Capodoperă

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Capodoperă jpeg

● Joker (SUA, 2019), de Todd Phillips. 

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) este un clovn ridicol, deșirat și cu aspect grotesc, chinuit de afecțiuni psihice pe fundalul cenușiului New York al deceniului 8, sufocat de sărăcie, șomaj și capitalism sălbatic. Arthur, acel loser absolut, atît este de insignifiant încît nici măcar nu te mai obosești să îl privești cînd treci pe lîngă el, este disprețuit de semeni, bătut și umilit chiar și de copii, altfel prietenii clovnilor. Colegii săi îl consideră un ciudat și îi fac farse cinice. Poartă asupra lui un bilețel în care dă explicații despre rîsul său incontrolabil, consecință a unei afecțiuni neurologice. Singura sa alinare sînt ședințele de psihoterapie cu o angajată socială de culoare, care îi prescrie cele șapte medicamente de care are nevoie, pînă în momentul în care îl anunță că statul a desființat slujba ei („Oamenii ca noi nu îi interesează, Arthur“). Mama sa aproape senilă și poate suferindă psihic, Penny, îi trimite scrisori presupusului tată al fiului ei, miliardarul Thomas Wayne. Arthur, căruia de mic Penny i-a inculcat ideea că e făcut să aducă zîmbet pe chipurile oamenilor (put on a happy face), speră să devină comediant de stand-up, deși în general nu prea are mult haz („Ca să fii comediant nu ar trebui să fii amuzant?“, îl întreabă mama sa). Își notează bizare numere de stand-up într-o agendă plină de frînturi de idei și de gînduri depresive („Oare moartea mea ar avea mai mult zens decît viața mea?“). Visul lui cel mare este să fie invitat în talk-show-ul lui Murray Franklin (Robert De Niro), în care vede un model (o aluzie la Regele comediei al lui Martin Scorsese). Se mai vede uneori cu Sophie, o vecină de culoare, mamă singură, sau poate totul e doar în mintea lui.

Problema Joker-ului lui Phoenix nu este dacă știe cu adevărat cine este, ca majoritatea dintre noi, ci, mult mai grav, că niciodată nu a știut dacă există cu adevărat: un om invizibil cu o mască zîmbitoare de clovn, cu fața perfect vopsită în alb sau, pur și simplu, un subom cioranian. În filmul lui Volker Schlöndorff Toba de tinichea, micuțul Oskar primește o tobă de tinichea, iar ori de cîte ori lumea din jurul lui devine un pic prea greu de suportat, băiatul începe să bată obsedant în tobă și să țipe pînă se sparg geamurile. Rîsul delirant al lui Joker, care strînge în el toată durerea lumii și o restituie întreagă în baletul din scena dansului de pe scări, de-acolo e. Din Strigătul lui Munch și din curbele tăcerii din tablourile lui Giorgio Di Chirico. Din țipătul atavic al tatălui burghez din Teorema lui Pier Paolo Pasolini, care se dezbracă pe măsură ce se pierde în deșert. Din mîna care iese de după ușa care dădea înspre lăcașul sfînt din Îngerul exterminator al lui Luis Buñuel. Din clovnii, marginalizații și refugiații din spectacolele lui Pippo Delbono. Rîsul este contrapunctul perfect în fața ororii lumii în care Joker își apără silueta scheletică, gestul eliberator în care devine cu adevărat o ființă umană și nu doar un avatar al sistemului. La nivel formal, acestui rîs parcă din altă dimensiune îi răspunde, tot în contrapunct, hipnotica coloană sonoră a compozitoarei islandeze Hildur Gudnadóttir.

Este o eroare de perspectivă, din punctul meu de vedere, să evaluezi filmul lui Todd Phillips strict după valențele sale estetice, departe de a fi ieșite din comun. Miza filmului este forța de manifest arzînd, de torță vie născută din oasele scheletale și din cavernele corpului lui Joker, cel doborît de eșecuri, de cruzimea și indiferența semenilor. Însuși faptul că Todd Phillips, pînă acum un apreciat regizor de comedii ușurele ca acelea din seria The Hangover, a putut face acest film la fel de ireal ca interpretarea lui Joaquin Phoenix te face să te gîndești că el va ajunge la cine are cu adevărat nevoie să îl vadă.

Cât despre mult discutatul risc de instigare la violență pe care l-ar reprezenta Joker, iată ipocrizia perfectă. Orice ediție de știri a oricărei televiziuni conține mai multă violență disimulată în formele cele mai perfide. Da, Arthur devine treptat Prințul clovn al crimei, însă sîngele cu care își construiește zîmbetul larg de pe față („E atît de greu să încerci să fii fericit tot timpul“...) este al lui. Sîngele cu care îi sînt stropite tălpile goale este al lui. Realitatea lui Joker este la fel de volatilă ca rîsul său din final, acea explozie de sinceră fericire în cea mai bună dintre lumile posibile.

Într-o cacofonie frenetică de voci, de bruiaje, de inflație vizuală și tehnologică, revolte sociale și radicalizări de toate felurile, terorisme și mișcări care mai de care mai corecte politic, exaltările Gretei Thunberg, isteriile trumpiste sau visele de grandoare putiniste, într-o lume în care, dacă îl mai așteaptă totuși pe Godot, a tăcea nu e liniște, zensul pe care îl caută Joker este chiar el.

Acest Joker, căruia probabil Heath Ledger îi face complice cu ochiul din ceruri, a devenit un fenomen global, un film iconic și un semn că a fost nevoie de el. „Send in the clowns“, vor fredona în extaz brokerii de pe Wall Street. Nu ar fi fost în stare oricum să cînte pentru a-și salva viața, cum ar spune Joker.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Радзивіллівський літопис Рюрик з Ігорем й Олег jpg
Ce origine etnică avea, de fapt, primul mare lider al rușilor. A fost primul unificator al slavilor răsăriteni
Primul mare conducător al rușilor a fost, de fapt, un suedez. Se numea Oleg și era un mare războinici viking, temut de toate popoarele estului. Oleg este primul unificator al triburilor rusești și primul mare prinț al slavilor estici.
Horoscopul dragostei, foto Shutterstock jpg
Cele patru zodii care au noroc în dragoste începând cu 21 martie. Balanțele primesc, în sfârșit, iubirea pe care o așteptau!
Ziua de vineri, 21 martie, aduce vești bune la capitolul amoros pentru patru zodii din horoscop! Se anunță un weekend benefic pentru anumiți nativi, care scapă de stres și se bucură de armonie în relațiile lor.
Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Scenariu de coșmar pentru Europa: „Nu știu dacă putem să apărăm Moldova de o Rusie cu armata ucraineană subordonată”
Dacă Europa nu ajută Ucraina să reziste în fața Rusiei, orice plan de înarmare pe termen lung este inutil, susține experta Iulia Joja. Un atac al Rusiei care ar avea în subordonare armata ucraineană, care este acum cea mai puternică din Europa, s-ar putea dovedi nimicitor.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
„Intenția lui Putin e să ajungă la Viena. Ar trebui să fim îngrijorați în România”. Strategia pe termen lung a Rusiei
Strategia pe termen lung a lui Putin presupune o nouă ordine mondială bazată pe sfere de influență. El vizează o uniune statală formată din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova plus o zonă de influență în România, Bulgaria, Slovacia și Austria, spun analiștii consultați de „Adevărul”.
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Cum să ai părul lung mai repede ca niciodată? 6 moduri dovedite de a obține o podoabă capilară mai puternică și irezistibil de strălucitoare
Părul este simbolul suprem al frumuseții, ne dorim cu toții șuvițe lungi, strălucitoare și sănătoase, care să atragă priviri admirative.
Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.
astronauti captura video jpg
Cât ar putea dura recuperarea pentru astronauții blocați 9 luni în spațiu. „E ca și cum ar fi supuși unui proces de îmbătrânire”
Refacerea astronauților NASA care au ajuns pe pământ după nouă luni petrecute în spațiu va fi un proces de lungă durată. Un medic a explicat ce se întâmplă în funcție de timpul petrecut în condiții de microgravitație.