Dramă la malul mării pe muzică de Ottis Redding

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Dramă la malul mării pe muzică de Ottis Redding jpeg

● Breaking News (România 2017) de Iulia Rugină 

Reporterul Alex Mazilu (Andi Vasluianu) face un reportaj alături de operatorul său, Andrei (Dorin Andone) într-o uzină în curs de evacuare din pricina unei defecțiuni, cînd tavanul se prăbușește. Alex va suferi leziuni minore, dar colegul său va muri pe loc. Conducerea televiziunii la care lucrează Alex va realiza un material omagial închinat defunctului și îi cere lui Alex să ia legătura cu familia răposatului și să o intervieveze. Acesta se va deplasa pe litoral, unde va întîmpina niște rude refractare și pe fiica adolescentă, Simona Paraschiv, cu care va lega o relație imprevizibilă.

Story-ul celui de-al treilea lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină nu este complicat și nici nu se va complica prea mult pe parcursul celor 81 de minute. Scris de către regizoare împreună cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu, colaboratoarele obișnuite ale acesteia, scenariul a fost inițial pus pe hîrtie în urmă cu zece ani ca proiect de debut. O serie de impedimente de ordin financiar au amînat proiectul pînă în momentul de față cînd, girat de Tudor Giurgiu, a obținut bugetul necesar și a fost demarat. Între timp, povestea a suferit numeroase modificări în ton cu evoluțiile personale ale scenaristelor.

Revenind la poveste, conflictul se însăilează în momentul în care, mai degrabă accidental, Alex se apropie de temperamentala Simona și începe să-i cîștige încrederea. Aceasta îl va ajuta inițial cu informații despre tatăl ei (cu care nu era, de fapt, în cele mai bune relații), apoi își va retrage ajutorul, doar pentru a reveni cu o nouă ofertă într-o succesiune de negocieri atît pe plan ideatic, cît și emoțional. Carapacea insensibilă a lui Alex (jucat convingător de Andi Vasluianu, într-un rol scris parcă anume pentru el) va începe să pîrîie pe măsură ce, pus în fața propriilor slăbiciuni și limite, își va asuma vulnerabilitatea și, pînă la urma, natura umană. Încercînd să afle mai multe despre fostul său coleg și despre fiica acestuia, va ajunge să se descopere pe sine.

Realizarea, la fel ca și scenariul, nu se pierde în prețiozități, estetisme elaborate și artificii vizuale. Deși nu abordează un minimalism rigid, se fidelizează cu conținutul și îl expune în cei mai limpezi și mai direcți termeni. Imaginea semnată de Vivi Drăgan Vasile este clară și conferă filmului o nuanță subtil-luminoasă care dezambiguizează fiecare detaliu și îl despoaie atît de artificialitate, cît și de orice pesimism gratuit. Atmosfera dramatică a filmului nu devine prăpăstioasă și nici melodramatică. Deși cea mai mare parte a acțiunii se consumă pe malul mării, marea rămîne o prezență mai mult sugerată, simțită prin tensiunea pe care o insinuează scenelor, dar nu există contacte directe ale protagoniștilor cu aceasta. Apar interacțiuni minore, dar marea nu va deveni un personaj, cum s-ar fi putut întîmpla.

Cu siguranță, revelația filmului o constituie debutul promițător al tîrgumureșencei Voica Oltean, avînd doar 15 ani în momentul turnării (a împlinit 16 în ultima zi de filmare). Tînăra a demonstrat o remarcabilă forță de expresie și a afișat o personalitate captivantă, recompensate cu Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary. Deși are mai multe scene de conflict cu personajul lui Andi Vasluianu, aceasta nu a fost nici un moment eclipsată de acesta, ci l-a completat și a răspuns necesităților situaționale cu multă subtilitate.

Singurul aspect care i se poate reproșa filmului este că oferă o premisă interesantă care, însă, rămîne insuficient exploatată. La finalul filmului rămîi cu sentimentul că așteptai să se întîmple la un moment dat ceva semnificativ, un climax puternic (sau un anticlimax puternic, de ce nu?) care, din păcate, nu s-a produs. În mod frecvent, informația reținută, unele scene lăsate într-o zonă de mister și anumite elemente lipsă devin motoare ale acțiunii și îi dau valențe noi, însă la Breaking News, aceste omisiuni nu funcționează. Filmul este în întregime construit pe acumulare de informații, momente și acțiuni, și nu sugerează mai mult decît arată. Deși rareori se simte necesar un adaos, cred că 10-15 minute adăugate filmului l-ar fi îmbogățit și ar fi concretizat un potențial rămas, în acest caz, doar la stadiul de latență.

Miza finală a producției rămîne destul de echivocă: nu mi-e foarte clar dacă a fost un showcase actoricesc pentru nume consacrate (Vasluianu, Ioana Flora, Andone, Constantin Cojocaru, într-o apariție fulgurantă, dar memorabilă), și mai puțin cunoscute (debutanta Voica Oltean, în primul rînd), un exercițiu de interogare a propriilor slăbiciuni, un manifest al compasiunii față de cei dispăruți și a simpatiei față de cei rămași în viață, sau o călătorie în necunoscut. Lipsit de un pronunțat caracter social sau politic (o constantă a filmelor românești în genere), Breaking News își desfide titlul și se arată mai curînd ca o expoziție de detalii, de fapte mărunte și drame cotidiene care compun, în fapt, viața noastră. Și tind să cred că ăsta e și marele atu al filmului. 

Andrei Vornicu este jurnalist cultural.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Cesonia postelnicu   foto TNB   main jpg
Cesonia Postelnicu, actriță: „Când am jucat în «Liceenii» a fost ca un vis, a fost minunea lumii“ INTERVIU
Cesonia Postelnicu, cunoscută mai ales pentru rolul zvăpăiatei Geta din „Liceenii“, povestește că a ales personajul fără să stea pe gânduri, chiar dacă era doar o adolescentă de clasa a XII-a.
 Tanc T-80 al Miliției Republicii Populare Lugansk FOTO Profimedia
Putin este gata să sacrifice regiunea Lugansk pentru a păstra sudul Ucrainei
Înfrângerea armatei ruse la Lîman și apărarea în general insuficientă a părții de nord-est a frontului arată că pentru Putin este mult mai important să păstreze sudul Ucrainei. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns experții americani.
harry camilla charles afp jpg
Prințul Harry ar fi vorbit-o de rău pe regina consoartă, Camilla
Ducele de Sussex, Harry, ar fi făcut o serie de afirmații negative la adresa reginei consoarte, Camilla Parker Bowles, încă de pe vremea când aceasta nu se căsătorise încă cu tatăl său.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.