Afinitățile elective

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Afinitățile elective jpeg

● Portrait of a Lady on Fire / Portretul tinerei femei în flăcări (Franța, 2019), de Céline Sciamma.

Portrait of a Lady on Fire, al cărui titlu are rezonanțe vag proustiene, este plasat în serena Bretanie a secolului al XVIII-lea, acolo unde o nobilă italiană (Valeria Golino) angajează o însoțitoare pentru fiica ei Héloïse (Adele Haenel), proaspăt ieşită de la mănăstire şi care luptă să accepte pierderea surorii ei. Contesa doreşte un portret al Héloïsei pictat în secret, cu scopul de a i-l arăta unui pretendent bogat, lucru pe care încăpăţînata și mîndra Héloïse nu l-ar accepta niciodată. De altfel, predecesorul Mariannei în arta portretului nu reuşise să îi prindă expresia pe pînză.

Cele două femei încep să descopere că rezonează și fac dese plimbări tot mai lungi împreună, Marianne urmărind pe furiş trăsăturile celei pe care trebuie să o picteze, reţinîndu-le pentru a le pune pe hîrtie în secret. Totuşi, Héloïse observă aceste priviri discrete și tot mai puțin detașate. 

Spre deosebire de erotismul frenetic, trepidant și haotic din Blue is the Warmest Colour, filmul supraapreciat care cîștigat Palme d’Or la Cannes în 2012, filmul franțuzoaicei Céline Sciamma se construiește vizual și intelectual ca un tablou impresionist, fără să fie totuși monoton în linearitatea sa, dimpotrivă. Miza nu mai este, ca în filmul lui Abdellatif Kechiche, cunoașterea de sine prin confruntarea cu legile independente ale propriei senzualități în formare, ci oglindirea reciprocă, matură, perfect calibrată a două tinere femei, desprinse parcă dintr-un tablou de Monet. Așa cum în pînzele impresioniștilor contururile sînt abia schițate, însă punctul de fugă face mereu ca lucrurile să fie clare odată cu conștiența intimității, eroinele se nasc și renasc în fiecare clipă odată cu privirea celeilalte. „Cînd mă observi, pe cine crezi că observ eu?”, o întreabă Héloïse pe Marianne.

În cadre lungi, statice și migălos gîndite, de o plastică rafinată fără a fi prețioasă (director de imagine Claire Mathon), Céline Sciamma își ia tot timpul necesar în cadru fără să lase să intervină senzația de lungime, durata devine ritm, care antrenează și modul reflexiv, dar în perpetuă mișcare în care este surprinsă lumina unei amiezi de vară pe un fir de nisip sau încadrînd spuma unui val, de unde și dublul efect al luminii. O dată asupra felului în care Marianne începe să o privească pe Héloïse – semantica privirii fiind și unul dintre pilonii filmului și poate chiar centrul lui de frumusețe, căci de la privire începe totul –, iar în al doilea rînd lumina dictează felul în care Héloïse începe să se privească pe sine odată cu transformarea ei într-un obiect al dorinței, dar și al unei iubiri de sine mai sincere. „Prezența ta este alcătuită din momente fugare cărora le poate lipsi adevărul”, remarcă la un moment dat Marianne.

Fină caligrafă de stare, cineasta mizează pe construcția de atmosferă, de la zgomotul lemnelor care trosnesc în foc la liniile discrete ale pensulei Mariannei pe pînză, foșnetul valurilor, conturul unei raze de soare sau suflul vîntului pe coasta mării. De altfel, sentimentul care se naște treptat între cele două femei are o gestație complementară visării, poeziei, peisajului marin și izolării, dar și izolării simbolice la care erau supuse femeile în epoca respectivă, fie că este vorba de cele din înalta aristocrație precum Héloïse (destinate de familie prin căsătorie unor alianțe strategice), fie că se referă la femei de condiție modestă, cum este menajera Sophie (Luana Bajrami), lăsată să se descurce cu o sarcină întîmplătoare, care i-ar știrbi statutul social și așa precar dacă ar fi dusă la capăt. Este un feminism discret, care nu încearcă să arate strident cu degetul, ci lasă gîndirea critică să se nască în fiecare spectator odată cu fiecare replică sau gînd nerostit.

Într-o scriere de tinerețe a lui Gide, „două suflete s-au întîlnit într-o zi și, fiindcă deopotrivă se întîmpla să culeagă flori, s-au crezut asemenea”, căci „pentru sufletele omenești totul este continuu”. Poate că cea mai izbutită zonă a filmului, pe lîngă interpretarea de mare clasă a tuturor actrițelor și discreția rafinată, tonal-polifonică a unei iubiri a cărei profunzime se naște prin lentă acumulare și autoreflecție, este acea complicitate a feminității suficiente sieși. Ea include organic și personaje secundare precum mama Héloïsei sau Sophie, ca un subtil contrapunct al decorului ingrat al epocii reflectat pe pînza mai amplă a fetelor în flăcări (un tablou în sine în scena-cheie a filmului). Această armonie cordială, fără disonanțe afective, o complicitate spirituală și senzuală aproape perfectă, exclude orice excese, contraste brute, sfîșieri lăuntrice sau devastare totală, asociate de obicei iubirii de tip pasional. Luminozitate care nu exclude totuși surpriza, așa cum focul și apa pot reflecta lumina în direcții diferite, fără ca asta să afecteze substanța ei.

Portrait of a Lady on Fire, distins cu Premiul pentru scenariu al Festivalului de la Cannes în 2019 și nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin anul acesta, a făcut parte din selecția Festivalului de Film Francez de la București.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

WhatsApp Image 2024 11 24 at 19 45 08 (1) jpeg
Lasconi, de la agonie la extaz si invers. Cum s-au văzut de la USR rezultatele alegerilor. REPORTAJ
Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a fost rezervatǎ dupǎ ce exit-poll-urile au plasat-o drept contracandidata lui Marcel Ciolacu în turul 2.
videoplayback 1 mp4 thumbnail png
Clarvăzătorul care a anunțat în august că va apărea un „candidat necunoscut”: „Este posibil să apară cineva pe ultima sută de metri, care să ia acest mandat”
Clarvăzătorul Andrei Diaconu, terapeut și consilier spiritual, a prevăzut încă de acum trei luni ca va apărea un candidat necunoscut, la alegerile prezidențiale: „Nu vă imaginați că o să fie mai bine, vor apărea crize economice fantastice”,a transmis acesta.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Ce despăgubiri va primi lăutarul bătut de un polițist din București. A avut un deget fracturat care nu i-a mai permis sǎ lucreze 2 ani
Curtea de Apel București a dat în această săptămână verdictul definitiv într-un dosar de purtare abuzivă, un polițist de la Secția 9 din Capitală fiind acuzat că a bătut crunt un lăutar acum șapte ani, iar acesta din urmă nu a mai putut lucra doi ani din cauza loviturilor.
download png
Călin Georgescu a câștigat în 14 județe din țară, printre care și Hunedoara, unde s-a născut Elena Lasconi
Călin Georgescu, candidatul independent, care a folosit Tik-Tok-ul pentru a mobiliza alegătorii în jurul său, a câștigat în 14 județe, unele dintre fiind fiefuri liberale.
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist
Preşedintele AUR, George Simion s-a declarat, duminică seara, după închiderea urnelor, bucuros că în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale ajunge candidatul independent suveranist Călin Georgescu.
Il Nuraghe Su Nuraxi incantato   Tra Fiaba e Realtà   01 JPG
Secretele întunecate ale unei dintre cele mai misterioase civilizații europene. Triburile de războinici care au semănat teroare în toată Mediterana
Una dintre cele mai misterioase civilizații europene s-a dezvoltat pe Insula Sardinia, în bazinul mediteranean. Cercetările arheologice au scos la iveală turnuri și morminte enigmatice aparținând unei societăți războinice care antrena adolescenți pentru practicarea unor sporturi sângeroase.
Romania parada ziua nationala steag drapel FOTO Shutterstock
POLITICO: Surpriza alegerilor din România: Un candidat neașteptat de extremă-dreapta conduce scrutinul prezidențial
Ultranaționalistul Călin Georgescu este pe cale să intre în turul doi alături de premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu în lupta finală pentru președinție, scrie prestigioasa publicație Politico.
Stavropoleos jpeg
Stavropoleos, biserica-icoană. Istoria mai puțin știută a lăcașului de cult ridicat de un călugăr grec în urmă cu trei secole
Un călugăr grec pripășit în Țara Românească în vremuri tulburi ne-a lăsat moștenire una dintre cele mai de preț bijuterii arhitecturale și religioase, Biserica Stavropoleos. Lăcașul de cult a supraviețuit cutremurelor, incendiilor, războaielor, dar și comunismului.
venirea lui geoana la sediu mp4 thumbnail png
Cum a trăit Mircea Geoană al doilea eșec la prezidențiale: „Cred că trebuie să îți pui ghetele în cui"| REPORTAJ
Potrivit exit-poll-urilor, Mircea Geoană a atins abia locul 7, cu 5%, potrivit datelor provizorii. Eșecul la alegeril vine după ce sondajele îl prezentau, în urmă cu jumătate de an, drept favorit în cursa prezidențială.