Capodoper─â

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Capodoper─â jpeg

ÔŚĆ Joker (SUA, 2019), de Todd Phillips. 

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) este un clovn ridicol, de╚Öirat ╚Öi cu aspect grotesc, chinuit de afec╚Ťiuni psihice pe fundalul cenu╚Öiului New York al deceniului 8, sufocat de s─âr─âcie, ╚Öomaj ╚Öi capitalism s─âlbatic. Arthur, acel loser absolut, at├«t este de insignifiant ├«nc├«t nici m─âcar nu te mai obose╚Öti s─â ├«l prive╚Öti c├«nd treci pe l├«ng─â el, este dispre╚Ťuit de semeni, b─âtut ╚Öi umilit chiar ╚Öi de copii, altfel prietenii clovnilor. Colegii s─âi ├«l consider─â un ciudat ╚Öi ├«i fac farse cinice. Poart─â asupra lui un bile╚Ťel ├«n care d─â explica╚Ťii despre r├«sul s─âu incontrolabil, consecin╚Ť─â a unei afec╚Ťiuni neurologice. Singura sa alinare s├«nt ╚Öedin╚Ťele de psihoterapie cu o angajat─â social─â de culoare, care ├«i prescrie cele ╚Öapte medicamente de care are nevoie, p├«n─â ├«n momentul ├«n care ├«l anun╚Ť─â c─â statul a desfiin╚Ťat slujba ei (ÔÇ×Oamenii ca noi nu ├«i intereseaz─â, ArthurÔÇť). Mama sa aproape senil─â ╚Öi poate suferind─â psihic, Penny, ├«i trimite scrisori presupusului tat─â al fiului ei, miliardarul Thomas Wayne. Arthur, c─âruia de mic Penny i-a inculcat ideea c─â e f─âcut s─â aduc─â z├«mbet pe chipurile oamenilor (put on a happy face), sper─â s─â devin─â comediant de stand-up, de╚Öi ├«n general nu prea are mult haz (ÔÇ×Ca s─â fii comediant nu ar trebui s─â fii amuzant?ÔÇť, ├«l ├«ntreab─â mama sa). ├Ä╚Öi noteaz─â bizare numere de stand-up ├«ntr-o agend─â plin─â de fr├«nturi de idei ╚Öi de g├«nduri depresive (ÔÇ×Oare moartea mea ar avea mai mult zens dec├«t via╚Ťa mea?ÔÇť). Visul lui cel mare este s─â fie invitat ├«n talk-show-ul lui Murray Franklin (Robert De Niro), ├«n care vede un model (o aluzie la Regele comediei al lui Martin Scorsese). Se mai vede uneori cu Sophie, o vecin─â de culoare, mam─â singur─â, sau poate totul e doar ├«n mintea lui.

Problema Joker-ului lui Phoenix nu este dac─â ╚Ötie cu adev─ârat cine este, ca majoritatea dintre noi, ci, mult mai grav, c─â niciodat─â nu a ╚Ötiut dac─â exist─â cu adev─ârat: un om invizibil cu o masc─â z├«mbitoare de clovn, cu fa╚Ťa perfect vopsit─â ├«n alb sau, pur ╚Öi simplu, un subom cioranian. ├Än filmul lui Volker Schl├Ândorff Toba de tinichea, micu╚Ťul Oskar prime╚Öte o tob─â de tinichea, iar ori de c├«te ori lumea din jurul lui devine un pic prea greu de suportat, b─âiatul ├«ncepe s─â bat─â obsedant ├«n tob─â ╚Öi s─â ╚Ťipe p├«n─â se sparg geamurile. R├«sul delirant al lui Joker, care str├«nge ├«n el toat─â durerea lumii ╚Öi o restituie ├«ntreag─â ├«n baletul din scena dansului de pe sc─âri, de-acolo e. Din Strig─âtul lui Munch ╚Öi din curbele t─âcerii din tablourile lui Giorgio Di Chirico. Din ╚Ťip─âtul atavic al tat─âlui burghez din Teorema lui Pier Paolo Pasolini, care se dezbrac─â pe m─âsur─â ce se pierde ├«n de╚Öert. Din m├«na care iese de dup─â u╚Öa care d─âdea ├«nspre l─âca╚Öul sf├«nt din ├Ängerul exterminator al lui Luis Bu├▒uel. Din clovnii, marginaliza╚Ťii ╚Öi refugia╚Ťii din spectacolele lui Pippo Delbono. R├«sul este contrapunctul perfect ├«n fa╚Ťa ororii lumii ├«n care Joker ├«╚Öi ap─âr─â silueta scheletic─â, gestul eliberator ├«n care devine cu adev─ârat o fiin╚Ť─â uman─â ╚Öi nu doar un avatar al sistemului. La nivel formal, acestui r├«s parc─â din alt─â dimensiune ├«i r─âspunde, tot ├«n contrapunct, hipnotica coloan─â sonor─â a compozitoarei islandeze Hildur Gudnad├│ttir.

Este o eroare de perspectiv─â, din punctul meu de vedere, s─â evaluezi filmul lui Todd Phillips strict dup─â valen╚Ťele sale estetice, departe de a fi ie╚Öite din comun. Miza filmului este for╚Ťa de manifest arz├«nd, de tor╚Ť─â vie n─âscut─â din oasele scheletale ╚Öi din cavernele corpului lui Joker, cel dobor├«t de e╚Öecuri, de cruzimea ╚Öi indiferen╚Ťa semenilor. ├Änsu╚Öi faptul c─â Todd Phillips, p├«n─â acum un apreciat regizor de comedii u╚Öurele ca acelea din seria The Hangover, a putut face acest film la fel de ireal ca interpretarea lui Joaquin Phoenix te face s─â te g├«nde╚Öti c─â el va ajunge la cine are cu adev─ârat nevoie s─â ├«l vad─â.

C├ót despre mult discutatul risc de instigare la violen╚Ť─â pe care l-ar reprezenta Joker, iat─â ipocrizia perfect─â. Orice edi╚Ťie de ╚Ötiri a oric─ârei televiziuni con╚Ťine mai mult─â violen╚Ť─â disimulat─â ├«n formele cele mai perfide. Da, Arthur devine treptat Prin╚Ťul clovn al crimei, ├«ns─â s├«ngele cu care ├«╚Öi construie╚Öte z├«mbetul larg de pe fa╚Ť─â (ÔÇ×E at├«t de greu s─â ├«ncerci s─â fii fericit tot timpulÔÇť...) este al lui. S├«ngele cu care ├«i s├«nt stropite t─âlpile goale este al lui. Realitatea lui Joker este la fel de volatil─â ca r├«sul s─âu din final, acea explozie de sincer─â fericire ├«n cea mai bun─â dintre lumile posibile.

├Äntr-o cacofonie frenetic─â de voci, de bruiaje, de infla╚Ťie vizual─â ╚Öi tehnologic─â, revolte sociale ╚Öi radicaliz─âri de toate felurile, terorisme ╚Öi mi╚Öc─âri care mai de care mai corecte politic, exalt─ârile Gretei Thunberg, isteriile trumpiste sau visele de grandoare putiniste, ├«ntr-o lume ├«n care, dac─â ├«l mai a╚Öteapt─â totu╚Öi pe Godot, a t─âcea nu e lini╚Öte, zensul pe care ├«l caut─â Joker este chiar el.

Acest Joker, c─âruia probabil Heath Ledger ├«i face complice cu ochiul din ceruri, a devenit un fenomen global, un film iconic ╚Öi un semn c─â a fost nevoie de el. ÔÇ×Send in the clownsÔÇť, vor fredona ├«n extaz brokerii de pe Wall Street. Nu ar fi fost ├«n stare oricum s─â c├«nte pentru a-╚Öi salva via╚Ťa, cum ar spune Joker.

Povestea Casei Afis Coperta png
Autobiografie: ÔÇ×Povestea Casei PaleologuÔÇŁ, un eseu despre educa╚Ťie
Editura Funda╚Ťiei Paleologu a publicat recent o autobiografie intelectual─â semnat─â de Theodor Paleologu ╚Öi, totodat─â, un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi un manifest pentru ini╚Ťiativele independente ├«n acest domeniu vital.
Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?