Damnaţii, o capodoperă năucitoare

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Damnaţii, o capodoperă năucitoare jpeg

De ce-ați petrece cinci ore în compania unor artiști damnați care au trăit, iubit, suferit și creat acum mai bine de 30 de ani în Israel? Pentru că The Accursed e ceva ce n-ați mai văzut – și asta într-un prezent în care ai de prea multe ori sentimentul că ți-e servită materie regurgitată. Dacă ar fi să vă recomand un singur lucru de la TIFF, ăsta ar fi: iată o provocare intelectuală imensă. Acceptați-o!

Cele mai multe discuții despre a­ceas­tă mini-serie unică, densă, hră­ni­toa­re s-au oprit la formă. Ce-i drept, epatantă și singulară. Dar The Accursed e mult mai mult: o confecție năucitoare, camuflată într-un documentar, care își păstrează un miez veridic. În centru șade profundul respect pentru ars poetica protagoniștilor reali (însă va trebui să ajungeți la episodul 5 ca să vă dați seama de ce vreau să spun).

Greu de găsit ceva mai complex și mai multistratificat despre cum e să fii artist, cum e să trăiești cu ei sau cum e să-ți fie mentori. E și despre relația carnivoră a publicului cu acești îndrumători spirituali nepotriviți, cu acești poètes maudits atrăgători ca lampa pentru fluturi. Le devorăm nu numai operele, dar și biografiile, cu un apetit insațiabil pentru fervoarea și aura lor tragică, doar ca să fim dezamăgiți de contradicțiile lor ireconciliabile, de brutalitatea, de vampirismul lor.

(Anti)eroii din The Accursed sînt șar­manți, nemiloși, înduioșători, tiranici, pro­fund tarați, însă cu o credință aproape me­sianică (și, de la distanța de azi, demodată) în arta lor. Un poem crud și empatic despre o lume pierdută, unde artiștii și filozofii nu erau maeștri de PR, ci figuri larger than life, efigii contraculturale pregătite pentru viața exaltată de sacrificii, autodistrugere și sărăcie romantică pe care o cerea cariera. Acești radicali ex­pe­ri­mentau boemia ca existență autentică, ca stare de spirit și erau cei mai mari dușmani ai lor înșiși. Serialul nu-i idealizează, ci ne arată consecințele, uneori devastatoare, pe care acest „martiriu“ le-a avut pentru cei din jur.

The Accursed sfidează rezoluțiile convenționale sau poveștile cau­țio­nare. Pornește de pe un teritoriu familar și ajunge în teritorii necartografiate. Personajele sînt, la început, arhetipuri și apoi devin creaturi tridimensionale cînd venerate, cînd în dizgrație, mereu scăpînd etichetărilor: mentorul ca lider de cult literar; poeta impertinentă, intensă și nevrotică; filozoful intoxicat de propriile ideologii, alunecînd în nebunie și disonanță cognitivă; muza talentată a unui pictor meschin ce respinge maternitatea ca pe un balast. Sînt multe teme aici, dar poate cea mai importantă e deza­măgitoarea prăpastie dintre munca unui artist și personalitatea sa, trădarea pe care o simți, ca admirator, atunci cînd îi descoperi necinstea intelectuală și dog­ma. Creatorul Hagai Levi (In Treatment, The Affair) întoarce oglinda și înspre publicul care îi consideră supraoameni, se simte validat și elevat ca în pre­zența grației, dar abia așteaptă să-i sfîșie de pe soclu, pentru că sentimentul de inferioritate nu e ușor de suportat.

The Accursed refuză dialogul ca simplă unealtă de a avansa intriga, pentru că e un serial despre personalități magnetice și despre convingerile lor. Pregătiți-vă și pentru o bătălie a ideilor.

Și Damnații nu se oprește aici – cu ochii noștri observăm cum bucăți de viață capătă sens, modelate de forma care le reflectă: în acest caz, de cea cinematografică. Căutarea epistemologică din centrul serialului nu-și poate atinge scopul pentru că e mediată de obiectivul aparatului de luat vederi și devine, automat, o realitate traficată. E un film „anti-Rosebud“, în care nici o viață nu poate fi redusă la o singură paradigmă și nici o persoană nu e un monolit. În final, trăirea se sustrage atît nevoii noastre artificiale de coerență și de consistență, cît și încercării de a o înghesui într-o formulă narativă.

Damnații e un compozit de lumi multiple, pline de implicații, de valoare și de înțelegeri. Ne arată, cu o profunzime remarcabilă, cum oameni pe care nu-i vei mai vedea intră în existența ta, o bulversează și devin temporar captivanți. E o operă amețitoare care reușește să redea fragmentarul ca pe un imens flux creativ de ambiție, sentiment și intelect. Pe scurt, un mindblender.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

calendar png
Se apropie o nouă minivacanță pentru angajații din România. Ce zile libere legal mai urmează în 2025
La sfârșitul săptămânii, angajații din România vor avea parte de o minivacanță de trei zile.
image png
De ce ungurii preferă să facă cumpărături din România. Ce cumpără Ocsi, un Bărbat din Ungaria venit să achiziționeze produse din magazinele românești: „Fac o sută de kilometri dus-întors”
Intrarea României în Schengen a adus avantaje nu doar pentru români, ci și pentru vecinii din Ungaria. Mulți unguri care trăiesc în apropierea frontierei aleg să facă cumpărături în țara noastră, datorită prețurilor mai mici
Radu Mihaiu, fb USR jpg
Deputat USR, despre candidaturile la prezidențiale ale Elenei Lasconi și ale lui Nicușor Dan: „Nu e normal...Trebuie să gestionăm această situație”
Radu Mihaiu, deputat USR, a declarat că nu este „normal” ca Elena Lasconi și Nicușor Dan să candideze pe același culoar în alegerile prezidențiale din 2025 și că situația va fi discutată în interiorul partidului. Acesta a comentat și despre erorile sondajelor din 2024
Doc și Anca Munteanu, concurenți la Power Couple. Sezonul 2 foto: Instagram
Cale ferată
Linia de cale ferată din România abandonată de 35 de ani. Povestea impresionantă a gării prin care a trecut un singur tren în ultimele 3 decenii
Știai că în România există o linie de cale ferată abandonată, unde în ultimii 35 de ani a circulat un singur tren? Chiar dacă are tuneluri, gară și viaduct, aceasta a fost lipsită de circulație.
trump erdogan
Erdogan vrea să discute cu Trump despre Ucraina. „O pace justă și durabile trebuie realizată cât mai curând”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că intenționează să discute cu Donald Trump despre găsirea unei soluții pentru încheierea războiului Rusiei în Ucraina.
FAN-Courier-sms-link.jpg
Fan Courier a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la o firmă de brokeraj vamal
Fan Courier preia, prin Fan Investments SRL, 60% din acțiunile firmei de brokeraj vamal Marian’s Trading (MST), finalizarea tranzacției fiind condiționată de îndeplinirea mai multor condiții specifice, inclusiv de acordul din partea Consiliului Concurenței.
Soldaţi din Garda Naţională FOTO EPA-EFE
Trump cere Pentagonului un plan pentru trupe care să întărească protecția graniței sudice
Președintele Donald Trump a ordonat luni secretarului apărării, dar și secretarilor serviciilor militare să mobilizeze "cât mai multe unități sau membri ai Forțelor Armate, inclusiv Garda Națională, pe care le consideră necesare" pentru a sprijini Departamentul pentru Securitate Internă
image png
Şeful fondului suveran al Rusiei spune că Donald Trump ar putea schimba istoria
Şeful fondului suveran al Rusiei l-a lăudat marţi pe preşedintele american Donald Trump, afirmând că multitudinea de ordine executive adoptată în primele sale ore de mandat arată că un leadership decisiv poate schimba cursul istoriei, stimula creşterea economică şi deschide oportunităţi de dialog.