Mila și post-demonii ei

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Mila și post demonii ei jpeg

● Pătratul / The Square (Suedia-Germania-Franța-Danemarca, 2017), de Ruben Östlund.

Într-o carte de interviuri apărută și la noi cu cîțiva ani în urmă, pictorul britanic Francis Bacon mărturisea că visul său ca artist este „să creeze cel mai bun tablou despre strigătul uman“. Un astfel de tablou despre acel strigăt uman provocat de criza (post-)umanității și de alienarea milei, a altruismului asociat la modul ideal condiției umane i-a reușit însă suedezului Ruben Östlund.

Povestit, filmul recompensat cu Palme d’Or la ediția din 2017 a Festivalului de la Cannes, pare un film de artă elitist, cu pretenții moralizatoare. Nimic mai fals: comedie satirică savuroasă, pelicula captivează și un public care nu e neapărat interesat de „estetica relațională“, acel tip de artă vie, trăită și experimentată pe viu de artist și de publicul său, concept care stă la baza filmului. Delimitat într-o piațetă cu rezonanță istorică din Stockholm, Pătratul este un „sanctuar al încrederii și altruismului, în care fiecare are drepturi și obligații egale“, un fel de celulă utopică, menită să fie un viu omagiu adus valorilor creștine (nu întîmplător, eroul principal, curatorul și managerul muzeului de artă contemporană care a creat Pătratul, poartă numele Christian).

Prin expunerea expresivă, captivantă și inteligentă a aceleiași polarități intens relativizate bine – rău, filmul reamintește cumva, în substanță, de Dogville, deși mizanscena sa nu este gîndită deloc în termeni teatrali (spre deosebire de danezul Lars von Trier), ci valorizează ingenios, elegant, dar și foarte explicit mijloacele cinema-ului: picturalitatea minimalistă a cadrelor (probabil că dacă De Chirico ar fi făcut film, ar fi arătat cam așa, cu un clin d’œil la Jackson Pollock, ca în surprinzătoarea scenă a tomberonului), precizia geometrică a punerii în scenă, unghiurile neobișnuite de filmare, contrapunctul forte al tăcerii, toate într‑un film-instalație a cărui structură vizuală folosește tocmai momente-instalație ca noduri principale de semnificație. În scena-cheie a filmului, un performance al unui artist rus interpretînd un foarte agresiv om-maimuță le testează spectatorilor propriile limite ale milei. Una dintre eroinele filmului are drept animal de companie o maimuță. Starea  de primată a omului este încă latentă, în pofida mileniilor de civilizație, dar ea poate fi contracarată de solidaritatea în fața suferinței aproapelui. Într-una din expozițiile muzeului din Pătratul, publicul are acces la spectacol în funcție de felul în care își percepe semenii: I trust peo-ple / I mistrust people. Într-un experiment din anii ’70 deseori citat, artista Marina Abramovici și-a transformat corpul în obiect provocîndu-și spectatorii să facă ce vor cu ea prin intermediul a 72 de obiecte. La final era pe punctul de a fi sacrificată de semenii săi atrași de jocul perfid al disoluției voinței sale de ființă umană.

Este o societate postmodernă sufocată de urgența senzaționalului cu orice preț, de egoism și nepăsare, de snobism și aparențe, de statutul incert al imigranților, în care realitatea paralelă este o miză tot mai seducătoare (videoclipul cu o fetiță blondă, cerșetoare în perimetrul Pătratului, care explodează alături de pisica sa, se dovedește mai incitant decît faptul că e vorba, de fapt, de un teaser-trucaj al unei agenții de PR menit promovării muzeului). Totuși, sursa răului și uneori a căinței nu e neapărat sau nu în primul rînd externă, ci vine și din forța liberului-arbitru în asumarea alegerilor noastre. Apariția puștiului de origine musulmană care, victimă colaterală a ilarei acțiuni a lui Christian de a-i pedepsi simbolic pe autorii unui furt comis asupra sa chiar în spațiul Pătratului, promite să îi facă acestuia „viața un haos“, compune una dintre cele mai intense secvențe ale filmului. Ea aduce aminte de genul de terifiant aproape demonic, asimilabil poate propriei conștiințe, din Ora lupului al lui Ingmar Bergman, dar și de alura insidioasă și perfidă a răului din unele filmele ale lui Michael Haneke (Caché sau Le temps du loup), asimilabil pericolului omniprezent al unei societăți autiste.

Scandalos de incorect politic, inteligent și ironic, amuzant fără limită și de o cruzime în final generoasă, Pătratul/The Square este unul dintre acele rare filme imposibil de anticipat, un film-bijuterie parcă făcut să ne reamintească, din cînd în cînd, fascinația pentru a șaptea artă. Resursele de umanitate, în pofida post-demonilor care o sabotează într-un ritm maladiv, sînt din fericire regenerabile, epifania postmodernității nu include post-iluzii.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.