Farmecul simplu al călătoriei cunoscute

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Farmecul simplu al călătoriei cunoscute jpeg

Nu știu care e rețeta pentru acea călătorie care să te scoată cu totul din rutina, din stresul vieții cotidiene. Călătoria care să-ți împrospăteze privirea obosită de aceleași drumuri zilnice, de același mod de a vedea realitatea din jurul tău. Acea călătorie care te face să-ți oferi un reboot, repornirea de care avem din cînd în cînd atîta nevoie.

Pentru coreenii din Sud, ieșirea cea mai la îndemînă din stresul cotidianului e reprezentată astăzi de o întreagă mitologie urbană a fericirii, susținută de un întreg arsenal: de la retorica corpului aflat în starea de beatitudine, jucată adeseori, și pe care trebuie să o conțină o fotografie-instantaneu (zîmbet larg, gesticulație animată), la cafenelele și ceainăriile foarte colorate care împînzesc orașele ca un miriapod translucid și în care se lasă uitați cu orele, atunci cînd timpul le-o permite. La K-pop-ul plin de strategii ale culorii, ale bucuriei. La mersul în mall-uri. Cînd îi întrebam pe studenții coreeni care mergeau cu burse în România ce le place cel mai mult să facă în timpul liber în București și-mi răspundeau că le place să meargă la mall, prima mea reacție era una contrariată. Ce putea fi mai comun, mai puțin diferit de ce aveau la Seul sau la Bundang decît să meargă într-un mall în București? Unde mai pui că mall-urile românești nici nu se prea compară cu avangardismul arhitectonic al suratelor lor seuleze, cu spectacolul luminozității lor luxuriante.

Nu era, totuși, nimic special în aceasta. Prima formă de ieșit din stresul cotidianului în care se aflau presupunea reconstituirea unor trasee cunoscute. Recunoșteau, în această formă de comunitate, globalizată, subțire, superficială, acea căldură de acasă pe care pierderea într-o mulțime le-o procura zilnic în imensitatea Seulului. Căutau destresarea mergînd pe aceleași trasee cunoscute. O făcusem și eu, o făcuseră și prietenii mei europeni, dar în sens invers, atunci cînd căutam, în după-amieze însorite de octombrie sau mai, lumina caldă a unei terase retrase. Să stai la o terasă înconjurat de lumina caldă a unei amiezi nu este un lucru foarte est-asiatic. Să stai în interioare, mici sau mari, foarte încălzite iarna prin pardosea sau foarte friguroase vara, ascuns de soare, e ceva foarte est-asiatic. În ambele culturi, occidentală și asiatică, călătoria prin care descoperi insolitul, aventurosul, neobișnuitul, vechea retorică a exoticului, interpretată și reinterpretată, domină narațiunile de călătorie de foarte multă vreme. Am căutat-o și eu de atîtea ori, de fiecare dată cînd simțeam că trebuie să schimb ceva în ritmul cotidian, ca oricare dintre noi care caută o ieșire din apăsarea zilnică. E și în aceasta o formă persistentă a mitologiei contemporane a insolitului, a noului cu orice preț.

Cred că am început să mă lecuiesc de acest mod de evadare prin călătorie într-o dimineață de iarnă, într-o stație de autobuz din campusul dintre munți al universității Hankuk (care, ironic sau nu în acest context, se cheamă Global Campus). În dimineața aceea, chiar înainte să plecăm, a început să ningă strașnic, viscolind infernal. Nu era ceva deloc obișnuit pentru iernile coreene, foarte friguroase, dar nu cu atît de multe ninsori. Plecam împreună cu două prietene europene în Thailanda, Laos și Cambodgia, o călătorie pe care o plănuisem înainte de întoarcerea în România, ca un fel schimbare radicală de decor, atît cel coreean, cît și cel românesc – un reboot preventiv. Știam că în aceste țări e foarte cald, că aveam să călătorim cu toate mijloacele de transport posibile, așa că nu aveam de ce să ne luăm cu noi haine groase sau bagaje voluminoase care să ne încurce prea mult. Așa că ne-am luat niște geci destul de subțiri pe care să le putem ascunde bine în rucsac de îndată ce ajungeam în insulele calde. Dar afară era infernal: traficul îngreunat brusc, frig cumplit. Din mijlocul fulgilor viscoliți, imaginile unor plaje retrase din insulele thailandeze ori ale vreunui sat din cîmpiile roșii ale Laosului aveau asigurate deja calitatea de traseu neobișnuit, dar nu țineau deloc de cald. Dar, în acel moment, în stația aceea de autobuz, înghețați și dîrdîind de frig la maximum, așteptînd autobuzul care tot întîrzia și aducîndu-ne aminte de zăpezile mari de acasă, ne-am uitat unii la alții și am început să rîdem din tot sufletul. Eram trei neadaptați veseli, încercînd exoticul cu orice preț și iată că familiarul de acasă ne ajunsese fix cînd nu aveam nici o nevoie de el.

Acea imagine veselă mi-a rămas în minte mai mult decît templele din Luang Prabang și m-a însoțit și aici, în București, ori de cîte ori merg cu cineva drag în aceleași și aceleași locuri care mă fac să mă simt bine. E tot o formă de a o lua de la capăt, călătorind în cunoscut, doar că-i lipsește, de prea multe ori, o narațiune încîntătoare.

Foto: wikimedia commons

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.