Afinitățile elective

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Afinitățile elective jpeg

● Portrait of a Lady on Fire / Portretul tinerei femei în flăcări (Franța, 2019), de Céline Sciamma.

Portrait of a Lady on Fire, al cărui titlu are rezonanțe vag proustiene, este plasat în serena Bretanie a secolului al XVIII-lea, acolo unde o nobilă italiană (Valeria Golino) angajează o însoțitoare pentru fiica ei Héloïse (Adele Haenel), proaspăt ieşită de la mănăstire şi care luptă să accepte pierderea surorii ei. Contesa doreşte un portret al Héloïsei pictat în secret, cu scopul de a i-l arăta unui pretendent bogat, lucru pe care încăpăţînata și mîndra Héloïse nu l-ar accepta niciodată. De altfel, predecesorul Mariannei în arta portretului nu reuşise să îi prindă expresia pe pînză.

Cele două femei încep să descopere că rezonează și fac dese plimbări tot mai lungi împreună, Marianne urmărind pe furiş trăsăturile celei pe care trebuie să o picteze, reţinîndu-le pentru a le pune pe hîrtie în secret. Totuşi, Héloïse observă aceste priviri discrete și tot mai puțin detașate. 

Spre deosebire de erotismul frenetic, trepidant și haotic din Blue is the Warmest Colour, filmul supraapreciat care cîștigat Palme d’Or la Cannes în 2012, filmul franțuzoaicei Céline Sciamma se construiește vizual și intelectual ca un tablou impresionist, fără să fie totuși monoton în linearitatea sa, dimpotrivă. Miza nu mai este, ca în filmul lui Abdellatif Kechiche, cunoașterea de sine prin confruntarea cu legile independente ale propriei senzualități în formare, ci oglindirea reciprocă, matură, perfect calibrată a două tinere femei, desprinse parcă dintr-un tablou de Monet. Așa cum în pînzele impresioniștilor contururile sînt abia schițate, însă punctul de fugă face mereu ca lucrurile să fie clare odată cu conștiența intimității, eroinele se nasc și renasc în fiecare clipă odată cu privirea celeilalte. „Cînd mă observi, pe cine crezi că observ eu?”, o întreabă Héloïse pe Marianne.

În cadre lungi, statice și migălos gîndite, de o plastică rafinată fără a fi prețioasă (director de imagine Claire Mathon), Céline Sciamma își ia tot timpul necesar în cadru fără să lase să intervină senzația de lungime, durata devine ritm, care antrenează și modul reflexiv, dar în perpetuă mișcare în care este surprinsă lumina unei amiezi de vară pe un fir de nisip sau încadrînd spuma unui val, de unde și dublul efect al luminii. O dată asupra felului în care Marianne începe să o privească pe Héloïse – semantica privirii fiind și unul dintre pilonii filmului și poate chiar centrul lui de frumusețe, căci de la privire începe totul –, iar în al doilea rînd lumina dictează felul în care Héloïse începe să se privească pe sine odată cu transformarea ei într-un obiect al dorinței, dar și al unei iubiri de sine mai sincere. „Prezența ta este alcătuită din momente fugare cărora le poate lipsi adevărul”, remarcă la un moment dat Marianne.

Fină caligrafă de stare, cineasta mizează pe construcția de atmosferă, de la zgomotul lemnelor care trosnesc în foc la liniile discrete ale pensulei Mariannei pe pînză, foșnetul valurilor, conturul unei raze de soare sau suflul vîntului pe coasta mării. De altfel, sentimentul care se naște treptat între cele două femei are o gestație complementară visării, poeziei, peisajului marin și izolării, dar și izolării simbolice la care erau supuse femeile în epoca respectivă, fie că este vorba de cele din înalta aristocrație precum Héloïse (destinate de familie prin căsătorie unor alianțe strategice), fie că se referă la femei de condiție modestă, cum este menajera Sophie (Luana Bajrami), lăsată să se descurce cu o sarcină întîmplătoare, care i-ar știrbi statutul social și așa precar dacă ar fi dusă la capăt. Este un feminism discret, care nu încearcă să arate strident cu degetul, ci lasă gîndirea critică să se nască în fiecare spectator odată cu fiecare replică sau gînd nerostit.

Într-o scriere de tinerețe a lui Gide, „două suflete s-au întîlnit într-o zi și, fiindcă deopotrivă se întîmpla să culeagă flori, s-au crezut asemenea”, căci „pentru sufletele omenești totul este continuu”. Poate că cea mai izbutită zonă a filmului, pe lîngă interpretarea de mare clasă a tuturor actrițelor și discreția rafinată, tonal-polifonică a unei iubiri a cărei profunzime se naște prin lentă acumulare și autoreflecție, este acea complicitate a feminității suficiente sieși. Ea include organic și personaje secundare precum mama Héloïsei sau Sophie, ca un subtil contrapunct al decorului ingrat al epocii reflectat pe pînza mai amplă a fetelor în flăcări (un tablou în sine în scena-cheie a filmului). Această armonie cordială, fără disonanțe afective, o complicitate spirituală și senzuală aproape perfectă, exclude orice excese, contraste brute, sfîșieri lăuntrice sau devastare totală, asociate de obicei iubirii de tip pasional. Luminozitate care nu exclude totuși surpriza, așa cum focul și apa pot reflecta lumina în direcții diferite, fără ca asta să afecteze substanța ei.

Portrait of a Lady on Fire, distins cu Premiul pentru scenariu al Festivalului de la Cannes în 2019 și nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin anul acesta, a făcut parte din selecția Festivalului de Film Francez de la București.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.