Godard fără cauză

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Godard fără cauză jpeg

● Redutabilul / Le redoutable (Fran­ța, 2017), de Michel Hazanavicius. 

Cinema-ul a murit, trăiască noul cinema! A face (sau a nu face) cinema) este un gest politic. Fiecare e dator cu propria sa revoluție, mai ales un autor de film. Publicitatea – fascistă, evreii – naziștii zilelor noastre, Mao sau Li Bao – noii zei ai revoluției culturale, consumerismul – noua religie, Truffaut, Fritz Lang, John Ford sau Bertolucci sînt trișori prin filmele lor burgheze, dragostea – anticlișeul suprem («Ești un clișeu» candidează la titlul de cea mai intelectuală declarație de dragoste de pe marele ecran, în 2017). Ca și artistul care îl inspiră, Jean-Luc Godard, Redutabilul / Le Redoutable, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius, este un savuros cocktail în imagini, o parodie cu accente suprarealiste și burlești, baroc ca structură (opt capitole cu tot a­tîtea titluri-anagrame din creația regizorului-cult sau marcă proprie – „Wolfgang Amadeus Godard“ e capitolul care deschide pelicula), ireverențios, sexy, poetic, sarcastic, dar și agasant, ostentantiv-negativist și redundant cu intenție.

Filmul este o adaptare liberă după cel de-al doilea roman autobiografic scris de a doua soție a cineastului francez, scriitoarea și actrița Anne Wiazemsky, Un an après. Este etapa din viața cineastului care succede despărțirii de iconica Anna Karina, actrița-protagonistă a filmelor sale cult (À bout de souffle, Une femme est une femme, Pierrot le Fou, Vivre sa vie, Alphaville, Masculin-feminin etc.) grație cărora Godard este unanim considerat un inovator major al limbajului cinematografic. Perioada marilor frămîntări politico-ideologice din ’68 se suprapune cu o criză personală și existențială în viața sa, aparent declanșată de primirea ostilă făcută de public, critică și societatea franceză, în general, filmului său politic La Chinoise (1968), a cărui protagonistă a fost Anne Wiazemsky.

Louis Garrel fură ecranul într-un dificil rol de compoziție, căruia îi infuzează mult umor, autentic, emoție, dar și autoironie, spirit polemic și neobosită autoflagelare. Personajul său este cînd detestabil, cabotin sau grandoman, cînd fascinant, ultrasensibil și adorabil, fără ca între aceste extreme să existe vreo disonanță. Hazanavicius are intuiția atmosferei retro, este un arhitect al secvențelor ample de mulțime în mișcare, recurge inspirat la vastitatea ecranului lat – foarte popular în epocă –, la culorile vibrante și la diferite artificii godardiene (alternanță scene reale – scene în tehnică de animație, discrete inserții de imagine alb-negru, montaj ritmic, sloganuri uneori adînci, alteori pur publicitare în fundal, jazz, citate ale culturii pop etc.).

Erau vremurile cînd scriitorul și regizorul Pier Paolo Pasolini clama marxismul radical (ceea ce, printr-un paradox atît de frecvent în epocă, nu l-a împiedicat să realizeze poate cel mai frumos film despre Iisus, Evanghelia după Matei), bulversînd și divizînd societatea italiană. Iar Luis Buñuel lansa pelicule detonatoare la adresa duplicității religiei și spiritului mic-burghez prin Viridiana, Îngerul exterminator sau Belle de Jour. În sfîrșit, erau vremurile în care cinema-ul, militant sau nu, făcea și desfăcea vieți și destine: cu puțin timp înainte de a trece în neființă, acum două luni, Anne Wiazemsky declara, într-un interviu pentru Paris Match, că cinema-ul i-a adus împreună pe ea și pe cineast (primul roman autobiografic inspirat de relația sa cu Godard, Un an de studiu, apărut și în română, la Editura Nemira, o arată pe Anne, fiica prințului rus Ivan Wiazemsky, fugind de acasă pentru a se căsători cu cineastul belgian, care a fost acceptat foarte greu de ultraconservatorul scriitor catolic François Mauriac, bunicul ei. Tot cinema-ul, mai precis viziunea diferită asupra acestuia, i-a despărțit, conchide autoarea).

Însă cinema-ul ca luptă profundă, viabilă, cu sistemul și ca pariu filozofic, spre deosebire de cel care l-a inspirat, nu îi iese la fel de bine lui Hazanavicius. Fără a fi un film de referință (deși nominalizat la Palme d’Or anul acesta), citit mai degrabă în cheia unui măiastru exercițiu estetic amuzant și foarte imaginativ pus în cadru pe cît posibil în manieră à la Godard, dar fără o miză reflexivă personală, Redutabilul este un must-see pentru admiratorii autorului-cult, dar și pentru cei ai autorului filmului The Artist. Este important de spus că aproape nonagenarul Godard cel real, a cărui creație depășește 100 de pelicule, nu a fost interesat să vadă filmul pe care l-a inspirat și al cărui motto este « Comment Jean-Luc Godard a tué Godard avant de tuer Jean-Luc et se trouver soi-même ».

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.
Zonele vulnerabile din Europa Foto Newsweek jpg
Unde vor ataca rușii în cazul declanșării unui nou razboi mondial. Zonele vulnerabile din Europa
Newsweek publică mai multe hărți care arată potențiale puncte sensibile dacă Moscova ar continua lupta mai departe pe continent.
FOTO @BeingsObserver / X
O tornadă violentă a lovit nordul statului California. Imaginile efectelor cumplite ale fenomenului extrem
O tornadă a lovit sâmbătă nordul statului California, aflat pe coasta de vest a SUA, răsturnând maşini, dezrădăcinând copaci şi rupând linii electrice, au anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) şi media locale.
andreea corb instagram 2 jpg
Andreea Corb, desființată de fani după reacțiile avute față de concurentul MasterChef Alessandro: „A ales un om fără o mână”
Printre concurenții care au făcut parte din noul sezon MasterChef s-a numărat și Andreea Corb, o tânără de 22 de ani din Cluj Napoca. A sperat că va pleca din emisiunea de la PRO TV cu premiul cel mare, însă „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. Pe parcursul competiției și-a atras at
shutterstock 1699567648 jpg
Billie Eilish, lovită în față pe scenă. Când admirația publicului devine pericol
Billie Eilish a fost lovită în față de o brățară aruncată din public în timpul unui concert. Descoperă cum gesturile entuziaste ale fanilor pot deveni periculoase și de ce respectul pentru artiști este esențial.
cub irinel columbeanu (1) png
Ce orgii făcea Columbeanu la Izvorani când o avea iubită pe Anna Lesko? Ce fetiș avea milionarul? „Era îmbrăcat în împărat roman și…“Dezvăluirile incredibile ale lui Dan Capatos. Se consumau și droguri?
Dan Capatos a făcut dezvăluiri uluitoare de la orgiile cu droguri organizate de Columbeanu în vila de la Izvorani, în perioada când fostul milionar era cu Anna Lesko.