Lupta cu sistemul

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Lupta cu sistemul jpeg

● Să nu ucizi (România, 2019), de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

De puțin timp, Netflix difuzează Să nu ucizi, convingătorul debut al tinerilor cineaști Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, inspirat de scandalul diluării dezinfectanților Hexi Pharma de acum cîțiva ani. O coincidență plină de ironie (ca atîtea altele de care viața ne oferă abundent) – pe fondul dramaticei crize sanitare mondiale actuale și al falimentului evident al sistemului național de sănătate. Protagonistul, tînărul și talentatul chirurg pediatru Cristian Badea (excelent interpretat de Alexandru Suciu), este genul acela de erou solitar devorat de ideea dreptății și a unui cod moral acerb, negat în fiecare clipă de realitatea din jurul lui. Bulversat de moartea unui copil de care părinții acestuia îl consideră vinovat, medicul descoperă că reala cauză a morții băiatului nu a fost o eroare medicală proprie, ci diluția materialului sanitar de la Septo Pharma (furnizorul din film), care favorizează infecțiile nosocomiale în spitalele noastre. Primul său gest este, desigur, devoalarea falsului în fața Profesorului (Gelu Colceag), prototipul autocratului care domnește ca pe propria moșie în orice instituție de sănătate autohtonă.

Pe măsură ce conștientizează tot mai mult că nevoia sa de adevăr este, de fapt, o miză personală, nu general umană, Cristian devine tot mai singur în fața complicității în tăcere a celorlalți, de la soția și colega sa Sofia (Cristina Flutur), mama sa (Tania Filip), colegul său Ilie (Elias Ferkin) pînă la, inevitabil, instituțiile statului sau mass-media. Calea lui nu prea este în lumină (acea lumină cu care cărțile sfinte asociază adevărul), ci pare să avanseze ca într-un infinit labirint rece și aseptic (ca în intensul plan-secvență în care străbate nesfîrșitul culoar din marmură albă al Procuratorii Generale, urmărit îndeaproape de camera de filmat). 

Deși nu este lipsit de anumite clișee sau manierisme (spre exemplu, gestul obsesiv de a-și spăla mîinile înainte de operație) și împrumută destul de mult din estetica Noului Val, Să nu ucizi are o siguranță a execuției, o prospețime vizuală și o acuratețe a ideilor care îl transformă într-un debut promițător. Din fericire, cu toate că titlul filmului trimite direct la a șasea poruncă biblică, lipsește tonul moralizator, deși nu și semnele spiritualității. Chiar dacă inițial pare mai degrabă agnostic și are păcatele sale (binecunoscutul plic cu bani sau o anumită superioritate, izvorîtă din conștientizarea propriei valori, în raport cu semenii), pe măsură ce lupta sa devine una acerbă în special cu inerția sistemului, eroul își extrage forța interioară din sinronicități aproape magice (spre exemplu, crucile albe țîșnite parcă din pereții locuinței pe care o închiriază după ce își părăsește familia).

Înrudit cu caracterele exemplare, dar și uman-vulnerabile din Dekalog-ul anilor ’80 al lui Krzysztof Kieslowski sau din filmele altui polonez preocupat de nesfîrșitele pendulări ale individului între preceptele morale care îi justifică existența, Krzysztof Zanussi, Cristian este un avocat sine qua non al nevoii de a crede în bine în pofida a orice, chiar și a implacabilei domnii a răului. Dacă, așa cum spunea marele Kieslowski, „de 6.000 de ani, aceste porunci (n.r. – cele zece porunci) s-au dovedit indubitabil juste, și totuși le încălcăm în fiecare zi“, miza din Să nu ucizi este chiar legitimitatea vieții în fața morții. În scena-cheie a filmului, medicul îl urmărește pe patronul Septo Pharma (Daniel Popa), iar întîlnirea cu acesta este o improvizație de teatru absurd, poezie și sarcasm (el însuși fost medic, patronul biocidelor diluate îi mărturisește că a găsit un job mai bun decît să vindece oamenii, și anume să îi omoare). În cartea sa Cele zece porunci ale zilelor noastre, filosoful André Chouraqui vorbea despre nevoia umanității de a vedea în a șasea poruncă nu doar „o promisiune pioasă“, ci „condiția sigură a supraviețuirii lumilor“ noastre.  Ceea ce era de demonstrat.

(Ca o paranteză, Să nu ucizi a fost deprivat de juriul ediției de anul acesta a Premiilor Gopo de cîteva nominalizări meritate: la categoria Cel mai bun film de debut, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal sau Tînără speranță – Alexandru Suciu. A primit totuși o nominalizare pentru sunetul lui Ștefan Azaharoaie. La debut au fost preferate în schimb, după criterii greu de înțeles, artificialul și calofilul Monștri. de Marius Olteanu, mediocrul Mo de Radu Dragomir, mai degrabă un ridicol film de televiziune decît cinema, sau modestul Cărturan în regia lui Liviu Săndulescu, salvat de jocul remarcabilului actor Teodor Corban).

Pelicula poate fi vizionată pe Netflix începînd din luna februarie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

sumi2 jpg
Regiunea Sumî, cel mai vulnerabil punct al frontului. Rusia ar putea forța o breșă în apărarea ucraineană
Frontul de nord-est al Ucrainei, în special regiunea Sumî, ar putea deveni în curând epicentrul unui nou val de ofensivă rusă, avertizează experți citați de cotidianul britanic The Telegraph.
politie grecia/FOTO:X
Zeci de persoane arestate în Grecia după ce au atacat o secţie de poliţie
Peste 70 de persoane au fost arestate în Grecia, sâmbătă noaptea, după ce au atacat o secţie de poliţie cu sticle incendiare, petarde şi pietre.
Dieta - talie- scadere in greutate - kilograme FOTO Shutterstock
Fără înfometare: dieta simplă care rivalizează cu postul intermitent
Postul intermitent, care implică de obicei perioade de restricție calorică semnificativă, poate fi surclasat, ca efecte, de o dietă mult mai simplă.
Regele Charles si Camilla, 20 ani de casnicie, foto Instagram Buckingham Palace jpg
Cum se simte Regele Charles? Regina Camilla dezvăluie ce îl ține în viață pe monarh
Cum se simte Regele Charles! Regina Camilla dezvăluie ce îl ține în viață pe monarh.
atac sumi jpg
Atac devastator asupra orașului Sumî: peste 20 de morți în Duminica Floriilor, după un nou val de rachete rusești
Într-o zi cu profundă semnificație religioasă pentru milioane de ucraineni, armata rusă a lovit în plin centrul orașului Sumî.
Ianis Hagi (EPA) jpg
imigranti deportati El Salvador, captura video jpg
Administrația Trump plănuiește o campanie de deportări în masă: 1 milion de migranți pe an
Statele Unite ar putea asista la cea mai amplă operațiune de deportare din istoria recentă, dacă planurile conturate de administrația Donald Trump vor fi implementate.
shutterstock 1917555536 jpg
Ultima săptămână a Postului Mare aduce beneficii pentru sănătatea trupului și liniștea sufletului
Intrăm în ultima săptămână a Postului Mare, o perioadă de reflecție și sacrificiu, care îți oferă șansa de a te conecta mai profund cu spiritualitatea, în timp ce aduce beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și mentală.
Atac masiv de drone în Ucraina Foto   Captură video Reuters jpg
Rusia a lansat un nou val de drone asupra Ucrainei. Armata ucraineană a interceptat 43 din cele 55 de drone lansate de inamic
Armata ucraineană a anunţat, duminică dimineaţă, că unităţile sale au interceptat şi distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopţii de forţele ruse către zone din nordul, sudul şi centrul Ucrainei.