din noaptea aceea. În fine, îl cunosc pe abandonatul ei prieten imaginar de cînd era mai mică (un pisico-delfino-elefant care, atunci cînd plînge, produce bomboane pe post de lacrimi), dar şi pe mai recentul, deşi la fel de imaginarul ei

(care, ca produs al unei fantezii încă neintrate bine în pubertate, nu prea ştie să facă altceva decît să pozeze şi să-şi aranjeze freza). Cu du-te-vino-ul său între ce se întîmplă pe Pămînt şi ce se întîmplă pe planeta din cap (la un moment dat ni se arată pas cu pas cum turnul de control din capul lui Riley şi turnul de control din capul tatălui ei îi împing către o ceartă), această producţie Pixar experimentează cu un nivel de complexitate narativă foarte îndrăzneţ la un cinema care li se adresează în primul rînd copiilor. Idei dulci, căutat-copilăreşti, cum e aceea a elefănţelului care plînge bomboane, coexistă cu gaguri conceptuale cum e acela în care cele două emoţii primare se supun procesului de abstractizare. Chiar şi o metaforă-clişeu cum e aceea a fabricii de vise/filme este saturată – se brodează elaborat pe ea. Judecată după standardele unor filme de Miyazaki (de pildă), această reprezentare a „ce se întîmplă în capetele noastre“ sub forma unui soi de parc de distracţii şi aventură poate părea, desigur, disneyficantă – în sensul de aseptizantă. Dar acest film regizat de Pete Docter e un divertisment hollywoodian pentru copii ale cărui teme majore (ca şi ale altor filme Pixar, ca

sau ca

– acesta din urmă regizat tot de Docter) sînt obsolescenţa şi pierderea, şi a cărui morală este că tristeţea îşi are funcţia ei – datorită ei recunoaştem schimbările prin care trecem drept schimbări şi pierderile pe care le suferim drept pierderi. 

● Misiune: imposibilă – Naţiunea secretă / Mission: Impossible – Rogue Nation (SUA, 2015), de Christopher McQuarrie.

Cel de-al cincilea film din seria

e un divertisment OK, dar nememorabil. Are două secvenţe care aspiră la statutul de tur de forţă, fără ca regizorul, Christopher McQuarrie, să valorifice la maximum posibilităţile vreuneia din ele. În prima, care se mai şi cere măsurată de cunoscători cu etalonul unei secvenţe hitchcockiene din

e vorba despre un atentat la operă (o montare a lui

), cu agilul Ethan Hunt (Tom Cruise) dîndu-se huţa pe schelele din culise în căutare de lunetişti ascunşi. A doua secvenţă, absolut de rigoare într-un film din seria

prezintă o pătrundere prin efracţie într-un loc construit anume ca să facă imposibile asemenea pătrunderi: un seif subacvatic unde Cruise, descins fără tub de oxigen, are la dispoziţie trei minute ca să înlocuiască un obiect cu un alt obiect, evitînd să fie lovit în cap de un braţ metalic care turbionează pe acolo – totul într-un singur cadru, cu aparatul de filmare poziţionat astfel încît spectatorilor să le fie clar tot timpul că cel care-şi ţine respiraţia sub apă e chiar Cruise. Impresionanta formă fizică a lui Cruise (la 53 de ani) şi privirea sa ageră dau împreună cam tot personajul său. Agentul Hunt de la IMF (Impossible Missions Force) nu demonstrează prea mult farmec în acest episod; de fapt, nici nu prea zîmbeşte. Nici nu flirtează cu agenta dublă sau triplă, care, jucată de Rebecca Ferguson, are dreptul din scenariu să-l egaleze în cascadorii şi în manevre deştepte. Cu excepţia fazei în care un personaj îşi jupoaie propria faţă dintr-un singur gest, revelînd că aceasta nu era decît o mască de latex – o altă fază de nelipsit într-un

parte definitorie din zestrea fermecător-desuetă a serialului de televiziune cu acelaşi titlu (1966-1973) –, filmul nu conţine multe gaguri. În prima jumătate de oră se face un pic cu ochiul spre epoca primelor aventuri ale agenţiei IMF: Hunt îşi accesează ordinele de pe un vinil, între două descinderi în spaţii cu parfum de Război Rece (Minsk, Havana). Cîtuşi de puţin dispus să reîncălzească acel război, filmul se instalează repede, în cele ce urmează, într-o atitudine cinică la adresa oricărei puteri, în primul rînd a celei de pe axa Londra-Washington. Salvarea stă în individ, în replierea acestuia pe propriile resurse, dar şi în coeziunea unei echipe ca IMF-ul, ai cărei membri sînt obligaţi în operaţiunile lor să se coordoneze şi să-şi încredinţeze vieţile unii altora ca nişte trapezişti.  

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.
Marcel Ciolacu s a întors, sâmbătă, în localitățile din Galați afectate de inundații  Foto Marcel Ciolacu Facebook jpg
Premierul Ciolacu accelerează lucrările de reparații în zonele lovite de inundații: efectele celor aproape 200 de milioane de lei alocați
Prezent în județul Galați, pentru a evalua derularea lucrărilor de reabilitare în zonele afectate de inundațiile din luna septembrie, Premierul Marcel Ciolacu anunță că trei sferturi dintre proiecte sunt la stadii între 50 și 80%, și că Guvernul va suplimenta bugetul acordat autorităților locale.
Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE
Prima manifestație majoră a opoziției ruse împotriva războiului din Ucraina, organizată de Iulia Navalnaia la Berlin
Liderii opoziției ruse din exil organizează duminică, la Berlin, prima manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Accident nimicitor, din cauza vitezei excesive. Doi tineri, de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, în Vrancea
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seara, cu un alt autoturism care venea din sens opus. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea.
nadia bela jpg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Ce imagine emoționantă a publicat „Zeiţa de la Montreal”
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Acesta s-a stins din viață în SUA.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.
Concursul de rezidenţiat va avea loc pe data de 15 noiembrie
Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în Rezidenţiat. „Este poarta de intrare în specialităţile medicale”
Peste 10.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică, 17 noiembrie, examenul de intrare în Rezidenţiat. Aproape 4.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
stima de sine jpg
Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic
Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioar
diferenta dintre vreme si clima jpg
Prognoză meteo duminică, 17 noiembrie. Cod galben de ceață în mai multe județe. Vremea se încălzește ușor
În prima parte a zilei, duminică, 12 noiembrie, însă la amiază vremea se va încălzi în majoritatea zonelor. Maximele pleacă de la 5 grade în zona Transilvaniei și ajung la 12-13 grade în Muntenia, în Moldova și în sudul Banatului.