Alb, negru sau gri dorian

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Alb, negru sau gri dorian jpeg

● BlacKkKlansman / Agent provoKkKator (SUA, 2018), de Spike Lee.

● Green Book / Green Book, o prietenie pe viață (SUA, 2018), de Peter Farrelly. 

A fi incorect politic poate fi corect politic pentru toate părțile implicate? La această întrebare oferă un răspuns inteligent marele regizor american de culoare Spike Lee, cunoscut pentru cinema-ul său politic exuberant, complex, simultan ironic și autoironic, lipsit deci de tezism. În filme de referință ca Malcolm X sau Inside Man, avîndu-l ca protagonist pe Denzel Washington, versatilul Spike Lee (el este și un excelent regizor de documentare) vorbește foarte nuanțat despre condiția omului de culoare, erijîndu-se în avocatul diavolului atît pentru americanii de culoare, cît și pentru semenii lor albi. Tocmai de aceea, filmele sale trebuie lecturate în cheia unor seducătoare jocuri de limbaj cinematografic postmodern, foarte critic și activ social, care relevă pericolul îmbrățișării unei ideologii sau a alteia în detrimentul nuanței celei mai apropiate de complexitatea realității, griul.

Rasismul este în toate nuanțele pielii, nu are preferințe cromatice, avertizează Spike Lee. Și în acest ultim film al său, BlacKkKlansman, el construiește un eclectic discurs vizual și narativ plecînd de la cazul real, oricît de implauzibil, al primului polițist american de culoare din istorie, Ron Stallworth din statul Colorado, a cărui carte de memorii a stat la baza scenariului. Interpretat de John David Washington (nimeni altul decît fiul lui Denzel), Ron are năstrușnica idee de a se infiltra în sînul Ku Klux Klanului, păcălindu-l pe liderul grupării la momentul respectiv – deceniul 7 –, exaltatul politician David Duke (un fel de Vadim Tudor de peste Ocean). Misiunea lui Ron este continuată de către colegul său, evreul Flip Zimmerman (excelentul Adam Driver), care intră sub acoperire ca membru al rețelei KKK din Colorado Springs, prin acest personaj fiind atinsă și problema evreiască, în același spirit aparent corect politic de care aminteam. Ron se infiltrează și în rîndurile unei grupări a studenților locali, ardenți susținători ai activistului de culoare Kwami Ture, unde se îndrăgostește de lidera acestei grupări, atrăgătoarea Patrice (Laura Harrier).

Spike Lee recurge și aici la recunoscuta sa abilitate de a da cadrului valențe neașteptate (prin montaj paralel și asociativ, minuțioase puneri în scenă sau un periplu ca în vis al cuplului înarmat Ron-Patrice, străbătînd prin travelling spațiul banal al unui culoar spre un cîmp unde are loc unul dintre ritualurile pline de ură ale membrilor KKK). Însă marca sa stilistică sînt mostrele de ironie mușcătoare și umorul devastator, vizibil în caricaturizarea membrilor KKK (cum ar fi psihopatul Felix, ridicola lui soție Connie sau grandomanul Ivanhoe), sau în șarjele cu trimiteri evidente la locatarul cam isteric și deloc rasist, susține el însuși, de la Casa Albă. Chiar spre debutul filmului, o secvență parodică aduce în prim-plan un „părinte al națiunii“ interpretat de Alec Baldwin (cunoscut în realitate ca cel mai bun imitator al lui Trump), care vorbește acesteia despre pericolul amestecului raselor și al conspirației evreiești (desigur universale), pe fundalul filmului Birth of a nation de D. W. Griffith, Biblia excepționalismului american. De altfel, cineastul de culoare și-a lansat filmul în august 2018, în momentul împlinirii unui an de la înfruntările violente dintre susţinătorii supremaţiei rasei albe şi protestatarii antirasişti, ce au avut loc în oraşul Charlottesville din statul Virginia, în urma cărora o femeie a murit. Secvențe reale ale acestui incident sînt inserate în finalul filmului. Este un contrapunct, unul ironic desigur, cu debutul propriu-zis al filmului, o secvență din clasicul Pe aripile vîntului, cu o scenă din plin Război de Secesiune și vocea lui Vivien Leigh în fundal.

BlacKkKlansman, aflat în cursa pentru Oscar la șase categorii, inclusiv Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, păstrează, cum spuneam, acea măiestrie intertextuală prezentă în toate filmele americanului. Tot o șarjă metaculturală poate fi și apariția-surpriză a legendarului Harry Belafonte vorbind despre cazul lui Jesse Washington, afro-americanul linșat și schingiuit după ce s-a autodenunțat pentru că a violat și ucis o femeie albă.

O abordare ceva mai relaxată, dar plină de tandrețe a problemei rasiste, alege cineastul Peter Farrelly. Green Book este o comedie dramatică ce are în centru relația de prietenie improbabilă dintre un pianist de culoare foarte sofisticat, distant, cultivat (chiar prețios), manierat și cu principii, pe nume Don Shirley (superbă interpretarea lui Mahershala Ali) și un descurcăreț șofer de ocazie din New York, Tony „Lip“ Villalonga (Viggo Mortensen). Crescut în rău famatul Bronx, „format“ în cele mai fițoase restaurante newyorkeze ca om responsabil cu ordinea, orice ar putea însemna asta, inclusiv metode mai puțin ortodoxe, Tony este omul bun la toate și mai din topor, cam agramat, dar sufletist, care acceptă să-l însoțească pe Don ca șofer și asistent personal într-un turneu de două luni în rasistul Sud al deceniului 6, în cadrul trio-ului The Don Shirley.

Cu un lirism discret, mesaje tonice și excelente interpretări, Green Book are subtilitățile lui. Într-una dintre scenele sale forte, în timp ce Tony repară mașina pe una dintre șoselele prăfuite din Sud, Don este privit în tăcere, tainic și intens, de la foarte mică distanță, de un grup de negri care muncesc pe o plantație. Deși nu mai sînt de mult sclavi, privirea lor tristă și atavică, de foste animale hăituite și considerate rasă inferioară, aduce aminte de vibrația dramatică din romanele lui Toni Morrison, scriitoarea de culoare premiată cu Nobel (într-unul dintre ele, A mercy, Florens, o fetiță sclavă, are o bizară pasiune pentru pantofi, în care vede o protecție a pielii ei negre în fața intemperiilor, deci și în fața unei vaste realități mult mai crude). Don Shirley, un mare compozitor și pianist de jazz de formație clasică, despre care Stravinski spunea că „are o virtuozitate care vine de la zei“, a fost un negru emancipat și ajuns pe merit în elita artistică a vremii. În film, el cîntă contra unor onorarii mari pentru albii din Sud (cu toate că este trimis în toaleta din fundul curții, imediat ce a închis Steinway-ul de concert, sau i se refuză dreptul de a proba costume, nemaivorbind de șicanele poliției). Însă Don nu se mai identifică cu comunitatea din care provine, nu o reneagă, însă nu se mai recunoaște ca membru valid al ei („Nu sînt nici destul de negru, nici destul de alb, deci nu sînt destul de om, atunci cine naiba sînt eu“?, îl întreabă pe Tony).

BlacKkKlansman poate fi vizionat în avanpremieră la Grand Cinema & More, pe 27 februarie. Green Book va rula pe ecranele din toată țara din 1 martie.

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.