Copilul Medeei

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Copilul Medeei jpeg

● Systemsprenger / Copilul-problemă (Germania, 2019) de Nora Fingscheidt.

Benni este o drăgălașă fetiță blondă, vivace și isteață, însă toată lumea, de la copiii de vîrsta ei, profesori, prieteni pînă la propriii frați mai mici și propria mamă, o evită, căci rebela Benni este o cauză apriori pierdută. Systemsprenger, filmul de debut al tinerei regizoare și scenariste Nora Fingscheidt, ne introduce destul de devreme într-o manieră febril-realistă, în meandrele acestui caz fără speranță, în care imaginea unei fete cu geacă roz, ten alb ca laptele și o mare de păr blond irumpe pe ecran contra cerului, ierbii, zăpezii și în general contra întregului univers. Căci Benni (pe numele real Bernadette, nume pe care îl evită însă, căci i se pare prețios) suferă de o agresivitate ieșită de sub orice control, de o natură aproape demonică, de o perversitate absolută, ce pare mereu la pîndă în spatele surîsului ei luminos și al privirii de o candoare netrucată.

Fata de 9 ani este rezidentă în casele de copii sau la diverse familii sociale, de unde migrează rînd pe rînd, căci nimeni nu o vrea, în ciuda eforturilor de reinserare a sa în societate de către reprezentanții numeroaselor instituții de protecție a copilului (psihoterapeuți, psihiatri, neurologi, asistenți sociali, consilieri sociali etc.). Instanțe care compun un impecabil sistem social de politici publice suprareglementate, în numele drepturilor omului, după proceduri elaborate și aplicate strict ca în manual, care clachează rînd pe rînd. Din cauza crizelor de o furie maniacală, psihopată, singura soluție pare internarea lui Benni într-un centru pentru bolnavi psihici, deși nu are încă vîrsta legală.

Toată această situație dramatică și atît de complicată are, ca întotdeauna, la origini o explicație de o simplitate axiomatică: Benni (extraordinara Helena Zengel) nu se simte iubită de mama sa, senzitiva și senzuala Bianca, căreia îi agresează la propriu partenerii pasageri și față de care nutrește cu ardoare speranța că o va primi înapoi în familie. Nu știm exact de unde și cum au pornit distanțarea și neiubirea, însă fata a dezvoltat o fobie din prima copilărie și nu suportă să i se atingă fața decît de către mamă. Este și semnul care declanșează furtunoasele sale crize hiperkinetice de o furie diabolică.

Atunci cînd terapeutul Micha (Albrecht Schuch), un bărbat exuberant, abil și plin de tact, îi propune să se retragă timp de trei săptămîni în munți, într-o cabană fără apă și curent electric, într-o izolare totală față de civilizație și zarva lumii, începem să sperăm din nou că Benni va fi salvată de ea însăși, de propriii demoni. Într-una dintre cele mai intense scene, Micha o îndeamnă să își asculte ecoul în inima pădurii, în acea tăcere absolută, sacrală, care lasă la lumină cele mai tainice cotloane ale inconștientului. Iar strigătul fetei este fără echivoc: mama. Cosmosul, transcendentul ca ultim refugiu în fața spaimei este utilizat subtil de regizoarea germană, iar într-un alt cadru care trădează deriziunea lui Benni în fața unui caz eșuat de salvare simbolică, atunci cînd se simte respinsă și de familia lui Micha, fata se imaginează în singurul cocon, singurul pîntec unde mai poate simți tandrețea, lumina și iubirea necondiționată: cușca unui cîine. În Le renard et l’enfant (2007), filmul lui Luc Jacquet, autorul sensibilului documentar La marche de l’empereur, o fetiță își uita spaima și fricile alături de o vulpe, a cărei latură stranie, dar tandră și empatică o fascinează și o eliberează.

Pădurea din filmul Norei Fingscheidt, sumar sugerată ca spațiu al recluziunii aproape mistice și al ultimului refugiu din fața cruzimii vieții, funcționează la antipodul acelui spațiu al angoaselor și tenebrelor redate într-un elaborat cod metafizic în Antichristul lui Lars von Trier. Nici cîinele din Copilul-problemă nu rezonează cu acel simbol lipsit de autoironie, chiar rizibil din pretențiosul film al danezului, menit ca intenție să exorcizeze abisala lume opacă a sufletului uman. Bianca, bine intenționată, însă slabă, nu are nici ea legătură cu personajul lui Charlotte Gainsbourg, cea care se autocondamnă pentru vina morții copilului său. Însă Benni, fata aproximativ iubită, pare aproape de copilul cel mare al Medeei, vrăjitoarea lui Euripide care își sacrifică copiii din răzbunare față de Iason, soțul care a trădat-o, în Medea, filmul din 1988 al danezului, care reia o temă a lui Carl Dreyer. Benni este poate fiul cel mare care îi întinde lucid lunarei Medea, pentru a-l reda cosmosului, funia din spatele copacului ce sparge orizonturile ca o cruce rătăcită în pustiu. În acest film care avea să anunțe viitoarele capodopere ale acestui mare, deși inegal cineast al postmodernității, apa este matricea duală a vieții şi a morții, dar și a reîntoarcerii la origini, acea nostalgie atemporală, așa cum femeia Medeea este simultan mama divină şi mama malefică, o creatoare şi o distrugătoare a vieții saturniene, cea care unește cerul cu pămîntul. Viață care înseamnă acea agonie a calului în galop, alergînd spre moarte pe țărmul mării – spațiul oniric și liber prin excelență –, dar și sacrul unui psalm păgîn din Medea lui Pasolini.

Distins cu două premii la Berlinala din acest an, Copilul-problemă a intrat în cinematografe din 6 decembrie.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.