Căluţul kitsch al păcii

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Căluţul kitsch al păcii jpeg

● Calul de luptă / War Horse (SUA, 2011), de Steven Spielberg. 

Criticul J. Hoberman l-a descris pe Spielberg ca pe o sinteză de tip Jekyll/Hyde între Disney şi Hitchcock, distingînd între dulcegăria diabetizantă şi (chiar dacă sinceră) neruşinat-manipulativă a lui Spielberg-Disneyanul sau „Steven cel Bun“ (capabil să refolosească neironic melodia „When You Wish upon a Star“ din Pinocchio) şi sadismul-sub-pretext-că-doar-ne-jucăm al lui Spielberg-Hitchcockianul sau „Steven cel Rău“ (capabil să sexualizeze moartea unei fete sub colţii unui rechin şi să-l pună pe spectator în locul rechinului). Latura de „Steven cel Bun“ domină copleşitor în Calul de luptă – o fabulă asumat-disneyană despre aventurile unui cal în Primul Război Mondial; un fel de „Aventurile lui Black Beauty, de la prima noapte de dragoste la ultima noapte de război“. Beauty e aici maro,  iar dragostea o primeşte de la o succesiune de tineri stăpîni: mai întîi, un fermier englez de dragul căruia acceptă să tragă la plug (deşi sîngele lui e nobil); apoi, ofiţerul care-l rechiziţionează (şi al cărui regiment de cavalerie se dovedeşte anacronic în faţa mitralierelor germane); apoi, doi dezertori germani; după ei, o morăriţă franţuzoaică; după ea, un artilerist german care-i compătimeşte condiţia de cal de cavalerie ajuns să care tunuri prin noroaie; şi, în fine, doi soldaţi din tranşee opuse, care îşi unesc puterile ca să-l elibereze dintr-un mărăciniş de sîrmă ghimpată. Drumul lui de la un stăpîn la altul are un precedent nobil în istoria filmului – odiseea măgăruşului din Au hasard Balthazar al lui Bresson –, dar, Spielberg fiind „Steven cel Bun“, dobitocul său e tratat cu aceeaşi bunătate de practic toţi stăpînii, fiind un simbol (flatant şi la îndemînă, deci artisticeşte facil) al fondului lor (nostru) comun de omenie, ca într-o posibilă pictură alegorică distinsă cu premiul întîi la un vechi concurs pionieresc pe tema „luptei pentru pace“.  Naivitatea e, desigur, asumată: dacă e posibil ca, aşa cum spune Hoberman, Disney să nu se fi îndoit în viaţa lui că tot ceea ce face îi vine numai dintr-o inimă mare şi curată, Spielberg ştie prea multe despre istoria filmului ca să se mai poată întoarce, pur şi simplu, la „inocenţă“ – întoarcerea lui nu poate fi decît întoarcere la un stil care a ajuns să semnifice inocenţa. Astfel, Anglia lui rustică şi pitoresc-săracă e făcută să semene cu una reconstruită la Hollywood de către un John Ford (pentru Ce verde era valea mea). Lumina nu se vrea confundată nici măcar în secvenţele de exterior cu cea naturală, ci cu cea a reflectoarelor de pe vechile platouri hollywoodiene (deşi Spielberg nu filmează în studiouri, ci în spaţii englezeşti deschise: cadrele sale în care intră mult cer îl evocă, de altfel, tot pe Ford – cel din westernuri). La rîndul ei, culoarea are mai puţin de-a face cu normele realiste de azi decît cu normele

Technicolor-ului de pe la 1950 (secvenţa finală e filmată cu personajele siluetate pe un fundal – iarăşi, westernist – de asfinţit apăsat-technicoloristic). Casa primului stăpîn al calului îi semnifică sărăcia, rămînînd totodată cochetă şi picturală. Există mici gaguri bătrînesc-„peizane“ cu o gîscă agresivă. Iar lucrurile nu se schimbă radical odată ce acţiunea se mută peste Canalul Mînecii: casa morăriţei şi a drăguţului ei bunic e cam la fel; fiecare căpşună dintr-un coş filmat la un moment dat în plan-detaliu e „pomădată“ ca şi cînd ar juca într-o reclamă, iar atunci cînd vine iarna, copacii nu arată atît ninşi, cît pudraţi cosmetic. Pentru unele scene de violenţă, Spielberg revine la vechi tactici de „mascare“ a acţiunii cu pricina – de exemplu, una dintre palele morii acoperă pudic scena unei duble execuţii. Nu că stilizarea lui ar fi întru totul „bătrînească“ – de pildă, cu ocazia unei secvenţe ca aceea a galopului nebunesc prin noaptea iluminată de focurile războiului, neoclasicismul subtil-irealist lasă loc fantasmagoricului glossy-digital.

La nivel pur tehnic, această stilizare e admirabilă, însă la un nivel mai profund nu este, întrucît se bazează pe o sentimentalizare mincinoasă a clasicismului de tip John Ford, identificat nostalgic cu nişte vremuri cînd lucrurile ar fi fost pasămite mai simple, cel puţin în cinema. Numai că, cel puţin la nivel de John Ford, lucrurile nu erau mai simple – pe contradicţiile şi pe tensiunile ideologice conţinute în opera lui s-au ridicat monumente hermeneutice. În timp ce, pentru Spielberg, întoarcerea la clasicismul fordian, cu conotaţiile lui de „inocenţă“ şi „universalitate“, reprezintă o scuză pentru a veni cu o reprezentare a Primului Război Mondial în care, de pildă, diferenţele şi tensiunile de clasă – o temă majoră în războiul respectiv (şi în filmele importante despre el, de la Marea iluzie al lui Renoir pînă la Cărările gloriei al lui Kubrick) – sînt minimizate pînă aproape de negarea totală. (Ce-i drept, tînărul fermier englez se confruntă cu un bogătaş care vrea să-i ia tot, însă acesta se lasă impresionat urgent de voinicia sa şi a calului; iar pe front, între ofiţeri şi soldaţi nu există decît diferenţe de accent.) Rezultatul e o universalitate ersatz, accesată prea uşor. Adică un kitsch.  
 

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

viceprimar istvan zsolt pap FB jpg
Scandal tricolor în Baia Mare. Viceprimarul UDMR: „Nu am recurs la niciun act îndreptat împotriva vreunui simbol național”
Viceprimarul UDMR de la Baia Mare căruia i-au fost retrase atribuțiunile spune că scandalul tricolorului „a fost un gest provocator”. El a mai spus că nu a ordonat nimănui să dea jos drapelul românesc.
ioan gyuri pascu 465x390 jpeg
Ce face Ana Iarina, fiica lui Ioan Gyuri Pascu, la 6 ani după moartea tatălui său
În timpul vieții, Ioan Gyuri Pascu a vorbit de nenumărate ori despre cea mai dragă persoană din lume: fiica sa, pe nume Ana Iarina, despre care astăzi nu se mai cunosc detalii, tânăra preferând discreția.
Puscas
George Pușcaș joacă pentru națională sau pentru el? Declarații impertinente și bucurie exagerată
”Tricolorii” au obținut o victorie frumoasă contra Bosniei, dar, per total, rămânem cu amărăciunea unei retrogradări istorice în eșalonul 3 al fotbalului european.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.