„O poveste care sper să ajungă la cît mai mulţi oameni“
Ce a însemnat pentru lungmetrajul dvs. de debut, O lună în Thailanda, care a avut de curînd premiera românească, faptul că a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Veneţia?
A însemnat în primul rînd o şansă. E un film vorbit în limba română şi cu un subiect destul de mic, aşa că altfel n-ar fi găsit un distribuitor în străinătate. Prin selecţia la un festival important am căpătat un distribuitor internaţional şi filmul va fi vizionat şi în alte ţări... asta e cel mai important.
Spuneaţi că este un film cu tineri şi despre tineri. Despre ce e vorba?
E vorba despre un tînăr de aproximativ 30 de ani, care decide ca în noaptea de revelion să se despartă de iubita actuală, fiind nemulţumit de relaţia lor. Porneşte în aceeaşi noapte în căutarea unei foste iubite, pentru că are senzaţia că ea este, de fapt, marea sa dragoste. Rămîne de văzut dacă are dreptate sau nu.
E diferit de ce aţi mai făcut în scurtmetraje? Ce nume apar în distribuţie?
E puţin altceva pentru că încă din faza de scenariu eram conştient că filmul va fi vizionat de mai mulţi oameni, pentru că scurtmetrajele au un circuit de distribuţie foarte restrîns: festivaluri şi cîteva emisii la televiziuni. Acum, însă, publicul va merge să-l vadă în cinematografe, aşa că mi-am dorit să fie o poveste care să ajungă la cît mai mulţi. Am încercat să nu folosesc actori foarte cunoscuţi. Andrei Mateiu e personajul principal, alături de Ioana Anastasia Anton şi Sînziana Nicola, dar probabil că Tudor Istodor este cel mai cunoscut dintre ei. Apreciez filmele care nu reciclează actori din alte filme pe acelaşi tip de personaj. Mulţi actori sînt la debut în lungmetraj.
Paul Negoescu este regizor.
a consemnat Ana Maria SANDU