Dramă la malul mării pe muzică de Ottis Redding

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Dramă la malul mării pe muzică de Ottis Redding jpeg

● Breaking News (România 2017) de Iulia Rugină 

Reporterul Alex Mazilu (Andi Vasluianu) face un reportaj alături de operatorul său, Andrei (Dorin Andone) într-o uzină în curs de evacuare din pricina unei defecțiuni, cînd tavanul se prăbușește. Alex va suferi leziuni minore, dar colegul său va muri pe loc. Conducerea televiziunii la care lucrează Alex va realiza un material omagial închinat defunctului și îi cere lui Alex să ia legătura cu familia răposatului și să o intervieveze. Acesta se va deplasa pe litoral, unde va întîmpina niște rude refractare și pe fiica adolescentă, Simona Paraschiv, cu care va lega o relație imprevizibilă.

Story-ul celui de-al treilea lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină nu este complicat și nici nu se va complica prea mult pe parcursul celor 81 de minute. Scris de către regizoare împreună cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu, colaboratoarele obișnuite ale acesteia, scenariul a fost inițial pus pe hîrtie în urmă cu zece ani ca proiect de debut. O serie de impedimente de ordin financiar au amînat proiectul pînă în momentul de față cînd, girat de Tudor Giurgiu, a obținut bugetul necesar și a fost demarat. Între timp, povestea a suferit numeroase modificări în ton cu evoluțiile personale ale scenaristelor.

Revenind la poveste, conflictul se însăilează în momentul în care, mai degrabă accidental, Alex se apropie de temperamentala Simona și începe să-i cîștige încrederea. Aceasta îl va ajuta inițial cu informații despre tatăl ei (cu care nu era, de fapt, în cele mai bune relații), apoi își va retrage ajutorul, doar pentru a reveni cu o nouă ofertă într-o succesiune de negocieri atît pe plan ideatic, cît și emoțional. Carapacea insensibilă a lui Alex (jucat convingător de Andi Vasluianu, într-un rol scris parcă anume pentru el) va începe să pîrîie pe măsură ce, pus în fața propriilor slăbiciuni și limite, își va asuma vulnerabilitatea și, pînă la urma, natura umană. Încercînd să afle mai multe despre fostul său coleg și despre fiica acestuia, va ajunge să se descopere pe sine.

Realizarea, la fel ca și scenariul, nu se pierde în prețiozități, estetisme elaborate și artificii vizuale. Deși nu abordează un minimalism rigid, se fidelizează cu conținutul și îl expune în cei mai limpezi și mai direcți termeni. Imaginea semnată de Vivi Drăgan Vasile este clară și conferă filmului o nuanță subtil-luminoasă care dezambiguizează fiecare detaliu și îl despoaie atît de artificialitate, cît și de orice pesimism gratuit. Atmosfera dramatică a filmului nu devine prăpăstioasă și nici melodramatică. Deși cea mai mare parte a acțiunii se consumă pe malul mării, marea rămîne o prezență mai mult sugerată, simțită prin tensiunea pe care o insinuează scenelor, dar nu există contacte directe ale protagoniștilor cu aceasta. Apar interacțiuni minore, dar marea nu va deveni un personaj, cum s-ar fi putut întîmpla.

Cu siguranță, revelația filmului o constituie debutul promițător al tîrgumureșencei Voica Oltean, avînd doar 15 ani în momentul turnării (a împlinit 16 în ultima zi de filmare). Tînăra a demonstrat o remarcabilă forță de expresie și a afișat o personalitate captivantă, recompensate cu Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary. Deși are mai multe scene de conflict cu personajul lui Andi Vasluianu, aceasta nu a fost nici un moment eclipsată de acesta, ci l-a completat și a răspuns necesităților situaționale cu multă subtilitate.

Singurul aspect care i se poate reproșa filmului este că oferă o premisă interesantă care, însă, rămîne insuficient exploatată. La finalul filmului rămîi cu sentimentul că așteptai să se întîmple la un moment dat ceva semnificativ, un climax puternic (sau un anticlimax puternic, de ce nu?) care, din păcate, nu s-a produs. În mod frecvent, informația reținută, unele scene lăsate într-o zonă de mister și anumite elemente lipsă devin motoare ale acțiunii și îi dau valențe noi, însă la Breaking News, aceste omisiuni nu funcționează. Filmul este în întregime construit pe acumulare de informații, momente și acțiuni, și nu sugerează mai mult decît arată. Deși rareori se simte necesar un adaos, cred că 10-15 minute adăugate filmului l-ar fi îmbogățit și ar fi concretizat un potențial rămas, în acest caz, doar la stadiul de latență.

Miza finală a producției rămîne destul de echivocă: nu mi-e foarte clar dacă a fost un showcase actoricesc pentru nume consacrate (Vasluianu, Ioana Flora, Andone, Constantin Cojocaru, într-o apariție fulgurantă, dar memorabilă), și mai puțin cunoscute (debutanta Voica Oltean, în primul rînd), un exercițiu de interogare a propriilor slăbiciuni, un manifest al compasiunii față de cei dispăruți și a simpatiei față de cei rămași în viață, sau o călătorie în necunoscut. Lipsit de un pronunțat caracter social sau politic (o constantă a filmelor românești în genere), Breaking News își desfide titlul și se arată mai curînd ca o expoziție de detalii, de fapte mărunte și drame cotidiene care compun, în fapt, viața noastră. Și tind să cred că ăsta e și marele atu al filmului. 

Andrei Vornicu este jurnalist cultural.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.