Goth-lesbo-hacker-supergirl

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Goth lesbo hacker supergirl jpeg

● Fata cu un dragon tatuat / The Girl with the Dragon Tattoo (SUA, 2011), de David Fincher. 

Mai întîi victimă şi mai apoi teroare a violatorilor, micuţă orfană şi mare hackeriţă, motociclistă goth-punk şi indispensabilă asistentă a unui jurnalist justiţiar, lesbiană, dar dispusă să facă o excepţie pentru respectivul jurnalist (suficient de bătrîn ca să-i fie tată), eroina literară şi cinematografică Lisbeth Salander, creată de romancierul (la bază, jurnalistul) suedez Stieg Larsson, reprezintă o contribuţie valabilă atît la cauza emancipării femeilor, cît şi (în aparentă contradicţie) la imaginarul masturbatoriu masculin. După cum nota Mihai Iovănel, unul dintre primii admiratori români ai best-seller-urilor lui Larsson (trei la număr, publicate după moartea autorului), e clar că acesta din urmă se proiectează în Mikael Blomqvist (eroul jurnalist) şi prin urmare „îi injectează cîteva evergreen-uri ale fantasmelor masculine“, printre care această capacitate (încă şi mai misterioasă în ecranizările suedeze ale cărţilor, unde interpretul lui Blomqvist nu se remarcă prin sex-appeal) de a nu-şi lăsa indiferentă tînăra colegă lesbiană. În plus, sugestia că Lisbeth îl găseşte în Blomqvist pe „tăticul bun“ de care are nevoie, ca să-i vindece prin incest simbolic traumele violurilor la care fusese supusă de taţii ei de pînă atunci (de la cel natural pînă la cel mai recent dintre cei numiţi de către statul care o luase sub tutelă), e de un sentimentalism destul de retrograd (căci patricentric), care limitează influenţa emancipatoare pe care o poate avea personajul ei. Şi, cu oricît de mult tact ar fi filmate, cu oricît de mari eforturi de a concentra atenţia spectatorului nu asupra spectacolului în sine, ci asupra sentimentelor lui Lisbeth, scenele în care aceasta e maltratată sexual de „tăticul“ ei de la stat au din concepţie o încărcătură neeradicabilă de senzaţionalism porno-gîdilător. Aceste probleme nu sînt rezolvate total în Fata cu un dragon tatuat – versiunea cinematografică americană a primului roman al lui Larsson –, dar, cu Daniel Craig în rolul lui Blomqvist, Lisbeth (Rooney Mara) are motive mult mai bune să se culce cu acesta şi, totul fiind organizat cu grijă astfel încît el să fie jucăria ei sexuală, după cum tot el (adică actualul 007) să aibă nevoie de protecţia ei, spectacolul e unul relativ emancipator.

Versiunea americană e realizată de David Fincher, care s-ar putea să aibă cea mai evoluată inteligenţă tehnică din toată regizorimea hollywoodiană de azi, aşa că, secundă de secundă, deciziile privind mişcarea scenică, amplasarea aparatului de filmare în raport cu aceasta, durata cadrului, relaţiile acestuia cu cel de dinainte şi cu cel de după, folosirea muzicii şi a efectelor sonore, valorificarea texturilor arhitecturale şi climaterice pe care le pune la dispoziţie Suedia (povestea e plasată tot acolo) – pe scurt, toate deciziile care dintr-o poveste fac cinema sînt incomparabil mai subtile şi mai productive decît în versiunea suedeză, unde nu erau nici o clipă mai mult decît corecte. Acest lucru e cu atît mai demonstrabil cu cît scenariile celor două filme reţin din romanul lui Larsson cam aceleaşi scene, detalii şi descrieri de personaje – deci, da, cine a văzut versiunea suedeză va şti exact ce se întîmplă şi aici, dar asta n-are de ce să constituie o problemă pentru un apreciator de cinema, tot aşa cum, pentru un apreciator al picturii, nu e o problemă că o groază de lucrări medievale reprezintă exact aceleaşi scene religioase. Oricum, partea de cine-oare-a-putut-comite-aceste-crime-odioase-care-au-zguduit-mica-noastră-comunitate nu era tocmai proaspătă nici în carte, investigaţia lui Blomqvist (angajat de un bătrîn titan al finanţelor ca să-i ancheteze propria familie de monştri) scoţînd la iveală evergreen-uri (vorba lui Iovănel) ca fostul nazist devenit ucigaş în serie, Biblia ca sursă de inspiraţii criminale şi scena în care ucigaşul i se explică pe larg eroului prizonier, pînă cînd acestuia îi vin ajutoarele. Fincher şi-a comparat filmul cu Chinatown, ceea ce sugerează că l-a interesat mai mult atmosfera de malaise şi malevolenţă generalizată – capitalul reprezentat de familia de cvasi-vîrcolaci a finanţistului, statul reprezentat de asistenţi sociali violatori, totul septic, totul ducîndu-se dracului, doar Lisbeth din ce în ce mai resplendisantă, ca o fleur du mal ce este. Atmosferă pe care Fincher o face să fie destul de chic (punk-chic) în septicitatea ei, destul de haute couture în malevolenţa ei, de la look-ul sexy-nebărbierit al lui Craig la tricoul cu „Fuck You You Fucking Fuck“ al eroinei, de la secvenţa de animaţie pe care intră genericul de început, cu o lavă neagră din care se tot formează siluete împreunate, la sunetele industriale pulsante ce constituie o bună parte din muzica lui Trent Reznor şi a lui Atticus Ross, şi de la tonurile şi texturile lemnului suedez pe care se întemeiază averea familiei investigate la tonurile şi texturile junglei urbane care a produs-o pe Lisbeth. Nu e un film de pus lîngă Zodiac sau Fight Club, dar e tot ce se putea scoate mai bun din acest material. 

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.