Berlinul în două zile și ceva

Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Berlinul în două zile și ceva jpeg

Oraşul 

La Berlin, trebuie să te mişti repede, să fii alert, să nu adormi cu programul Berlinalei în braţe. La bilete se stă la coadă de dimineaţă, cu mult înainte de deschiderea ghişeelor, pe net se stă cu mîna pe mouse şi pe refresh, în cazul rezervărilor făcute online, pe străzi se stă cu aparatul foto în mînă şi cu urechile larg deschise (din cînd în cînd se aud ţipete de fani care-au pus mîna pe cîte un star), pe lîngă covorul roşu se stă cu patru-cinci ore înainte de premieră, dacă ţii neapărat să iei un autograf de la Helena Bonham Carter sau Colin Firth. 

Oricum, la Berlin, orice e posibil. Mergi pe Unter den Linden şi-l vezi pe Wim Wenders ieşind dintr-un hotel şi plimbîndu-se liniştit într-o zi de marţi cu un vînt la fel de rece ca cel din The Turin Horse al lui Béla Tarr, sau bei o cafea într-un restaurant italian, iar chelneriţa vine la tine şi-ţi spune că mama ei e din Rîmnicu Vîlcea şi că „o cuprinde un fior“ cînd aude vorbindu-se în română, sau, culmea culmilor, poţi să apari la ştirile televiziunii canadiene, în timp ce iei, ca tot omul, un autograf de la Arcade Fire, formaţia care tocmai a primit Grammy-ul pentru cel mai bun album al anului. 

„Berlinul a făcut din cultură principala sa industrie“ – crede Dieter Kosslick, directorul Berlinalei în ultimii 10 ani, citat de Hollywood Reporter într-un articol al cărui titlu spune totul: „How Berlin Became the Coolest City on the Planet“. Un oraş în continuă construcţie, viu şi grăbit, Berlinul e foarte puţin german, nu mai e nici Est/Vest, e pur şi simplu o formă de energie urbană de care nu mai vrei să scapi.

Prezenţe româneşti

La cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film (10-20 februarie 2011), România a fost, din nou, la Berlin. După un an în care Eu cînd vreau să fluier, fluier al lui Florin Şerban a luat Ursul de Argint şi premiul de debut, iar Colivia lui Adrian Sitaru a primit premiul DAAD, poate că prezenţa a doar două scurtmetraje româneşti în competiţia Berlinale Shorts pare puţin. Dar nu e, în condiţiile în care cei doi tineri regizori – Cristi Iftime (15 iulie) şi Anca Miruna Lăzărescu (Apele tac) – au avut şansa de a-şi prezenta filmele alături de regizori consacraţi, cum ar fi americanul Spike Jonze sau coreeanul Park Chan-wook (care a şi cîştigat trofeul secţiunii, cu un scurtmetraj filmat împreună cu fratele său şi un iPhone 4). 

În paralel cu festivalul, la Collegium Hungaricum (Institutul Cultural Maghiar) din Berlin a avut loc între 12 şi 16 februarie a patra ediţie a Cinema Total, o serie de evenimente desfăşurată anul acesta sub mottoul „Calling Neighbours. Focus: Hungary, Austria, Romania, Serbia, Slovakia“ şi organizată în colaborare cu instituţii culturale din Europa Centrală şi de Est, printre care şi Institutul Cultural Român din Berlin. 

Constituind o platformă activă de networking pentru regizori, scenarişti, producători, Cinema Total a găzduit Books at Sundown, o întîlnire moderată de agentul Alina Butuman, în care au fost prezentate titluri din literatura est-europeană contemporană cu potenţial de a fi ecranizate, inclusiv Cum să uiţi o femeie de Dan Lungu, şi Pitch Stop, o sesiune de pitching la care a participat şi regizorul Marian Crişan cu Iguanele, proiectul următorului său lungmetraj. Cinema Total 4 s-a încheiat miercuri, 16 februarie, cu „FloriMan & MotzArt“, un concert etnic-exotic-electro, susţinut de patru tulnicărese din Apuseni, muzicianul Mircea Florian, DJ Vasile, VJ Tom şi Octavian Diaconescu. Dacă nu ştiţi ce-s tulnicele, nu-i nimic, nici eu nu ştiam. Dacă ştiţi, atunci vă închipuiţi probabil cum au sunat ele în sala de spectacole de la Collegium Hungaricum, temeinic mixate şi integrate sunetelor electro. 

Pentru al patrulea an consecutiv, România a avut un stand în cadrul European Film Market, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al ICR Berlin. Anca Drăgoi, coordonatoare de proiect în cadrul APFR, a declarat pentru Dilema veche: „European Film Market este unul dintre cele mai importante tîrguri de film din lume, considerat al doilea ca mărime după Marché du Film de la Cannes. Standul României, amenajat la etajul 1 al muzeului Martin-Gropius Bau, este un punct de informare şi contact pentru toţi cei interesaţi de filmele româneşti şi de România ca potenţială ţară de filmare“. La acelaşi stand, vizitatorii găseau, printre broşuri, flyere şi CD-uri, cîteva publicaţii importante: catalogul Romanian Films 2008-2011, care prezintă cele mai recente producţii româneşti, broşura Shooting Romania şi revista AperiTIFF – The New Romanian Cinema, reeditată pentru Berlinale 2011 cu sprijinul ICR Berlin. Cu alte cuvinte, dacă cineva a vrut să afle informaţii despre cinematografia de la noi, a avut toate şansele să o facă. 

Filme 

Eu am vrut mai degrabă să văd şi cîteva filme, în cele două zile şi ceva de Berlin. Aşa că am prins o comedioară franţuzească tipică, Les femmes du 6ème étage (r. Philippe Le Guay), cu o familie bine îmburghezită şi o gaşcă de bone venite tocmai din Spania, ca să-i arate familiei cu pricina adevăratele valori ale vieţii. S-a rîs mult de tot şi s-a aplaudat şi mai mult, cînd Carmen Maura, pe care o ştiţi probabil din filmele lui Almodóvar, Sandrine Kiberlain şi regizorul s-au urcat pe scenă la finalul proiecţiei. Cu ocazia asta, am hotărît să fiu mai îngăduitoare cu publicul de festival de la noi, pe care-l condamnam mereu pentru entuziasmele lui uşuratice şi aplauzele mult prea generoase. Apoi, într-o sală uriaşă de music-hall, am văzut The Turin Horse (r. Béla Tarr) şi The Future (r. Miranda July), ambele în competiţia oficială, ambele cum nu se poate mai diferite. Dacă primul, care a luat Premiul FIPRESCI şi Premiul Special al Juriului, e un fel de Aşteptîndu-l pe Godot cu un tată, o fiică, un cal şi un vînt de apocalipsă, plus o coloană sonoră ucigător de repetitivă (la fel ca gesturile personajelor principale), al doilea, care a luat premiul meu personal, e o poveste suavă şi uşor futuristă despre posibilităţile iubirii, trădare şi ce se întîmplă dacă te hotărăşti să opreşti timpul. 

Am plecat la Berlin cu gîndul la aripile din Cerul deasupra Berlinului şi m-am întors cu o fotografie din pauza de filmare de la Fanny şi Alexander, în care Bergman are nişte aripi enorme şi zîmbeşte. E bine de ştiut că, în lipsa ta, cineva veghează deasupra oraşului.  

Această deplasare a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

recolta grâu
Soiul de lux care a adus României renumele de ”grânar al Europei”. Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști
Grâul roșu a fost o plantă minune în agricultura româneacă fiind căutată în Europa de marii patiseri ai secolului al XIX-lea și început de secol XX. Era cultivat cu precădere în județul Botoșani și a dispărut în anii comunismului. Aceast tip de grâu a conferit un renume aparte României.
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
Între ele este o diferență de 1,5 m înălțime! Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă, întâlnire „ca fetele”
Nu în fiecare zi se întâmplă ca cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume să se întâlnească – iar când realități atât de diferite se ciocnesc, rezultatul este întotdeauna uimitor.
Viscol ger zapada ninsoare FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Prognoza meteo vineri, 22 noiembrie. Cod roşu de ninsori viscolite în şapte judeţe şi cod portocaliu în alte trei şi la munte
Meteorologii anunţă pentru vineri vreme rece şi sunt în continuare valabile codurile roşu şi portocaliu de ninsori şi vânt puternic, emise în urmă cu o zi.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.